Izbor

Kdo se bo na vrhu pridružil Krki, Impolu, Hidrii in drugim uspešnim podjetjem

Ž.K.
22. 12. 2023, 20.50
Deli članek:

Letos bomo v našem uredništvu prvič sodelovali pri izboru slovenskega podjetja leta, ki ga pripravljamo s kolegi s časnikov Večer, Primorske novice, Vestnik in Dolenjski list ter z drugimi lokalnimi mediji.

Leo Caharija
Izbora primorskega podjetja leta se je udeležil tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Po vsej Sloveniji v organizaciji lokalnih medijev in partnerstvu s Prvo bonitetno agencijo – EBONITETE.SI poteka izbor najboljših podjetij po posameznih regijah. Izboru se letos prvič pridružuje tudi naš časnik, v katerem bomo v začetku leta razglasili najboljša podjetja iz osrednjeslovenske in gorenjske regije. Regijske zmagovalce bomo razglasili v treh kategorijah. Poiskali bomo najboljše med velikimi podjetji, srednje velikimi podjetji ter malimi in mikro podjetji.

Izbor bo potekal na podlagi javno dostopnih podatkov o poslovni uspešnosti, ki jih bo ocenila strokovna žirija, v kateri imajo mesto predstavnici gospodarske zbornice osrednjeslovenske in gorenjske regije, analitik podjetja Ebonitete in predstavnik uredništva časnika Novice Svet24. In sicer v dveh oziroma treh korakih: najprej bo komisija opravila ožji izbor finalistov in nato med njimi izbrala zmagovalce posameznih kategorij za vsako izmed navedenih regij, zmagovalna podjetja pa se bodo potegovala za naziv podjetje leta, ki ga bomo – oziroma jih bomo – skupaj s partnerskimi uredništvi in Prvo bonitetno agencijo – EBONITETE.SI razglasili marca prihodnje leto.

Pomen regijskih izborov

Zamisel o izboru se je porodila ob dejstvu, da je v Sloveniji uspeh, še posebej podjetniški, premalokrat nagrajen oziroma včasih nosi celo negativni naboj. V Sloveniji se uspešni podjetniki in podjetnice tako praviloma izogibajo soju medijskih luči in slave, njihovi dosežki pa so pogosto spregledani. Odločitev, da pred finalnim izborom najprej določimo oziroma izberemo regijske zmagovalce, temelji na dejstvu, da vsa dobra podjetja pomenijo gonilo razvoja v okolju, v katerem delujejo. So zaposlovalci, investirajo v družbo in lokalno infrastrukturo. Okolje, v katerem delujejo, z njihovim uspešnim poslovanjem napreduje in se razvija.

Aleš Cipot
V Pomurju so priznanja dobila podjetja GMT, trgovina z avtodeli, Pomurske mlekarne in Benko-Tehna, trgovina s kovinskimi proizvodi.

Merila izbora

Kriteriji za izbor so skrbno izbrani. Tako komisija ne bo gledala le dobička, ki ga je posamezno podjetje ustvarilo v poslovnem letu, temveč tudi številne druge kriterije, kot so rast prometa, povprečni čisti prihodki od prodaje, povprečna dodana vrednost na zaposlenega, število zaposlenih, povprečna plača v podjetju, razmerje med prihodki in dolgovi in bonitetna ocena, ki priča o finančni stabilnosti in zanesljivosti ter je pomembno sporočilo poslovnim partnerjem. Podatki bodo uravnoteženi in tako lažje primerljivi. Iz izbora bodo izločena podjetja, za katera velja domneva insolventnosti ali pa so davčni dolžniki. Komisija ob kazalnikih poslovanja upošteva še druge kriterije, tudi vsebinske, ki so vezani na sodelovanje v poslovnih verigah, vpetost in sodelovanje s širšim okoljem, pa tudi na ugled in etični vidik delovanja posameznega podjetja.

Zmagovalci po regijah

Do zdaj je potekalo že več regijskih izborov. Časnik Večer je razglasil zmagovalce v podravski regiji. To so Impol, d. o .o., v kategoriji velikih podjetij, Systemair v kategoriji srednje velikih podjetij in Bioles Horizont v kategoriji mikro in malih podjetij. Na Primorskem, kjer so izbor skupaj z Ebonitetami organizirale Primorske novice, je bila za najboljše veliko podjetje razglašena Hidria, med srednje velikimi podjetji Vitanest, med mikro in malimi pa Te.sis. Kolegi z Dolenjskega lista, ki so iskali najboljša podjetja v dolenjsko-zasavski regiji, so priznanja podelili novomeški Krki, družbi Willy Stadler iz Krškega in kot najuspešnejšemu malemu podjetju Očesnemu centru Preskar.