Celjska srednja šola

V srednjo šolo z avtomobilom, kaj pa parkiranje?

I. Vidmar
22. 4. 2024, 20.30
Deli članek:

Parkirnih mest za vse dijake, študente in zaposlene ob Šolskem centru Novo mesto ni dovolj. Kazni zaradi nepravilnega parkiranja dodaten stres za maturante, a šola ni dolžna zagotoviti brezplačnega parkiranja za vse. Obstajajo tudi alternativne rešitve, kot so na primer javni prevoz, kolesarjenje in pešačenje.

I. Vidmar
Kazni zaradi nepravilnega parkiranja maturantom povzročajo dodaten stres.

Šolski center Novo mesto letos obiskuje 3689 dijakov in 489 rednih študentov, kar je 520 dijakov in rednih študentov več, kot jih je vpisanih v drugi največji šolski center v državi, Šolski center Celje. Tolikšno število dijakov, študentov, učiteljev in drugih zaposlenih ob vsem drugem pomeni tudi resne logistične težave, še posebej če upoštevamo, da se v šolo poleg zaposlenih z osebnimi avtomobili pripelje tudi večina študentov in polnoletnih dijakov. Parkirnih mest v neposredni bližini šole ni dovolj, kar je za nekatere velika težava.

Dolenjski list
Šola ni dolžna zagotoviti brezplačnega parkiranja za vse.

Na Dolenjski list se je obrnil eden izmed dijakov Šolskega centra Novo mesto, ki opozarja, da se je število dijakov, ki v šolo prihajajo z avtomobili, v zadnjem času močno povečalo. »To je posledica razgibanega urnika, saj se veliko ur začne ob 8. uri namesto ob 7.10, kar dijakom onemogoča pravočasen prihod z avtobusom. Kljub temu šola nima ustrezno urejenih parkirnih prostorov za vse dijake. Parkirišča se že zgodaj zjutraj zapolnijo, edina prosta mesta pa so na travniku nad peščenim parkiriščem in na praznem dovozu Osnovne šole Dragotina Ketteja. V zadnjih dneh so se tam pojavili redarji, ki dijakom med poukom pišejo kazni. V dveh dneh je bilo kaznovanih že več kot 80 dijakov, kar je nevzdržno. Dijaki, ki se pripeljemo v šolo z avtomobilom, se hočemo s tem izogniti zamudam in stresu zaradi gneče v avtobusih. Večina dijakov, ki so v zadnjem času dobili kazni, ima čez manj kot tri mesece maturo, ki sama po sebi povzroča dovolj stresa. Dodatna skrb glede parkiranja in morebitnih kazni pa vse še poslabšuje. Od vodstva šole pričakujemo, da se nemudoma loti reševanja te pereče problematike. Zagotoviti morajo ustrezno število parkirnih mest za vse dijake, ki v šolo prihajajo z avtomobili. Dokler se to ne zgodi, naj se redarji ne spravljajo na dijake, ki so prisiljeni parkirati na improviziranih prostorih,« je zapisal.

Šolski center Novo mesto, Višja strokovna šola
Tudi druge srednje šole v Novem mestu ali nimajo zagotovljenih parkirnih mest za dijake ali pa je teh le nekaj, pravi direktor šolskega centra Matej Forjan.

Na šoli je 37 oddelkov četrtih letnikov ali oddelkov poklicno-tehniškega izobraževanja, ki jih obiskujejo polnoletni dijaki. Vseh teh dijakov je skupaj več kot 900 oziroma s študenti skoraj 1400 ljudi, ki se lahko pripeljejo v šolo z avtomobilom. »Seveda ni mogoče zagotoviti tolikšnega števila parkirišč v okolici šole. Nobena zakonodaja ne predpisuje, da je šola to dolžna storiti, saj tudi parkirišč za zaposlene noben delodajalec ni dolžan zagotavljati. Kljub temu je situacija s parkirišči pri nas bistveno boljša kot na večini srednjih šol, ne samo v Novem mestu, ampak tudi širše, saj je v okolici Šolskega centra Novo mesto približno 350 parkirnih mest za zaposlene, ki jih je v šolskem centru 384, in okrog 200 prosto dostopnih parkirišč za dijake in študente, ta parkirišča so v lasti šole ali Mestne občine Novo mesto. Nobeden od preostalih petih največjih šolskih centrov v državi nima prosto dostopnih parkirišč za dijake, še za zaposlene jih večina težko zagotovi. Tudi druge srednje šole v Novem mestu ali nimajo zagotovljenih parkirnih mest za dijake ali pa je teh le nekaj,« o tem, da bi morala šola zagotoviti parkirna mesta za vse dijake, razmišlja direktor Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan.

I.Vidmar
V Novem mestu brezplačno parkiranje že dolgo ni samoumevno.

Alternative

V Novem mestu brezplačno parkiranje že dolgo ni samoumevno. Tudi kar nekaj uspešnih podjetij zagotavlja parkiranje svojim zaposlenim le še ob plačilu mesečne najemnine. »Vozni red avtobusnega in železniškega prometa je prilagojen urniku in leta 2018 je bila ravno zaradi lažjega dostopa dijakov v dogovoru s Slovenskimi železnicami zgrajena nova železniška postaja v neposredni bližini šolskega centra. Poleg tega so na parkiriščih šolskega centra za izposojo na voljo tudi kolesa sistema GoNm. Podatek, da se pouk tako pogosto začenja ob 8. uri namesto ob 7.10, ne drži. Od 37 oddelkov četrtih letnikov ali oddelkov poklicno-tehniškega izobraževanja, v katerih so polnoletni dijaki, ki lahko pridejo v šolo z lastnim prevozom, 18 oddelkov začenja pouk ob 7.10 vseh pet dni v tednu, 16 oddelkov štiri dni in trije oddelki tri dni v tednu. V 88 odstotkih se pouk zanje začne ob 7.10,« pojasnjuje Forjan in dodaja, da imajo dijaki zjutraj na voljo okrog 650 stolov v jedilnicah in približno sto sedalnikov po hodnikih šole, kjer lahko čakajo ali se pripravljajo na pouk, se učijo in družijo. Razlogi za poznejši začetek pouka so izključno prostorske narave, saj se je od šolskega leta 2019/20 do danes število dijakov povečalo za skoraj 600, pojasnjuje Forjan.

»Žal na povečanje števila prosto dostopnih parkirnih mest ne moremo vplivati niti to ni v naši domeni, enako je z delom redarske službe. Lahko samo apeliramo na dijake, študente in seveda tudi zaposlene, da čim več uporabljajo avtobusne in železniške povezave, ali če je to seveda mogoče, v šolo pridejo peš oziroma s kolesom. Edina druga rešitev, ki bi omilila parkirno situacijo, je izmenski pouk, ki smo ga v preteklosti zaradi prostorske stiske že imeli, a si ga najbrž nihče ne želi,« dodaja direktor Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan.