Novice / Slovenija

bankomat

Najdena pozabljena gotovina na bančnem avtomatu v naselju Dobrovo

A. M.
22. 4. 2024, 15.38

V petek, 19. aprila v zgodaj zvečer, smo bili obveščeni o najdbi gotovine v višini 150 evrov na bančnem avtomatu v naselju Dobrovo (občina Brda). Ko bo ugotovljen lastnik, mu bo gotovina vrnjena. V kratkem času je to sedaj že drugi primer, pred dnevi je na ljubljanskem bankomatu ostalo neverjetnih 1500 eur.

bivak, novinarska-konferenca, gore

Foto: V slovenskih gorah bodo postavili bivake iz odpadnih pločevink

D.K./STA
22. 4. 2024, 15.19

Z današnjim podpisom partnerske zveze se je uradno začel projekt Laško Bivak za bele vrhove. V okviru projekta bodo Planinska zveza Slovenije, Pivovarna Laško Union in ostali partnerji v slovenskih gorah postavili tri bivake iz odpadnih pločevink. Slednje bodo zbirali prek posebnih rumenih zabojnikov, so napovedali na današnji novinarski konferenci.

državni zbor

Otroci, ukradeni začasa Jugoslavije - slovenska vlada bo nudila podporo

A. M./STA
22. 4. 2024, 15.05

Golob je na sej zagotovil, da bo vlada predstavnikom mater domnevno ukradenih otrok v času nekdanje Jugoslavije nudila podporo v zvezi z domnevno ukradenimi otroki iz slovenskih porodnišnic.Premier je na seji DZ pojasnil, da naj bi bilo od 59 primerov 45 že zaključenih, 14 primerov pa še čaka na razrešitev. Zagotovil je, da bo država zagotovila sredstva za izvedno potrebnih DNK analiz, hkrati pa nudila podporo prizadetim staršem.

marko-pokorn

Po smrti dveh orok s prirojeno srčno napako nadzor ni pokazal nepravilnosti

G.G./STA
22. 4. 2024, 14.35

V UKC Ljubljana so prejeli rezultate izrednega zunanjega strokovnega nadzora po smrti dveh otrok s prirojenimi srčnimi napakami na zdravljenju v Izraelu. "Ti kažejo in nas utrjujejo v prepričanju, da smo naredili vse prav in v najboljšem interesu otrok," je v današnji izjavi dejal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

bohinj, parkiranje, promet, bohinjsko jezero, parkirišča

Ob Bohinjskem jezeru nočejo pločevine, bojijo pa se je tudi v Bistrici

R.T./STA
22. 4. 2024, 13.23

Občinarji v Bohinju pravijo, da sledijo začrtani strategiji umikanja prometa iz jezerske sklede. Nekateri prebivalci Bohinjske Bistrice pa niso zadovoljni, saj menijo, da bodo načrtovani ukrepi povečali obremenitev njihovega kraja.

bencin, dizel

To se po covidu-19 še ni zgodilo z bencinom in dizlom

R.T.
22. 4. 2024, 12.04

Štirinajst dni je naokrog, vlada je določila nove cene goriv.

Korensko sedlo

Slovenijo so že zajele padavine, v višjih predelih sneži, možen snegolom

G.G.
22. 4. 2024, 11.10

V noči na torek in čez dan se obeta podoben scenarij kot v preteklem tednu.

divji petelin, oglašanje, paritveni ples

Video: To se zgodi, ko ima divji petelin mir pred človekom

R.T.
22. 4. 2024, 09.14

Prejšnji teden so v Triglavskem narodnem parku (TNP) sporočili, da bodo na območju Pokljuke določene ceste zaprte za kolesarjenje, saj divji petelin potrebuje mir v obdobju parjenja.

plastika2-simbolična

Ob svetovnem dnevu Zemlje poziv k življenju brez plastike

M.G./STA
22. 4. 2024, 07.10

V ospredju svetovnega dneva Zemlje, ki ga obeležujemo danes, je poziv k zmanjšanju uporabe plastike v dobro zdravja ljudi in planeta.

tat, tatovi, kraja, avtomobil, odpiranje

Tatovi vse iznajdljivejši, vozila kradejo predvsem zaradi nadomestnih delov

Andraž Zupančič
22. 4. 2024, 06.05

Časi, ko so na trgu prevladovala novejša vozila, so minili, vozni park se počasi, a vztrajno stara, povprečna starost je že 11 let in več, zato je tudi vse več potreb po cenejših nadomestnih delih. Če so nekoč ukradeni avtomobili večinoma romali prek meje na Balkan k novemu »lastniku«, so danes predvsem vir ugodnih nadomestnih delov.

Skupščina Planinske zveze Slovenije 2024 v Cirkulanah (

Na letni skupščini Planinske zveze Slovenije tudi o novih društvih in najvišjem številu članov v 20 letih

A.S./STA
21. 4. 2024, 20.56

Na petkovi redni letni skupščini Planinske zveze Slovenije v Cirkulanah so potrdili poročila organov zveze za leto 2023 ter okvirni vsebinski in finančni program dela PZS za leto 2025. Zveza, ki je praznovala 130 let delovanja, je s 63.500 člani lani dosegla najvišje število članstva v zadnjih 20 letih, vanjo pa so bila sprejeta tri nova društva.

potres

Na Hrvaškem so se stresla tla, potres čutili tudi v Sloveniji

D.K.
21. 4. 2024, 19.44

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci na širšem območju južne Slovenije.

