Prvič sredi tedna

Foto: Dobra volilna udeležba na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem

M.G./STA
17. 4. 2024, 17.55
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 18.25
Deli članek:

Na Hrvaškem imajo danes zaradi parlamentarnih volitev dela prost dan, na katerih so svoj glas že oddali glavni akterji, med njimi Andrej Plenković ter Zoran Milanović. Vse kaže na dobro udeležbo, do 16.30 je svoj glas oddala polovica volilnih udeležencev, kar je 15 odstotkov več kot pred štirimi leti.

Profimedia
Volitve na Hrvaškem prvič potekajo sredi tedna, zato imajo danes dela prost dan.

Kaže na dobro volilno udeležbo

Volitev se je do 16.30 udeležilo 50,60 odstotka volilnih upravičencev, je sporočila državna volilna komisija (DIP). To je bistveno več kot na parlamentarnih volitvah julija 2020, ko je bila do te ure volilna udeležba 34,04-odstotna. Najvišja udeležba, 58,43-odstotna, je bila v prvi volilni enoti, ki obsega središče in del vzhodnega dela Zagreba, takoj za njo pa z odstotkom manj sledi šesta volilna enota, ki zajema zahodni del prestolnice. Najnižja volilna udeležba, približno 14 odstotnih točk nižja kot v prvi volilni enoti, je bila v peti volilni enoti, ki zajema območje južne Slavonije.

Nekaj manjših problemov zaradi potečenih osebnih izkaznic

Hrvaška nevladna organizacija Gong, ki spremlja delovanje političnih ustanov in izvedbo volitev, je na družbenem omrežju Facebook popoldne sporočila, da so prejeli pritožbe več deset državljanov. Pritožili so se, da niso mogli oddati svojega glasu, ker jim je potekla osebna izkaznica, ki je potrebna za oddajo glasu. Gong je še opozoril, da svojega glasu niso mogli oddati niti nekateri volivci, ki jih kljub veljavni osebni izkaznici ni bilo na izpiskih iz volilnega imenika. DIP je pred volitvami opozoril, da tisti, ki nimajo veljavne osebne izkaznice ali pa je niso pravočasno prevzeli, lahko oddajo svoj glas, če prevzamejo ustrezno potrdilo na pristojnem županijskem uradu. Veliko jih je to danes tudi storilo, zaradi česar so nastale tudi gneče na nekaterih upravnih enotah. Do okoli 16. ure so po podatkih DIP izdali 4700 teh potrdil.

Veliko volivcev se je na volišča odpravilo že v jutranjih urah. Dopoldne so pred nekaterimi volišči v prestolnici nastale tudi dolge vrste.

V dopoldanskih urah je svoj glas že oddala večina glavnih akterjev letošnjih volitev. Med njimi so bili predsednik vlade in HDZ Andrej Plenković, predsednik države in neuradni premierski kandidat največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović, predsednik SDP Peđa Grbin ter koordinatorka in premierska kandidatka zeleno-leve stranke Zmoremo Sandra Benčić. Svoj glas sta oddala tudi predsednik desnega Domovinskega gibanja Ivan Penava in najvidnejši predstavnik Mosta Nikola Grmoja.

Plenković je v izjavi za javnost državljane pozval, naj glasujejo za Hrvaško, v kateri se spoštuje ustava, s čimer je namigoval na Milanovića in njegovo nespoštovanje opozorila ustavnega sodišča, da kot predsednik ne more sodelovati na volitvah. Kljub volilnemu molku je poslal tudi več drugih političnih sporočil.

Profimedia
Predsednik vlade in HDZ Andrej Plenković ob oddaji svojega glasu.
Milanović je po glasovanju komentiral Plenkovićevo kršenje volilnega molka, nato pa tudi sam podal nekaj političnih izjav. Za HDZ je ocenil, da bo na volitvah prejela veliko glasov, a da bo "svobodna Hrvaška dobila več". Glede volilne udeležbe je tako kot večina drugih ocenil, da bo visoka.

Profimedia
Predsednik države Zoran Milanović.
Hrvaški volivci volijo 140 poslancev v desetih volilnih enotah, od katerih so tri v Zagrebu. Še tri poslance v posebni volilni enoti prispeva hrvaška diaspora, osem poslancev pa v svoji volilni enoti volijo tudi narodne manjšine.

Slovenska manjšina na Hrvaškem tudi tokrat nima kandidata iz svojih vrst, a lahko izbira med kandidati, ki se potegujejo za poslanski položaj predstavnika albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske narodne manjšine.

Neuradni rezultati volitev bodo znani po 21. uri, ankete kažejo na gladko zmago HDZa

Po zaprtju volišč ob 19. uri bodo znani izidi vzporednih volitev. Državna volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 21. uri. Ankete kažejo prepričljivo zmago desnosredinski HDZ. Volitve na Hrvaškem prvič potekajo sredi tedna. Čeprav je po hrvaški zakonodaji volilni dan dela prost dan, veliko zaposlenih danes kljub temu dela, saj so odprta vsa trgovska središča in večina malih trgovin, proizvodnje pa niso ustavila niti nekatera podjetja. Državna volilna komisija je danes zato pozvala delodajalce, naj zagotovijo izmensko delo, da bodo lahko glasovali vsi volivci.