Sneg in dež

Pozor na cestah, razmere so lahko zimske, podrlo tudi nekaj dreves

S.R.
23. 4. 2024, 07.01
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 09.14
Deli članek:

Vremenoslovci so za noč na torek napovedali nepredvidljive razmere. Najbolj kritični scenarij se sicer ni uresničil, a udeležba v prometu vseeno terja previdnost.

DRSI
Bohinjska Bistrica

Agencija RS za okolje je včeraj za vso državo zaradi predvidenega sneženja izdala oranžno opozorilo, pri čemer je na jugozahodu oranžno opozorilo veljalo tudi zaradi močnega vetra. Napovedali so, da se lahko ob močnih padavinah meja sneženja spusti vse do nižini, sunki burje na Primorskem pa da lahko na izpostavljenih mestih tudi presegajo hitrost 100 kilometrov na uro. Priznali so sicer, da je zaradi »lociranosti genovskega ciklona je ob takih situacijah težko napovedat skupno višino padavin.«

Na koncu smo se zbudili v ne preveč dramatično jutro, saj vreme v nižinah ni postreglo z resnejšim sneženjem.

DRSI
Črna na Koroškem

Promet

Prometno-informacijski center je sicer v nočnih urah sporočil, da je v višje ležečih predelih že začelo snežiti in da gre pričakovati, da bodo te ceste do jutra dodatno zasnežene. Danes zjutraj poročajo, da se v višje ležečih predelih sneg oprijema cestišč, v primeru snega na cesti pa je obvezna zimska oprema. Prelaz Vršič je prevozen za osebna vozila z verigami.

Sicer pa zaradi jutranje prometne konice nastajajo zastoji na cestah proti mestnim središčem. Predvsem proti Ljubljani iz smeri Štajerske in Dolenjske. Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike ter vozila s ponjavami do 8 ton. Zaradi podrtega drevja je bila zaprta cesta Maribor-Dravograd med hidro elektrarno in Lovrenškim mostom, a je tam promet že znova stekel.

Meja sneženja se bo čez dan dvignila na nadmorsko višino približno 900 metrov, pri čemer padavine še niso rekle zadnje besede. Zvečer in ponoči se bodo prehodno znova okrepile, meja sneženja pa se bo spuščala.

DRSI
Črnivec

DRSI
Rateče

DRSI
Rakitna