Lopov

Okoli bankomata se je smukal sumljiv Romun, nastavil je past za gotovino

S.R.
18. 4. 2024, 09.04
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 09.04
Deli članek:

Ljubljanski policisti so ujeli lopova, ki je kradel na bankomatih. Imel je tudi sostorilca, ki ga še iščejo.

MPA
Fotografija je simbolična.

Na sumljivo osebo, ki se je nenavadno vedla pri bankomatu na ljubljanski Celovški cesti, je policiste opozoril tamkajšnji varnostnik. Policisti so nato tam zasačili 45-letnega romunskega državljana, ki je pred tem na režo bankomata namestil napravo, s pomočjo katere je pri dvigu gotovina ostala v bankomatu. Lopov je nato postopal v bližini in gotovino, ki ni prišla v prave roke, ukradel.

Policisti so ga pridržali, pri čemer so ugotovili, da je v zadnjih dveh mesecih na območju Ljubljane v sodelovanju z zaenkrat še neznanim sostorilcem izvedel vsaj še 18 podobnih kaznivih dejanj. S to lopovščino sta skupaj povzročila za približno 3000 evrov materialne škode. Zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine so ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki ga je poslal v pripor.

Past za gotovino

Kot pojasnjujejo policisti, sta lopova uporabljala tako imenovano metodo »cash trapping.« Gre za past za gotovino, pri kateri »storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine. Na režo za izdajanje gotovine s pomočjo lepila oziroma obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži.«

Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno, pri čemer bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata in past odstranijo, z njo pa tudi težko prigarane bankovce.

Policija svetuje

Pred dvigom gotovine preverite režo za izdajanje gotovine - ta mora biti prosto dostopna in ne sme biti manipulirana z letvijo, ki ovira izdajanje gotovine. Prilepljene letve se ponavadi zlahka odstranijo.

Če vam bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na vašem računu - če je transakcija stornirana in je stanje na računu pravilno, lahko ponovno poskusite z dvigom gotovine.

Med dvigom gotovine na bankomatu bodite pozorni na morebitne neznance, ki bi vas želeli zvabiti stran od bankomata pod pretvezo, da potrebujejo kakršno koli pomoč.

Ob morebitnih nepravilnostih pri dvigu gotovine o napaki obvestite skrbnika bankomata, ne da bi se pri tem oddaljili od bankomata, oz. ostanite pri bankomatu, če vam ta ne izda gotovine.

Če sumite, da je na bankomat nameščena takšna naprava, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji.