Aprilski mraz ni neznanec

Slovenijo so že zajele padavine, v višjih predelih sneži, možen snegolom

G.G.
22. 4. 2024, 11.10
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 22.26
Deli članek:

V noči na torek in čez dan se obeta podoben scenarij kot v preteklem tednu.

DRSI
Korensko sedlo

Nekatere dele Slovenije so že zajele padavin. V višjih predelih že sneži. 

Ob močnejših padavinah pa se lahko meja sneženja spusti vse do nižin, napovedujejo vremenoslovci na Agenciji RS za okolje, ki ob tem opozarjajo, da bodo v noči na torek sunki burje na Primorskem na izpostavljenih mestih presegali hitrost 100 km/h. Zaradi mokrega snega bo predvsem v višjih legah možen snegolom. Za vso državo pa so zaradi snega izdali tudi oranžno opozorilo, za jugozahod pa tudi zaradi vetra. 

Njihovi ljubiteljski kolegi pri vremenskem portalu Neurje.si so še bolj konkretni. »Po nižinah Notranjske, Dolenjske in Štajerske lahko tako znova pričakujemo sneženje. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo Rogla očitno do četrtka prejela obilno snežno pošiljko, saj lahko pade preko pol metra snega - več kot pozimi. Izdatna snežna odeja bo prav tako prekrila severni del države, kjer bodo padavine najbolj intenzivne,« so zapisali na svoji Facebook strani, kjer so objavili tudi karto predvidene količine novozapadlega snega do 12. ure v torek.

Pri Neujre.si med drugim tudi pravijo, da trenutni modeli nakazujejo največ padavin za severni del države. "Ob jutrišnjem poslabšanju lahko pričakujemo med 20 in 50 litrov padavin na kvadratni meter (manj na zahodu). Ker se bodo padavine prav tako pojavljale v sredo in v četrtek bo takrat skupna višina nekoliko višja - lokalno tudi med 80 in 100 litrov na kvadrat".

Na straneh Prometno informacijskega centra za državne ceste opozarjajo, da je v primeru snega na cesti obvezna zimska oprema. Ob tem pa dodajajo, da je zaradi burje na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice ter vse hladilnike in vozila s ponjavami (2. stopnja).

In kako bo v naslednjih dnevih?

V sredo bo še hladno in tudi nekaj snežink lahko zapleše. V četrtek bo spremenljivo oblačno z občasnimi padavinami. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Na zahodu bodo nastale kratkotrajne plohe. Zapihal bo jugozahodnik. Spet bo nekoliko topleje.