Hišne preiskave

Kriminalisti NPU navsezgodaj potrkali na vrata Darsa, obiskali tudi Snežiča

S.R.
23. 4. 2024, 09.42
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 13.15
Deli članek:

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes izvajajo hišne preiskave na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Obiskali naj bi tudi nekdanjega predsednika uprave Valentina Hajdinjaka in razvpitega davčnega optimizatorja Roka Snežiča.

Sa. R.
Dars

Trenutno šest osumljencev

Na NPU so potrdili, da so zaradi sumov zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja daril danes opravili 23 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj in Novo mesto. Kaznivih dejanj, storjenih na škodo državne gospodarske družbe, trenutno sumijo šest fizičnih oseb. V primeru treh kaznivih dejanj zlorabe položaja je ostalo pri poskusu, medtem ko je z enim kaznivim dejanjem osumljena oseba na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobitev posla v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov.

Da na družbi za avtoceste danes potekajo obsežne hišne preiskave, so za portal 24ur že potrdili na Darsu. Preiskave naj bi bile povezane s sumi nepravilnosti, zaradi katerih je s čela Darsa odšel nekdanji predsednik uprave Valentin Hajdinjak. Spomnimo, Hajdinjak je novembra lani odstopil, potem ko je na mizi nadzornega sveta Darsa pristala njegova krivdna razrešitev. Dejal je sicer, da to ni razlog za njegov odstop, temveč je odstopil, ker se v razmerah, ki so nastale po obtožbah o domnevnem pobiranju podkupnin in kartelnem dogovarjanju pri poslu avtovleke, ni več dalo delati. O sumih nepravilnosti, od favoriziranja pri javnih razpisih do sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja, je takrat prvi poročal POP TV.

Komercialna televizija je objavila pričevanje anonimnega žvižgača, ki je zatrdil, da si je posel z Darsom zagotovil tako, da je podkupil razvpitega davčnega optimizatorja Roka Snežiča. Objavila je tudi posnetek domnevnega prejemanje podkupnine. Na posnetku Snežič prejme 5000 evrov, a naj bi od zadevnega žvižgača skupaj prejel za 90.000 evrov podkupnin, pri čemer naj bi denar zbiral tudi za stranko SDS. Tako Hajdinjak kot Snežič sta takrat vse očitke zavrnila in jih označila za medijski konstrukt.

Trenutni predsednik uprave Darsa David Skornšek je potrdil, da jih je NPU zjutraj obiskal na več lokacijah. "Te preiskave so posledica preteklih dogodkov, kot ste seznanjeni, so bili ugotovljeni sumi določenih nepravilnosti in te nepravilnosti se zdaj tudi razčiščujejo." Dodal je, da na Darsu izvajajo tudi dve forenzični reviziji. Ena je bila že zaključena, izsledke teh revizij pa so strnili in jih del posredovali na NPU, del pa jih je internih priporočil. Druga revizija, ki jo izvajajo na pobudo SDH, bo po njegovi oceni zaključena do konca poletja.

Portal 24ur danes poroča, da so kriminalisti NPU v današnjih hišnih preiskavah obiskali tudi Hajdinjaka, pa med drugimi tudi razvpitega Snežiča. V Darsu so že potrdili, da v preiskavi aktivno sodelujejo, a njene vsebine zaenkrat ne morejo komentirati.

Snežič potrdil, omenjal tudi britansko družbo "Dars"

Da so ga danes obiskali štirje kriminalisti, je za STA že potrdil Snežič. Kot je prebral iz odredbe, so preiskave opravili pri njem, celotni upravi Darsa, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v Darsu, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja v Darsu Damijanu Jaklinu ter pri žvižgaču, ki je zatrjeval, da mu je dal podkupnino. Slednji naj bi bil ovaden zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, Snežič pa zaradi prejemanja daril.

"Pred pol leta sem sam zoper Dars podal dve kazenski ovadbi zoper neznane storilce in sem vesel, da je policija končno začela delati na tem primeru," je dejal. Zatrdil je, da ni nikoli sodeloval niti z Darsom niti s Hajdinjakom. "Zato sem podal ovadbi, da se razčisti to, da so me žaljivo obdolžili ter da me je nekdo neupravičeno snemal in prirejal v dogovoru z Darsom," je povedal. Po poročanju STA je dodal še, da sam kot fizična oseba lahko sprejme darilo do 5000 evrov, ki ga ni dolžan prijaviti finančni upravi, saj je do tega zneska darilo neobdavčeno in ga lahko sprejmem od vsake fizične osebe.

Snežič je po lastnih navedbah s plakati po državi nagovarjal zainteresirane, da "odpira vrata", a ne v družbi Dars d. d., temveč je bilo na plakatih napisano samo "Dars". Pri tem gre po njegovih besedah za družbo iz Velike Britanije z blagovno znamko Dars, ki bo popravljala letalske motorje. Zatrdil je še, da na Darsu ni nikoli urejal ničesar, da ni bil v stiku s Hajdinjakom, ki ga ne pozna, ali v stiku s komerkoli drugim.

Tudi na kranjski občini

Portal necenzurirano.si medtem poroča, da je tudi po njihovih informacijah v preiskavi nekdanji predsednik uprave Hajdinjak, in sicer tudi zaradi poslov z zemljiščem v lasti Darsa na Gorenjskem. Kriminalisti so obiskali tudi Mestno občino Kranj, kar so na občini potrdili, a so obenem poudarili, da v teh zadevi ne nastopajo niti kot preiskovanec niti kot osumljenec. Portal je ob tem navedel, da je Dars kranjski občini lansko leto prodal 13.470 kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju Primskovega. Občina je zemljišče z ocenjeno vrednostjo 427.000 evrov odkupila za dejavnost Komunale Kranj, ki jo vodi Matjaž Berčon, predsednik regijskega odbora NSi za Gorenjsko. Občina je po poročanju STA kriminalistom predala dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj-vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke.

Tudi na necenzurirano.si ob tem poudarjajo, da pa so v jedru kriminalistične preiskave posli z avtovleko, ki jih za Dars opravlja znani avtoprevoznik Enes Draganović. V okviru teh poslov posamezna podjetja s pomočjo javnih razpisov in posledičnih večletnih pogodb kujejo milijonske dobičke.