Slovo pionirja

Marsovski helikopter Ingenuity je poslal svoje zadnje sporočilo

M.G.
17. 4. 2024, 20.02
Posodobljeno: 29. 4. 2024, 08.29
Deli članek:

Robotski helikopter za raziskovanje površja rdečega planeta, ki ga je Nasa na Mars poslala februarja 2021, je na Zemljo poslal še svoje zadnje sporočilo. Zdaj bo služil kot stacionarna enota za zbiranje podatkov.

Profimedia
Prototip helikopterja, ki ga hranijo v nacionalnega muzeja letalstva in vesolja Smithsonian.

Mali helikopterček Ingenuity, ki je zaradi svoje velikosti (tehta namreč le 1,8 kg) bolj podoben dronu, je prispel na Mars skupaj z roverjem Perseverance februarja leta 2021. S svojim pionirskim letom aprila 2021 je postal prvo motorno letalo, ki je letelo v atmosferi drugega planeta. S tem so dokazali, da je mogoče leteti v atmosferi Marsa, kjer je gostota zraka v primerjavi z Zemljo zelo redka. V svojem prvem letu na Marsu se je Ingenuity dvignil na višino enega metra in tam lebdel 39 sekund. Nasa je ta podvig primerjala celo z zgodovinskim poletom bratov Wright leta 1903.

Presegel je vsa pričakovanja

Spočetka so pri Nasi načrtovali, da bo helikopter opravil le 30-dnevno misijo, v kateri bi poletel vsega petkrat, a se je na koncu misija podaljšala v skoraj triletni znanstveni podvig z kar 72 leti na 14-krat daljši razdalji od prvotno načrtovane. Doslej je Ingenuity na Marsu prepotoval približno 17 kilometrov in dosegel najvišjo višino 24 metrov. V svojem predzadnjem letu je Ingenuity moral zasilno pristati, saj je med spuščanjem izgubil stik z roverjem Perseverance. Čeprav so stik ponovno vzpostavili naslednji dan, so slike razkrile, da je prišlo do poškodbe ene izmed lopatic rotorja iz ogljikovih vlaken in da ne bo mogel več leteti.

"Zbogom," je ekipa Ingenuity zapisala na omrežju X. "Ekipa Ingenuity je prejela zadnje sporočilo robotskega helikopterja, ki bo zdaj služil kot testna platforma in zbiral podatke, ki bi lahko prispevali k prihodnjim raziskovalcem Rdečega planeta." Nasa pa je z mislimi že pri naslednji nalogi: pospešeno namreč iščejo način, kako bi čim hitreje in čim ceneje spravili vzorce kamenja, ki jih je zbral rover Perseverance nazaj na Zemljo.