Vsestranska

Naj raste limonska trava na vsakem vrtu, prej se je boste navadili

Mare Koren
21. 4. 2024, 21.30
Deli članek:

Ste že slišali za limonsko travo? Pri nas jo po navadi uporabljamo v kulinarične namene, sicer pa je izjemno dobrodošla pomoč denimo pri napetosti in glavobolih. Znana je tudi kot naravni repelent.

Dreamstime
Sadite jo lahko tudi na vrt, a ne na neposredno osončena mesta.

Limonska trava na prvi pogled spominja na navadno travo, a je izjemno aromatična in uporabna. Če jo iščemo v naravnem okolju, jo najdemo v azijskih tropskih območjih, kjer jo uporabljajo tako v kulinarične kot zdravilne namene. Znana je predvsem po antibakterijskih, antiglivičnih in protimikrobnih lastnostih. Nepogrešljiva je pri trebušnih tegobah, blaži želodčne motnje, pomaga pri nespečnosti, boleznih dihal, revmatizmu in vročini. Dokazano krepi imunski sistem.

Zoper holesterol in sladkorno bolezen

Strokovnjaki so ugotovili, da antioksidanti v limonski travi telo uspešno varujejo pred bakterijo Staphylococcus aureus, ki je odporna proti antibiotikom. Limonsko travo priporočajo kot pomoč pri doseganju optimalne ravni holesterola, pomagala naj bi tudi pri sladkorni bolezni tipa 2. Dobro jo je uživati, če se želite znebiti odvečnih kilogramov ali pa čim bolje razstrupiti svoje telo.

Vir vitaminov skupine B

Limonska trava je dober vir esencialnih vitaminov, kot so vitamin A, skupina B (B1, B2, B3, B5, B6), folati in vitamin C. Vsebuje številne minerale; kalij, magnezij, fosfor, mangan in druge. V njej najdemo tudi številne antioksidante, glikozide in kavne kisline, ki se sicer uporabljajo pri proizvodnji različnih zdravil.

Dreamstime
Posušena je nepogrešljiva v čajih in začimbnih mešanicah.

Za kaj jo uporabljamo

Limonska trava dopušča široko rabo. Kot smo omenili, jo Slovenci najpogosteje posušeno dodajamo različnim azijskim jedem, kjer poskrbi za svež, citrusni okus. Nepogrešljiva je pri pripravi čajev, pri čemer uporabimo sveže ali posušene dele trave. Dovolj bo ena žlička, ki jo prelijemo z 250 ml vroče vode in počakamo deset minut. Tako pripravljen napitek se uporablja za umiritev, izboljšuje prebavo, blaži simptome prehlada ter krepi imunski sistem. Limonska trava je tudi pogost pripomoček pri aromaterapiji, je nepogrešljivo eterično olje, ki pomirja in sprošča. Eterično olje se uporablja tudi za izdelavo repelentov oziroma ga lahko uporabite kot zaščito pred komarji.

Posadite jo na svojem domačem vrtu

Vzgoja limonske trave je preprosta, kljub temu pa je prav, da poznate nekaj njenih osnovnih zahtev. Znano je, da se hitro prilagodi vsem vrstam prsti, a pazljivi morate biti pri svetlobi. Ustrezajo ji topla do zmerno sončna mesta. Nikar je ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi ali prevelikim količinam sonca. Če ste se odločili za vzgojo iz semen, vedite, da je potrebna vztrajnost, saj bo za vzklitje potrebovala dober mesec. 

Dreamstime
Limonska trava na prvi pogled spominja na mlado čebulo.

Najugodnejša temperatura za uspešno klitje je okoli 22 stopinj Celzija. Od aprila ali maja, ko temperature ne bodo padle pod 10 stopinj Celzija, jo lahko gojite zunaj, pred zimo pa jo obvarujte in premaknite nazaj na toplo. Takrat liste porežite na dolžino 20 centimetrov.