Zanj zahtevajo celo zapor

Kuharja napadli zaradi recepta za ocvrt riž

S.Š.
30. 11. 2023, 10.18
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 10.30
Deli članek:

Lahek, okusen in enostaven za pripravo: ocvrt riž z jajci je priljubljena jed na Kitajskem in ena najbolj znanih jedi kitajske kuhinje. Toda v zadnjih letih je priljubljena jed postala zelo občutljiva tema za kitajske nacionaliste.

Youtube
Wang Gang

Ta teden so se čustva tako razvnela, da se je bil eden najbolj znanih kuharskih mojstrov v državi prisiljen opravičiti za video, v katerem razlaga, kako skuhati to jed.

"Kot kuhar ne bom nikoli več pripravljal jajčnega ocvrtega riža," je v ponedeljek dejal Wang Gang, slavni kuhar z več kot 10 milijoni oboževalcev na družbenem omrežju.

Wang je s "slovesnim opravičilom" skušal ustaviti val kritik zaradi posnetka, ki je bil 27. novembra objavljen na kitajskem družbenem omrežju Weibo.

Nacionalisti: “To je norčevanje!”

Besni nacionalisti so Wanga obtožili, da je uporabil videoposnetek za norčevanje iz smrti najstarejšega Mao Zedongovega sina Mao Anyinga, ki je bil ubit v ameriškem zračnem napadu med korejsko vojno 25. novembra 1950.

V videu je Wang govoril izključno o pripravi te jedi, a za nekatere kitajske nacionaliste je kakršna koli omemba jedi okrog obletnice smrti Mao Anyinga ali njegovega rojstnega dne 24. oktobra namerno dejanje žalitve in posmeha.

Kontroverzna zgodba pravi, da je Mao Anying, častnik v Ljudski osvobodilni vojski, med zračnim napadom ni ubogal ukazov, naj se skrije. Namesto tega je lačen mladenič zakuril ogenj, da bi naredil ocvrt riž. Dim, ki se je dvigal iz peči, je sovražnim letalom izdal njegov položaj.