Potiskanje na stran

Prosilci za azil v Veliki Britaniji bodo premeščeni v Ruando

U.C./STA
23. 4. 2024, 07.35
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 08.53
Deli članek:

Britanski parlament je v ponedeljek malo pred polnočjo dokončno sprejel zakon o premeščanju prosilcev za azil v Ruando. Sporni zakonodaji je delno oporekal zgornji dom oz. lordska zbornica, ki je poslancem spodnjega doma predlog petkrat vrnila v obravnavo, a na koncu vendarle popustila. Zakon zdaj čaka samo še na potrditev kralja Karla III.

Reuters
Britanski parlament, kjer se je odločalo o sporni zakonodaji.

Lordska zbornica je upala, da bodo poslanci upoštevali njihov amandma, da sodbo o tem, ali je Ruanda varna država, prepustijo neodvisnim strokovnjakom, a so bili pri tem neuspešni. Je pa vladajoča torijska večina obljubila, da se določila tega zakona ne bodo nanašala na Afganistance, ki so sodelovali z britansko vojsko.

Zakon, ki mu oporekajo človekoljubne organizacije in številni strokovnjaki na področju azilnega prava, opredeljuje Ruando kot varno državo. Britanski premier je v ponedeljek še pred koncem parlamentarnih razprav napovedal, da bo Združeno kraljestvo čez deset do dvanajst tednov začelo premeščati prosilce za azil v Ruando.

Kot navaja britanski BBC, je mogoče, da bodo premestitve trajno ali začasno blokirala sodišča. Predlagano zakonodajo glede premeščanja prosilcev za azil iz Združenega kraljestva v Ruando sta v preteklosti že zavrnili britansko vrhovno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice. Konservativna vlada, ki jo letos čakajo volitve, kot enega glavnih ciljev izpostavlja omejevanje prihodov migrantov na Otok.