Ptujski Rdeči križ

Čeprav brez pomoči občin, jeseni vendarle v lastne prostore

Hojka Berlič
17. 4. 2024, 21.41
Deli članek:

Po petih letih od nakupa prostorov v ptujskem območnem združenju Rdečega križa vendarle napovedujejo skorajšnjo selitev. Kot vsako pomlad se trend iskanja pomoči v tem času umirja, pravijo.

Hojka Berlič
Območno združenje Rdečega križa Ptuj sedaj prostore skladišča najema.

V ptujskem območnem združenju Rdečega križa si že leta prizadevajo, da bi se iz prostorov ptujskega gasilskega doma, ki jih najemajo, preselili na svoje. Leta 2019 so se tako odločili za nakup prostorov nekdanje trgovine v neposredni bližini upravne stavbe družbe Perutnina Ptuj na Potrčevi cesti. Naslednja tri leta bi zanje odplačevali posojilo.

"V zadnjem letu smo končno nekaj privarčevali in smo začeli v prostore tudi vlagati, da bodo v primernem stanju za uporabo. Iz velikega enotnega prostora trgovine so nastali predavalnica in dva pisarniška prostora ter drugi spremljevalni prostori v skupni velikosti 156 kvadratnih metrov. Enaka je tudi površina skladiščnih prostorov," pravi sekretarka ptujskega območnega združenja Rdečega križa Marjana Cafuta.

Nakup in urejanje v celoti iz lastnih sredstev

V urejanje so v zadnjih dveh letih vložili okoli 50 tisoč evrov, za dokončanje bodo po oceni potrebovali še dodatnih 30 tisoč evrov. "Nekaj opreme za predavalnico že imamo. Potrebujemo še nekaj pohištva in opremo za pisarni," pojasnjuje Cafutova in dodaja, da selitev traja toliko časa predvsem na račun dejstva, da vse v celoti financirajo iz lastnih sredstev, ki jih pridobijo iz tržnih dejavnosti, predvsem organiziranja tečajev. Pri občinah, v prvi vrsti ptujski, namreč v preteklosti niso naleteli na posluh za morebitno sodelovanje pri tem projektu. Selitev v nove prostore pa jim bo po eni strani prinesla boljše pogoje za delo, po drugi pa tudi znižanje stroškov, izpostavlja Cafutova: "Zdaj namreč najemamo tako skladiščne prostore kot prostore za izvajanje tečajev. Glede na to, da bo predavalnica kar precej velika in v središču mesta, pa upamo, da bo morda kdo občasno tudi zainteresiran za njen najem in bomo tako morda lahko pokrili del stroškov, ki bodo nastali." Dela v prostorih so sicer nekoliko zastala, saj čakajo, da Perutnina Ptuj izpelje čiščenje odvodnjavanja. "Šele potem bomo namreč lahko znova odprli vrata našega skladišča. Vrata so zazidali že prejšnji lastniki, saj ob dežju, ker odtoki ne požirajo dovolj vode, skladišče zaliva. Upamo, da bo tudi to vprašanje rešeno v enem mesecu," pravi Cafutova. Potem se bodo lahko lotili končanja še potrebnih del v skladiščnem prostoru in dokončnega opremljanja prostorov. Po ocenah naj bi se tako v nove prostore lahko vselili najpozneje sredi jeseni. S Perutnino Ptuj se sicer za zdaj še niso uspeli dogovoriti, da bi jim odstopila del zemljišča ob njihovi stavbi, na katerem bi lahko uredili parkirna mesta za uporabnike. A po besedah Cafutove še vedno upajo na pozitiven odgovor. Za zdaj imajo na svojem zemljišču tako urejen dovoz do skladišča in parkirne prostore za sedem vozil.

Hojka Berlič
Čeprav zunanjost tega še ne kaže, notranjost novih prostorov Rdečega križa že čaka na pohištvo.

S poletjem vendarle upajo tudi na pomoč iz EU

Na ptujskem območnem združenju se sicer, kot je tudi običajno vsako pomlad, trend iskanja pomoči umirja, po pomoč prihaja od 750 do 850 ljudi. Kot pojasnjuje Cafutova, si namreč ljudje predvsem od maja lažje najdejo kakšno zaposlitev ter začnejo obdelovati vrtičke in si tako tudi sami pridelajo nekaj hrane. Število prosilcev za pomoč se nato znova poveča jeseni, predvsem z začetkom kurilne sezone in šolskega leta, ko po prehranske pakete prihaja med 800 in 900 ljudi. Pomoč ljudem v hrani pa na ptujskem območnem združenju teče nekoliko okrnjeno, saj pomoči iz sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim, ki jo dobijo z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, še vedno ni. Prehranske pakete iz tega naslova so tako nazadnje delili oktobra lani. "Zamujal je razpis, zamuja izbira najugodnejšega ponudnika, zato se bojimo, da je pred poletjem tudi ne bo. Za oskrbo ljudi se moramo tako od novembra znajti sami," pravi Cafutova in ob tem še dodaja, da se bodo na tak način finančno izčrpali že v prvem polletju.

V drugi polovici leta je namreč znova velik poudarek pomoči pri nabavi šolskih potrebščin, še prej jih čakajo letovanja otrok in številne druge naloge. "Morda bomo tako morali, česar si seveda ne želimo, kak mesec delitev hrane tudi odpovedati." V minulih mesecih so namreč za pomoč v prehranskih paketih povprečno namenili med 15 tisoč in 20 tisoč evri, pred veliko nočjo pa so pomoč tistim, ki do njihovega sedeža na Ptuju ne pridejo, delili tudi v krajevnih organizacijah. Za letos so sicer že sklenili pogodbe o sofinanciranju z vsemi občinami Spodnjega Podravja, razen ene, v višini enega evra na prebivalca. A tudi ta znesek, ki velja že leta, kot že dolgo opozarjajo, že zdavnaj ne zadostuje.

Hojka Berlič
Želeli bi si večje parkirišče za ljudi, ki pridejo po pomoč