Sergej Racman

Zaprti »siromak« izkašljal milijone za stanovanja v ljubljanski elitni soseski?

S.R.
18. 4. 2024, 07.48
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 08.01
Deli članek:

Ko lahko upniki, ki jim je poslovnež Sergej Racman dolžan denar, le s povešenimi nosovi čakajo na boljše čase, naj bi igralničar, ki uradno nima v lasti pomembnejšega premoženja, stal v ozadju večmilijonskega nakupa stanovanj v ljubljanski elitni soseski, poroča portal necenzurirano.si.

Primož Lavre
Podjetje, za katerim naj bi stal Racman, je v ljubljanski soseski Šumi kupilo tri stanovanja.

Razvpiti poslovnež in nekdaj eden najbogatejših Slovencev Sergej Racman, ki je bil zaradi oškodovanja Koloseja pravnomočno obsojen na dvoletno zaporno kazen in je od prejšnjega meseca, ko je sodišče zavrnilo prošnjo njegove obrambe za alternativno prestajanje kazni, tudi v zaporu, je daleč od siromaka, čeprav danes vsaj uradno nima več v lasti večjega premoženja. Kot je že poročal portal necenzurirano.si, je večina Racmanovega premoženja, vključno z igralnimi saloni, v rokah podjetij, ki so uradno v lasti njegovih družinskih članov ali znancev. Racman je svoje stalno prebivališče že konec leta 2010 oziroma v začetku leta 2011 prenesel v Bratislavo na Slovaškem, neuradno iz davčnih razlogov. Pred upniki mu je uspelo rešiti tudi graščino na ljubljanskem Rudniku. Graščina na več kot 4500 kvadratnih metrov velikem posestvu je na pobudo nekdanje slabe banke oziroma Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) pristala na dražbi, na kateri jo je za 1,57 milijona evrov kupilo podjetje R.E.Invest, v ozadju katerega pa je po informacijah portala sam Racman.

Bobo
Sergej Racman uradno v lasti nima večjega premoženja.

Upniki, ki jim Racman dolguje denar, kot je denimo družba Kolosej, ki terja vračilo 700.00 evrov, lahko le s povešenimi nosovi spremljajo dogajanje okoli znanega igralničarja in finančnika. Ko je Racmana lani obiskal rubežnik, mu je zasegel le 130 evrov, ki jih je imel v denarnici, danes poroča necenzurirano.si, kjer pa obenem opozarjajo, da več indicev kaže na to, da Racman v ozadju še vedno upravlja z več milijoni evrov premoženja. Tako je podjetje R.E.Invest, za katerim naj bi stal, v zadnjih dveh letih kupilo kar tri stanovanja v ljubljanski elitni soseski Šumi, kjer cene dosegajo tudi devet tisoč evrov na kvadratni meter. Glede na javno dostopne podatke je R.E.Invest, ki je registrirano za trgovanje z nepremičninami, stanovanja kupilo od investitorja - skupine KD Group, kjer je bil Racman vrsto let eden od ustanovnih partnerjev. Podjetje za nakup stanovanj, za katera je plačalo od dva do tri milijone evrov, ni najelo posojila pri banki.

Portal poroča, da je podjetje R.E.Invest že več let tesno povezano z Racmanom, in sicer je ravno on nekdanji ustanovitelj tega podjetja, ki je bilo nato do leta 2019 v rokah njegovih sorodnikov. Tistega leta je prešlo v last hrvaške družbe Alea Resort, ki ima v lasti igralni salon v Zagrebu, z Racmanom pa uradno ni povezana. Kot še poroča portal, je podjetje R.E.Invest istega leta odkupilo več kot 4500 kvadratnih metrov veliko posestvo na ljubljanskem Rudniku, kjer Racman že vrsto let živi. Tudi ta posel je podjetju uspel, ne da bi mu bilo zato treba najeti posojilo pri banki. Za slabih 1,6 milijona evrov je posestvo kupil na dražbi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke.

Več informacij o podjetju R.E.Invest in tem, zakaj sledi vodijo na Hrvaško in do Racmana, je na voljo na portalu necenzurirano.si.