Zaradi glasovanja v ZN

Izrael slovensko veleposlanico poklical na pogovor, Fajon v kratkem znova na obisk na Bližnji vzhod.

D.K./STA
22. 4. 2024, 16.46
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 22.58
Deli članek:

Izraelsko zunanje ministrstvo je v nedeljo zaradi glasovanja za članstvo Palestine v Združenih narodih na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez, je danes v Luxembourgu potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da Slovenija članstva Palestine v ZN ne vidi kot ogrožanja varnosti Izraela.

S.R.
Tanja Fajon

Kot je pojasnila Fajon, je Izrael države, ki so pretekli teden v Varnostnem svetu ZN glasovale za priporočilo za članstvo Palestine v Združenih narodih, v nedeljo povabil na pogovor. Veleposlaniki držav v Izraelu, tudi slovenska veleposlanica, so se pogovora udeležili, je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU potrdila ministrica.

"Izrael je ponovil že znana stališča, ki jih je izrekel tudi v Varnostnem svetu, naša veleposlanica pa je potrdila in ponovila stališča Slovenije, da za nas članstvo Palestine v Organizaciji Združenih narodov nikakor ne ogroža varnosti in stabilnosti Izraela," je povedala Fajon.

Slovenija verjame, da so izpolnjeni vsi kriteriji, da Palestina postane članica ZN, kar pa bi po mnenju ministrice zagotovilo tudi varnost Izraelcev ter njihovo mirno sobivanje s Palestinci.

Žiga Živulović jr./Bobo
Andreja Purkart Martinez

O tem, ali bo slovensko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo izraelskega veleposlanika, po besedah ministrice Fajon še niso odločali. So pa v stalnih stikih z veleposlanikom, je dejala.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Oren Marmorstein je v soboto na družbenem omrežju X napovedal, da bodo na pogovor na ministrstvo pozvali veleposlanike Francije, Japonske, Južne Koreje, Malte, Slovenije in Ekvadorja, na katerem jim bodo izrazili protest zaradi glasovanja v Varnostnem svetu ZN. Dodal je, da bodo podoben protest izrazili tudi drugim državam, ki so glasovale za alžirski predlog resolucije.

V tem je bilo navedeno, da je Varnostni svet pregledal prošnjo Palestine za sprejem v ZN in Generalni skupščini ZN priporoča, naj državo Palestino sprejme v članstvo.

Za resolucijo je glasovalo 12 članic VS ZN, med njimi Slovenija, vzdržali sta se Velika Britanija in Švica, ZDA, ki imajo kot stalna članica pravico veta, pa so glasovale proti.

Kot je povedala Fajon, so danes zunanji ministri EU v Luxembourgu govorili tudi o možnosti organizacije mirovne konference skupaj z arabskimi državami še pred poletjem. V okviru priprav na to konferenco bi z arabskim svetom pripravili načrt, kako priti do rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu. Izrael sicer temu ni naklonjen, prav tako pa ni zagotovila, da bi na takšni mirovni konferenci sodelovale ZDA, je menila ministrica.

Napovedala je, da se bo v kratkem znova odpravila na obisk na Bližnji vzhod.