Inšpekcija

Potrjeno: smrad je povzročila bioplinarna

Senka Dreu
17. 4. 2024, 20.41
Deli članek:

V začetku marca so prebivalce Središča ob Dravi zmotile neprijetne vonjave, ki so se širile po občini, nato pa jih je zaskrbelo še izlitje neznane tekočine v melioracijske jarke. Za smrad in izlitje tekočine so okrivili bližnjo bioplinarno in jo prijavili inšpektoratu skupne občinske uprave Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža.

S.D.
Središka bioplinarna se zaradi smradu marca letos ni prvič znašla v inšpekcijskem postopku, saj je nadzor nepravilnosti pokazal že lani.

Inšpektorji so še isti dan opravili ogled, zaradi ugotovitve, da gre za »stvarno nepristojnost občinske inšpekcije«, pa zadevo odstopili pristojni državni inšpekciji za okolje in energijo.

Kaj vse so v Bioenu zamolčali?

Tehnični vodja David Voršič iz podjetja Bioen, ki upravlja središko napravo, je odločno zavrnil krivdo. Če bi bila vzrok za smrad bioplinarna, je dejal, bi smrdelo že kdaj prej, saj »ne prej ne zdaj nismo ničesar menjali, ves čas obratujemo enako«. V času, ko so se krajani pritožili nad neprijetnimi vonjavami, naj tudi ne bi izvajali nobenega izvoza niti dovoza materiala, z grafik Bioenove vremenske postaje, ki odčitava tudi smer vetra, pa naj bi bilo razvidno, da v »spornem« času treh dni v začetku marca veter ni pihal v smeri Središča ob Dravi, zato po njegovem mnenju bioplinarna ni mogla biti kriva za smrad, ki se ga je takrat zaznalo.
A kaže, da povedano ne drži povsem, zlasti tisti del, da ves čas obratujejo enako in brez sprememb, saj da bi sicer smrdelo že tudi kdaj prej. Voršič je pri tem namreč zamolčal, da so bili v začetku prejšnjega oktobra deležni izrednega inšpekcijskega nadzora, ki ga je inšpektorat za okolje in energijo odredil zaradi »vonjav, ki so moteče za bližnjo okolico«.

Inšpektorica je takrat ugotovila, da je pokrov na mešalni jami poškodovan, da ne tesni in se ne zapira, kar povzroča povečane emisije vonjav. Prav tako celoten skladiščni prostor, v katerem se odlagajo silaža, tropine in zmleta koruza, ni bil prekrit s folijo, kot je zahtevano v okoljevarstvenem dovoljenju zaradi zmanjšanja motečih emisij vonjav v okolico.

Postopek še poteka

Upravljavcu bioplinarne, torej družbi Bioen, je zato z odločbo naložila, da mora zatesniti mešalno jamo tako, da bo imela tesen pokrov in se bo odprtina za polnjenje zapirala. Prav tako je odredila, da prekrije površine z ustrezno folijo pri skladiščenju silaže in dehidriranega pregnitega blata, tako da bodo vedno prekrite vse skladiščene površine. Kot so potrdili na inšpektoratu, je nato kontrolni pregled v Bioenu opravila decembra lani in ugotovila, da je zavezanec izpolnil naložene obveznosti.

Marčevski dogodek pa je povsem nov postopek, ki ga je »inšpektorica zaradi izlitja tekočine iz cisterne bioplinarne začela zoper upravljavca naprave Bioen«. Okoljevarstveno dovoljenje namreč določa, da mora upravljavec naprave izvesti vse ukrepe za preprečevanje in nadzor nad izrednimi razmerami pri obratovanju naprave ter za zmanjšanje njihovih posledic. Zato je inšpektorica zahtevala zavezančevo pisno pojasnilo in izjavo v zvezi z izrednim dogodkom ter dokazila o ugotovitvah in ukrepih. Dobila jih je 28. marca, postopek pa še ni končan, pojasnjujejo na inšpektoratu za okolje in energijo.