Mrk

Za krajši čas padle spletne strani državnih ustanov

R.T.
30. 11. 2023, 10.42
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 14.34
Deli članek:

V dopoldanskih urah niso bile dostopne spletne strani vlade, ministrstev in nekaterih drugih državnih uradov in ustanov. Po 11. uri so se vrnile v "obratovanje".

Profimedia
Fotografija je simbolična

Več spletnih strani državnih organov, med njimi spletna stran državnega zbora in vlade, so bile danes dopoldne več ur nedosegljive, nekatere so še vedno nedosegljive. Zaradi tehničnih težav, ki so prizadele več državnih organov, je bila več ur nedosegljiva tudi telefonska številka 114 klicnega centra za informacije po poplavah, je danes za STA potrdil vodja centra Andrej Šter. Nedosegljivi so bili med 8. in 9. uro ter med 9.10 in 11.10. V tem času je na center poklicalo več deset ljudi, ki so iskali informacije po poplavah, a v centru niso mogli odgovoriti na klice. Šter je zagotovil, da bodo vse poklicali nazaj. Bo pa to verjetno trajalo nekaj časa, saj je zaradi nedelovanja sistem nastal zaostanek.

Po pojasnilih ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh je začasno nedelovanje spletnih strani državnih ustanov posledica zastoja v delovanju omrežnih stikal. Težave so že odpravili, preiskava o razlogih za zastoj pa je v teku. Po doslej zbranih informacijah ni šlo za kibernetski vdor. "Zjutraj je prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in telefona. Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje sistema HKOM," je na današnji novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica. 

Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in sodišč že nekaj časa ponovno delujejo nemoteno. "O razlogih za zastoj v delovanju sistema poteka temeljita preiskava. Po doslej zbranih informacijah ni šlo za varnostni incident oz. kibernetski vdor," je dejala, državljanom in sodelavcem v državni upravi pa se je opravičila za nevšečnosti.