Maraton nadzora hitrosti

Policisti razkrili lokacije, kjer bodo jutri z radarji prežali na divjake

S.R.
18. 4. 2024, 08.50
Deli članek:

Jutri poteka vseevropska akcija maraton nadzora hitrosti, ki se ji bodo seveda pridružili tudi slovenski policisti. Zdaj so znane tudi lokacije, na katerih bodo na prehitre voznike prežali z radarji.

Marko Vavpotič
Fotografija je simbolična.

Maraton nadzora hitrosti bo potekal med 6. in 18. uro, policisti pa želijo z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij delovati »predvsem preventivno, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomogli k varnejšim cestam, s takšno vožnjo pa nadaljevali tudi takrat, kadar ne potekajo tovrstni poostreni nadzori.«

Seznam lokacij je na voljo na tej povezavi.

Policisti opozarjajo, da je neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina prometnih nesreč zgodilo prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji, saj se v zadnjih letih giba pri približno 37 odstotkih. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev. Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. »Zato želimo zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih,« so pojasnili.