Vremenska napoved

Foto: Udarila bo pozeba. Kje bo najhuje?

D.K.
18. 4. 2024, 15.56
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 21.47
Deli članek:

Petkovo jutro bo sprva precej jasno, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla, v notranjosti Slovenije pa bo krajevno možna pozeba. Najnižja jutranja temperatura bo v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do –5, drugod od -3 do 2, ob morju pa okoli 6 °C.

Profimedia
Bo spet udarila pozeba?

Aprilsko vreme se nadaljuje. Marsikje po državi je tudi v četrtek padala sodra. "Plohe ali nevihte s sodro in delnim sneženjem za to obdobje niso nobena redkost in bodo verjetne tudi v prihodnjih dneh, saj bo nad našimi kraji še vztrajalo območje hladnejšega zraka," so ob fotografijah, ki so bile posnete v občini Sveti Tomaž, zapisali pri Neurje.si.

Kot napovedujejo na straneh agencije RS za okolje, bo v petek zjutraj po nekaterih nižinah megla, v notranjosti Slovenije bo krajevno možna pozeba. Najnižje jutranje temperature bodo -3 do 2, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do -5, ob morju okoli 6 °C.

Sprva bo precej jasno. Čez dan bo deloma sončno, v notranjosti bo nastajala spremenljiva oblačnost. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala, popoldne bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 °C. Zvečer lahko v severozahodni Sloveniji nastane kakšna ploha.

Ob tem pri Agenciji RS za okolje tudi opozarjajo, da sovpadanje zgodnjega razvoja sadnega drevja in vdorov hladnega zraka lahko povzroči poškodbe na rastlinah ali celo obsežnejšo pozebo. Polno odprti cvetovi koščičarjev in pečkarjev lahko pozebejo pri temperaturi zraka nižji od –2,0 °c, za mlade oplojene plodiče so usodne temperature zraka nižje od –1,0 °C, še zaprti brsti pa pozebejo pri temperaturah pod –2,0 °C.  

Še bolj občutljiva od pečkatih in koščičastih sadnih vrst sta po njihovih navedbah oreh in vinska trta. Odpirajoče cvetne brste oreha lahko poškoduje že ena negativna stopinja, če pa brsti že odganjajo, je lahko usodnih že nekaj desetink stopinje pod ničlo. Pozeba vinske trte v naših vinorodnih območjih običajno prizadene odganjajoče mladike in mlade liste, zanje so nevarne temperature pod -2,0 °C. Pomemben dejavnik za obsežnost poškodb je tudi trajanje izpostavljenosti brstov in cvetov nizkim temperaturam.

Na portalu Neurje.si pa so objavili karto z možnostjo mraza, ki si jo lahko po urah ogledate na njihovi strani, in tehnološka navodila za zaščito pred pozebo.

Kakšno bo vreme za vikend?

V soboto zjutraj bodo prehodno krajevne padavine. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo znova nastajale krajevne plohe. Pihal bo veter vzhodnih smeri na Primorskem šibka do zmerna burja.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, bolj sončno bo na zahodu. Še bo vetrovno in razmeroma hladno za ta čas, so še navedli pri Agenciji RS za okolje.