Zanimivosti

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D) premošča izzive obmejnih območij Slovenije in Evropske unije

Naročnik oglasa SLOVENIAN S&D DELEGATION
23. 4. 2024, 08.40
Posodobljeno: 25. 4. 2024, 11.45
Deli članek:

Evropskega poslanca iz vrst socialistov in demokratov (S&D) Matjaža Nemca boste v teh pomladnih dneh srečevali na obmejnih območjih Slovenije, Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške.

Srečanje s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem v Celovcu.

Skupaj s poslanskimi kolegi iz sosednjih držav Nemec uresničuje svoj projekt premoščanja izzivov obmejnih območij, ki ga je pričel ob nastopu mandata evropskega poslanca. »Obmejna območja so lakmusov papir življenja v Evropski uniji. V preteklih dveh letih so se name obrnili prebivalci obmejnih območij ter ljudje, ki delajo v sosednjih državah. Ti se še vedno srečujejo s težavami, nastalih zaradi neusklajenosti zakonodaje držav članic Unije, preprekami pri uveljavitvi zdravstvenih in socialnih pravic ter administrativnimi nesmisli. To je nedopustno, ko bi morali imeti vsi državljani in državljanke EU zagotovljen nemoten dostop do teh pravic. Zato si prizadevam, da s konkretnimi izzivi ljudi seznanjam pristojne evropske institucije ter jih pozivam k takojšnjemu reševanju,« je ob robu nedavnega obiska Goričkega ter Porabja poudaril evropski poslanec Nemec. Po oceni slednjega problematika obmejnih območij v državah članicah evropske skupnosti zadeva kar 135 milijonov ljudi, ki po besedah Nemca v institucijah Evropske unije do sedaj niso imeli relevantnega sogovornika. »Lansko leto v oktobru sem v Evropskem parlamentu organiziral veliko konferenco na temo obmejne problematike, katere sta se udeležila komisar Schmit in minister za kohezijo in regionalni razvoj Jevšek. Ustvarili smo vseevropsko platformo, preko katere so konkretni izzivi ljudi, ki živijo na obmejnih območjih, slišani ter obravnavani na pristojnih institucijah Unije,« je dodal. 

Prizadevanja Evropskega poslanca Matjaža Nemca so že obrodila konkretne rezultate. Po zaslugi njegovega vprašanja Evropski komisiji glede diskriminatorne obravnave državljanov EU, ki delajo v Italiji, pa ti niso deležni otroških dodatkov, je Komisija sosednjo Italijo že pozvala k urejanju dane problematike. »Gre za sila pomembne korake, ki izboljšujejo kakovost življenja ljudi. Kot evropski poslanec svoje prvo poslanstvo vidim v prizadevanju, da zaveze Unije spravimo med ljudi, kajti pravice na papirju, ki ne živijo, ne pomenijo kaj dosti,« je bil nadalje jasen. 

Z evropskim poslancem iz Avstrije Andreasom Schiederjem se je Nemec nedavno mudil v Celovcu na obisku koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja, se srečal s predstavniki slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem ter župani obmejnih občin Slovenije in Avstrije. 

Projekt čezmejnega sodelovanja je skupaj s poslancem Državnega zbora Damijanom Zrimom evropski poslanec Nemec uspešno predstavil tudi na obmejnem območju Slovenije ter Madžarske, kjer se je na gradu Grad srečal z župani občin Goričkega, sledil je obisk predstavnikov slovenske narodne skupnosti v Porabju ter generalnega konzulata Slovenije v Monoštru. Nemec se je sestal tudi s predsednikom madžarske narodne skupnosti v Sloveniji Dušanom Orbanom.

»Za nami je polovica izjemne čezmejne etape, čakata nas še obiska obmejnih območij Slovenije z Italijo in Hrvaško. Izzivov in odprtih vprašanj - tudi glede pravic slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah, pa nespoštovanja pravil schengena, ko smo še vedno deležni mejne kontrole z Avstrijo - je poleg vsakodnevnih težav uresničevanja socialnih, delovnih in zdravstvenih pravic še veliko. A veliko je tudi dobrih zgodb o uresničevanju izjemnega turističnega, gospodarskega in družbenega potenciala v čezmejnem povezovanju. Ta potencial morajo prepoznati tudi v EU, za kar si bom prizadeval še naprej. Namreč slovenski poslanci smo odgovorni za delo v dobro vseh državljank in državljanov Slovenije, najsi ti živijo v Sloveniji ali izven njenih meja,« je zaključil evropski poslanec iz S&D Matjaž Nemec.