V Cirkulanah

Na letni skupščini Planinske zveze Slovenije tudi o novih društvih in najvišjem številu članov v 20 letih

A.S./STA
21. 4. 2024, 20.56
Posodobljeno: 21. 4. 2024, 21.00
Deli članek:

Na petkovi redni letni skupščini Planinske zveze Slovenije v Cirkulanah so potrdili poročila organov zveze za leto 2023 ter okvirni vsebinski in finančni program dela PZS za leto 2025. Zveza, ki je praznovala 130 let delovanja, je s 63.500 člani lani dosegla najvišje število članstva v zadnjih 20 letih, vanjo pa so bila sprejeta tri nova društva.

Manca Ogrin
Skupščina Planinske zveze Slovenije 2024 v Cirkulanah (

Kot so v Planinski zvezi Slovenije (PZS) zapisali v sporočilu za javnost po petkovi skupščini, po sprejemu treh novih društev pod okriljem krovne planinske organizacije deluje 298 društev. "Vse več ljudi hodi v gore in PZS ne skrbi le za svoje člane, ampak tudi za mnoge druge. Planinska infrastruktura, koče in poti so prepoznane kot del turistične gospodarske infrastrukture in je zato zveza deležna tudi državne finančne pomoči, v letu 2023 prvič tudi za planinske poti, ki jih imamo v Sloveniji kar 10.000 kilometrov," so pojasnili.

Navedli so, da je bilo leto 2023 za PZS jubilejno, saj so praznovali 130. obletnico ustanovitve Slovenskega planinskega društva, predhodnika PZS, in tudi 70-letnico Slovenske planinske poti. Prav tako pa je bilo preteklo leto zaznamovano tudi z izjemnimi dogodki. "Planinstvo v Sloveniji v letu 2023 so zaznamovale naravne ujme, mnogo poti in s tem dostopi do koč so bili nekaj časa zaprti. Planinci, vedno prepoznani kot izjemni prostovoljci, so namesto hoje v gore in prostovoljnega planinskega dela svoje prostovoljstvo v veliki meri namenili tudi sanaciji poplav, za kar se jim planinska in širša javnost zelo zahvaljuje," so povzeli besede podpredsednika PZS Martina Šolarja.

Šolar je med dejavnostmi zveze v preteklem letu omenil tudi usposabljanja strokovnih kadrov, predvsem vodnikov in markacistov, aktivnosti odbora planinstvo za invalide, ter založništvo in medijsko pojavnost, predvsem v zvezi z varno hojo v gore. "Paradni konj PZS so tradicionalno naši športniki, kjer izpostavljamo že leta našo najboljšo športnico, najboljšo športno plezalko na svetu Janjo Garnbret, izjemne alpiniste Luko Lindiča, Luko Krajnca in Gašperja Pintarja ter tekmovalne turne smučarje, ki se prav tako borijo za nastop na olimpijskih igrah," je dodal Šolar.

Predsednik PZS Jože Rovan pa je med drugim spomnil, da je v lanskem letu stekla akcija Peš iz dolin do višin, s katero spodbujajo planinska društva in posameznike k uporabi javnega prometa za pristop do izhodišč planinskih tur, izhodišča tur pa naj bodo v dolini, in ne na najvišjem parkirišču.

"Prizadevali si bomo tudi za ekološko in energetsko sanacijo planinskih koč, pri čemer pričakujemo pomoč države in turističnega gospodarstva. Tako kot vselej bo naša pozornost usmerjena v usposabljanje strokovnih kadrov, ki so najboljša garancija za vsebinsko bogato in varno izvajanje planinske dejavnosti, prav tako skrbi za planinske poti, mladim v planinskih vrstah in našim vrhunskim športnikom," je zagotovil Rovan.

Na redni letni skupščini PZS se je v Cirkulanah zbralo 110 delegatov, sklepčnost je bila 37-odstotna. Delegati so potrdili vsa podana poročila ter tudi okvirni vsebinski in finančni program dela PZS za leto 2025, so še navedli v sporočilu.