pozdravlja uspeh

Iranski predsednik ob vojaški paradi pohvalil napad na Izrael

S.Č./STA
17. 4. 2024, 15.15
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 15.17
Deli članek:

Iranska vojska je danes pripravila redno letno vojaško parado in razkazala svojo vojaško moč in opremo, vključno z droni in balističnimi raketami. Vojake je nagovoril predsednik Ebrahim Raisi, ki je pozdravil uspeh nedavnega napada Irana na Izrael, ob tem pa znova posvaril pred morebitnim odzivom nanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Iranski predsednik Ebrahim Raisi

"Ta operacija je zrušila slavo sionističnega režima in pokazala, da so naše oborožene sile pripravljene," je glede napada na Izrael danes dejal predsednik Raisi, ki je nagovoril vojake in pripadnike iranske revolucionarne garde (IRGC) na paradi, s katero so obeležili dan iranskih oboroženih sil.

Iran je v soboto zvečer proti izraelskemu ozemlju izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Šlo je za odgovor Irana na izraelski napad v Damasku 1. aprila, v katerem je bil uničen iranski konzulat in ubitih 13 ljudi, med njimi dva visoka pripadnika IRGC.

Raisi je ob tem danes znova opozoril Izrael pred "najmanjšim dejanjem agresije" proti Iranu in dejal, da bi to privedlo do "ostrega in silovitega odgovora".

ZDA že zanikale morebitno sodelovanje v napadu

Do novih svaril Raisija prihaja po tem, ko je izraelska vojska v ponedeljek in torek napovedala odziv na iranski napad. Za zdaj sicer ni jasno, za kakšen odziv naj bi šlo, niti kdaj naj bi se zgodil, navaja AFP. Prav tako se ne ve, ali naj bi Izrael napad usmeril proti iranskemu ozemlju ali proti zaveznikom oziroma interesom Irana v regiji, denimo v Siriji, Libanonu ali Iraku.

ZDA, ki so najzvestejša zaveznica Izraela, so medtem že zanikale morebitno sodelovanje v takšnem napadu in pozvale k deeskalaciji razmer na Bližnjem vzhodu. Podoben poziv so izrazili predstavniki številnih držav, tudi Velike Britanije in Nemčije, katerih zunanja ministra David Cameron in Annalena Baerbock se danes mudita v Izraelu v okviru prizadevanj za umiritev razmer. V ZDA in EU so sicer ob tem napovedali dodatne sankcije proti Iranu.

V nagovoru namenil ostro kritiko arabskim državam

Raisi pa je v svojem današnjem nagovoru namenil tudi ostro kritiko arabskim državam, ki so "želele normalizirati odnose z Izraelom".

Združeni arabski emirati, Bahrajn in Maroko so namreč leta 2020 ob posredovanju ZDA normalizirali odnose z Izraelom, kar so takrat poleg Irana ostro kritizirali zlasti Palestinci. Skoraj 40 let pred tem je mirovni sporazum z Izraelom podpisal tudi Egipt, leta 1994 pa je enako storila Jordanija.

"Voditelji teh držav so zdaj ponižani pred lastnim narodom, kar pomeni tudi strateški neuspeh izraelskega režima," je dodal iranski predsednik.