Podravje

Pri pediatrih 600 starejših od 50 let, več sto otrok pa brez pediatra

Mojca Vtič
17. 4. 2024, 18.28
Deli članek:

Več sto staršev otrok na Bistriškem te dni išče pediatre v okolici, ki še vpisujejo in sprejemajo otroke, brez zdravnika namreč ostaja ena izmed petih ambulant za otroke, kar pomeni, da bo brez izbranega pediatra ostalo 400 otrok. Na ravni države naj bi bilo brez izbranega pediatra 4,6 odstotka otrok, mlajših od 19 let, oziroma nekaj več kot 18 tisoč otrok.

Pexel
V Sloveniji je bilo v začetku aprila dobrih 53.000 odraslih oseb vpisanih v ambulante, namenjene predvsem otrokom do vključno 18. leta starosti.

Absurd sistema je, da v pediatričnih ambulantah ter dispanzerjih za šolske otroke in mladino ob preseženih količnikih ne vpisujejo novih otrok, na drugi strani pa imajo vpisanih veliko odraslih, ker pediatri po zakonodaji ne smejo avtomatsko izpisati pacienta, ko ta dopolni 19 let.

Otrok ima po zakonu pravico do pediatra ali šolskega zdravnika, a tisoče jih je brez izbranega zdravnika, saj le tretjina pediatrov še sprejema nove paciente. Pediatrov in šolskih zdravnikov je namreč premalo tudi zato, ker je pri njih opredeljenih veliko odraslih pacientov, ocenjujejo v sekciji za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu. Pediater lahko pacientu ob dopolnjenem 19. letu predlaga prekinitev izbire in izbiro družinskega zdravnika, s seznama pa ga ne more umakniti.

Na območju Podravja po številu otrok brez izbranega pediatra izstopa Slovenska Bistrica, kjer pediatri zaradi zasedenosti ne opredeljujejo novih pacientov. Medtem pa malčke še opredeljujejo Irena Djukanović Puntarec ter Jadranka in Erik Šolman na Ptuju, v Ormožu Jasmina Dovnik, v Lenartu Mojca Kacjan Ivankovič, Mario Kulaš in Bernarda Vogrin.

M.V.
Na območju Podravja po številu otrok brez izbranega pediatra izstopa Slovenska Bistrica.

Tristo otrok brez pediatra

Predsednik Sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš dodatno pojasnjuje: »Otroci, najstniki odrastejo, stari so 20, 25 let in nimajo kam iti, ni družinskih zdravnikov, zato ostajajo pri nas. Moramo pa jih oskrbeti, kar odpisati jih ne moremo.« Baš sicer meni, da bi bilo smiselno, da bi zavarovanci pri pediatrih ostali opredeljeni do konca šolanja, torej tudi študenti, nato pa bi bilo smiselno, da se jim izbira pediatra, seveda ob predhodnem opozorilu, avtomatično prekine. Vendar predlogu Denisa Baša, podanem pred tremi leti, na ministrstvu za zdravje in ne na zdravstveni zavarovalnici niso sledili. Tudi družinskih zdravnikov primanjkuje oziroma je brez izbranega družinskega – osebnega zdravnika več kot sto tisoč zavarovancev, številka pa bi skokovito narastla, če bi k temu dodali še vse odrasle, ki so opredeljeni v otroških in šolskih dispanzerjih.

V Sloveniji je bilo v začetku aprila dobrih 53 tisoč odraslih oseb vpisanih v ambulante, namenjene predvsem otrokom do vključno 18. leta starosti, od tega 8500 v Podravju. Na drugi strani pa je bilo konec marca 300 otrok na našem območju brez izbranega pediatra, največ v Slovenski Bistrici, kjer bo ta številka konec aprila še narasla in kjer pediatri zaradi zasedenosti ne opredeljujejo novih pacientov.

Ministrstvo: Kroničnega pomanjkanja pediatrov ni

Težave s pomanjkanjem pediatrov v Slovenski Bistrici, ki že lep čas ne sprejemajo novih malčkov, so prisotne že več let. Direktorica Urška Sedmak pojasnjuje, da imajo razpis za zaposlitev novega sodelavca ali sodelavke odprt že več kot leto dni, žal neuspešno. Glede na prizadevanja zdravstvenega doma, ki pa nikakor ne najde dodatnih moči, bi lahko sklepali, da pediatrov v Sloveniji kronično primanjkuje, a vsaj na ministrstvu za zdravje tega prepričanja ne delijo. Od 345 ambulant jih 99 ne dosega 1895 glavarinskih količnikov na tim, kar pomeni, da še opredeljujejo paciente, so izpostavili. »Glede na navedene podatke trenutno še ni kroničnega pomanjkanja pediatrov, poleg tega je to specializacija, ki je pri mladih zdravnikih še vedno zaželena, tako da je večina razpisanih mest na razpisih specializacij praviloma zasedena. Res pa je, da bo v prihodnjih letih veliko pediatrov izpolnilo pogoje za upokojitev, predvsem tisti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti.« Na ministrstvu pa opažajo večje zanimanje specialistov pediatrije za delo na sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti. »Ravno zato ministrstvo posebno pozornost posveča primarni zdravstveni dejavnosti in dodatno nagrajuje te izvajalce, pri pripravi razpisa specializacij pa posebno pozornost namenja tudi specializaciji iz pediatrije.«

Novorojenčkov pediatri ne smejo zavrniti

Pediater ne sme zavrniti vpisa/opredelitve novorojenčka, pravijo na ministrstvu za zdravje ter se sklicujejo na uredbo in člen, ki pravi: »Zdravnik v otroškem in šolskem dispanzerju ne sme odklanjati otroške in šolske populacije zaradi opredeljevanja odrasle populacije.« A pediatri ne odklanjajo opredelitve otrok zaradi vpisovanja odraslih, temveč zaradi prezasedenosti.