Nenavaden sindrom

Trezni Belgijec s 2,09 miligrama alkohola v krvi oproščen vožnje pod vplivom alkohola

U.C.
23. 4. 2024, 09.07
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 09.41
Deli članek:

40-letnik prebivalec belgijskega mesta Bruges je bil aprila in maja 2022 dvakrat kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola, s svojim avtomobilom se je pobližje srečal tudi z ulično svetilko. Trdil pa je, da ni spil niti kozarčka alkoholne pijače. Nič novega, bi dejal vsak policist ob preverjanju alkoholiziranosti sumljivih voznikov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dokaz o alkoholiziranosti je sledil hitro, izmerili so mu rekordnih 2,09 miligrama alkohola v izdihanem zraku, kar je kar štirikrat več od belgijske meje. Belgijec pa je še vedno trdil, da ni pijan. V podobni zagati se je znašel že leta 2019. Tudi takrat je bil zmeden in je vztrajal, da ni pil. Takšni izgovori so policistom poznani in tudi sodnik se je strinjal, da gre v njegovem primeru za očitno vožnjo pod vplivom alkohola in ga temu primerno tudi oglobil.

Belgijec, zase povsem trezen, za oblasti pa zaradi visoke stopnje alkohola v krvi, zelo nevaren voznik, je sam poizvedoval o svojem zdravstvenem stanju. Prišel je do ugotovitve, da trpi za sindromom ABS (angleško "auto-brewery syndrome"), po naše nekako "avto pivovarniškim sindromom". Gre za redek sindrom, nad katerim bi bil najbrž navdušen marsikateri prevelik ljubitelj alkoholnih substanc, saj si brezplačno samodejno proizvaja alkohol. A ni tako preprosto.

Belgijec je iskal svojo pravico, obiskal svojega osebnega zdravnika in specialiste ter jim pojasnil, da trpi za ABS. To je redko zdravstveno stanje, zaradi katerega telo osebe pretvarja ogljikove hidrate in določene sladkorje v alkohol s fermentacijo v črevesju, tudi če ne uživa alkohola. Ta alkohol se pokaže tudi na alkotestu.

Pravico našel na sodišču

Kljub začetnemu skepticizmu oblasti in strokovnjakov je njegov primer prispel do sodišča, ki je naročilo forenzičnega zdravnika za nadaljnjo preiskavo. Ugotovitve so pokazale, da je dejansko imel ABS.

Državno tožilstvo je zagovarjalo doživljenjsko prepoved vožnje za obtoženega, saj bi lahko prišlo do nenamerne, a potencialno nevarne situacije.

Zagovornica treznega Belgijca Anse Ghesquiere je dejala, da je po "še enem nesrečnem naključju" njena stranka delala v pivovarni, vendar so trije zdravniki, ki so ga neodvisno pregledali, potrdili, da trpi za ABS-jem. Toksikolog Jan Tytgat je za VRT NWS povedal, da je primer "izjemen". "Tukaj izvajamo teste za policijska sodišča že 30 let in še nikoli nisem videl takšnega primera."

Med zaslišanjem je bilo potrjeno, da obtoženi ni kazal znakov pijanosti in je ohranil sposobnost vožnje. Bralec bi se na tej točki lahko vprašal, čemu je njegov avtomobil potem trčil v ulično svetilko? Lisa Florin, klinična biologinja iz belgijske bolnišnice AZ Sint-Lucas, je pojasnila, da se ljudje ne rodijo z ABS, vendar se le ta lahko razvije, ko že imajo drugo bolezen, povezano s črevesjem. Pri bolnikih se lahko pojavijo simptomi, ki so znani vsem, ki radi pregloboko pogledajo v kozarec, kot so nejasen govor, spotikanje, izguba motoričnih funkcij, omotica in riganje. Lisa Florin je dejala še, da so ljudje z ABS proizvedli v telesu isto vrsto alkohola, kot ga najdemo v alkoholnih pijačah, vendar so na splošno manj občutili njegove učinke.

Trezni Belgijec bo moral, da prepreči nabiranje alkohola v svojem telesu, na dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. V sodbo sodišča je bilo vključeno tudi opozorilo, da mora obtoženec še naprej spreminjati svojo prehrano, da prepreči nenamerno vožnjo pod vplivom alkohola. Sodnik je dodal, da bo moški, ker se zdaj zaveda svojega stanja, prejel kazen, če ga bodo spet ujeli pod vplivom.

Ne sedite za volan pijani, tudi sklicevanje na sindrom ABS vam ne bo nič pomagalo pri alkotestu, razen, če je policist zvesti bralec Svet24 in je seznanjen s tem stanjem.