štajnar

Mihael Štajnar tretji na dirki Beograd - Banjaluka

D.K./STA
21. 4. 2024, 19.25

Slovenski kolesar Mihael Štajnar (Sava Kranj) je v skupnem seštevku dirke Beograd - Banjaluka zasedel tretje mesto. Po štirih etapah sta bila boljša le Poljak Piotr Pekala (Santic-Wibatech) in Italijan Davide Toneatti (Astana Qazastan Development).

Tadej Pogačar

Pogačar osvojil 70. jubilejno zmago: "Dirkal sem za Urškino mamo"

D.K./STA
21. 4. 2024, 16.35

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec prestižne enodnevne klasike Liege - Bastogne - Liege. To je njegova druga zmaga na tej dirki po letu 2021 in skupno šesta na največjih enodnevnih dirkah na svetu oz. spomenikih.

sneg slabo vreme zima

Na vidiku zopet nevarnost pozebe in sneg do nižin. Kje ga bo zapadlo največ?

D.K.
21. 4. 2024, 15.25

Aprilsko vreme se nadaljuje. Pozeba bo grozila tudi v noči na ponedeljek, za torek pa vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko snežilo do nižin.

bolečine otrok

Glavni vzrok za odsotnost iz šole je funkcionalna bolečina v trebuhu

A.S./STA
21. 4. 2024, 10.32

Slovenija se pridružuje vseevropski akciji ozaveščanja o funkcionalni bolečini v trebuhu pri otrocih, ki je po navedbah pediatrov glavni vzrok za odsotnost iz šole po vsem svetu. Z ustreznim razumevanjem težave se želijo izogniti nepotrebnim invazivnim diagnostičnim postopkom, saj v večini primerov pomaga že pomiritev strahov.

čiščenje, reka Vipava, okoljevarstvo,

Slovenija-ekološko razvita država?

U.C./STA
21. 4. 2024, 08.23

Delež površin kmetijskih zemljišč v uporabi ekoloških kmetij in kmetij v preusmeritvi vanjo se je v desetih letih povečal za 3,8 odstotne točke in je v letu 2022 znašal 11,1 odstotka vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Statistika kazalnikov zelene rasti kaže še, da se je delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov v 2022 prvič po šestih letih znižal.

odpadki, kante za smeti, keson

V Sloveniji se ne dušimo v odpadkih, ampak v pomanjkanju vizije

Žiga Kariž
21. 4. 2024, 07.38

Slovenija pri zbiranju in ločevanju odpadkov v Evropi prednjači, pri recikliranju in ponovni uporabi pa imamo velike težave. Zakaj?

pozeba

Spet grozi pozeba, mraz bo še vztrajal. Kje bo najhuje?

D.K.
20. 4. 2024, 18.14

Tudi nedeljsko jutro bo ponekod postreglo s temperaturami pod ničlo. Obstaja nevarnost pozebe.

ljubljanica, čiščenje, potapljač

Foto: Okoli sto potapljačev spet čistilo Ljubljanico, prvič tudi pod ljubljansko tržnico

D.K./STA
20. 4. 2024, 17.43

V okviru današnjega 33. tradicionalnega čiščenja reke Ljubljanice, s katerim se je zaključila mesečna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, so potapljači iz vode potegnili za približno tono odpadkov. Med temi so se znašli tudi predmeti, ki izvirajo iz kaznivih dejanj.

Matej Arčon 2

Matej Arčon: Zvišali bomo plače v javnem sektorju, da nihče ne bo pod minimalno plačo

Mitja Marussig
20. 4. 2024, 17.11

Z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednikom Gibanja Svoboda in vlade Matejem Arčonom smo se pogovarjali o evropskih volitvah, razmerah v koaliciji, reformah, stavkah, pogajanju s sindikati, učinkovitosti vlade, odstopih ministrov, pričakovanjih glede Evropske prestolnice kulture ...

solinarski-praznik

Foto: V Piranu Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija

D.K./STA
20. 4. 2024, 16.17

V Piranu ta konec tedna poteka Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija, s katerim obujajo tradicijo nekdanjih prebivalcev mesta. Več kot 35 društev, zavodov, institucij in posameznikov organizira razne etnološke, kulturne, družabne, izobraževalne, kulinarične in religiozne dogodke.

socialni-demokrati, volilni-kongres

V SD izvolili še preostale člane vodstva stranke

G.G./STA
20. 4. 2024, 12.27

V SD so teden dni po volilnem kongresu z digitalnim glasovanjem izvolili še preostale člane vodstva stranke.

Emilija Stojmenova Duh

Zaradi slabe obiskanosti ukinili 60 digi info točk

G.G./STA
20. 4. 2024, 11.55

Z začetkom aprila je 60 od skupno 222 digi info točk, s katerim želi ministrstvo za digitalno preobrazbo povečati digitalno vključenost in pismenost prebivalstva, zaprlo svoja vrata za obiskovalce, poroča portal N1.

slovensko-avstrijska meja, šentilj

Že 30 let poslušajo obljube. Se bodo odločili za skrajni ukrep?

G.G./STA
20. 4. 2024, 08.21

Krajani Šentilja, združeni v Civilno iniciativo AC Šentilj, pozivajo Dars k takojšnji zagotovitvi protihrupne zaščite ob njihovih hišah ob avtocesti.