Mario Banožić

Bivši minister, ki je novembra povzročil nesrečo s smrtnim izidom, spet kršil zakon

D.K.
22. 12. 2023, 19.39
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 20.07
Deli članek:

Mario Banožić je vrnil državno stanovanje, veliko 92 kvadratnih metrov, a kljub temu znova kršil zakon. Čaka ga kazen.

Profimedia
Mario Banožić

Razrešeni hrvaški obrambni minister Mario Banožić se je izselil iz prostornega državnega stanovanja v središču Zagreba, ki naj bi si ga, kot so poudarjali mediji, sam dodelil in ga neprekinjeno uporabljal od leta 2019. Banožić je takrat prvič vstopil v vlado kot minister za državno premoženje.

To je uradno potrdilo podjetje Državne nepremičnine, ki upravlja državna stanovanja za uradne potrebe. Toda kot poudarjajo hrvaški mediji, je Banožić znova kršil zakon o preprečevanju nasprotja interesov, saj ni izpolnil svoje zakonske obveznosti in v roku enega meseca po razrešitvi predložil nove premoženjske izkaznice, zato bi moral prejeti kazen. Stanovanje še ni bilo dodeljeno nikomur.

"Gospod M. Banožić stanovanja ne uporablja več za uradne potrebe, primopredaja stanovanja bo naslednji teden, po božiču. Inventar v vseh stanovanjih, tudi v tistih za uradne potrebe, je last družbe Državne nepremičnine. Torej inventar ostane v stanovanjih za uradne potrebe, ker predstavlja opremo stanovanja. Uporabniki stanovanj za uradne potrebe odnesejo svoje osebne stvari do primopredaje stanovanj", so odgovorili za 24 sata iz Državnih nepremičnin.

Stanovanje si je dodelil sam

Omenjeno stanovanje se nahaja v Gundulićevi ulici v Zagrebu, Banožić pa si ga je dodelil jeseni leta 2019. Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je kršil zakon in si ga dodelil sam. Ko je stanovanje prišlo v državni portfelj, ga je določil za službene potrebe, nato pa je takoj kot minister podpisal, da si ga dodeljuje sam, opominja zagrebški dnevnik.

Kot je ugotovila komisija, je bilo za urejanje tega stanovanja porabljenih približno 360.000 takratnih kun ali malo manj kot 50.000 evrov. Poleg tega, da je bilo stanovanje prenovljeno, je država zanj kupila tudi vso pohištvo in različne drobne gospodinjske potrebščine. Banožić je zanj plačeval 61 evrov na mesec, saj je cena službenih stanovanj že leta pet kun na kvadratni meter.

Banožića so s funkcije razrešili 11. novembra letos, potem ko je povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl oče dveh otrok Goran Šarić. Bolnišnico je zapustil 24. novembra, vendar ni izpolnil svoje zakonske obveznosti in predložil premoženjske izkaznice, kar bi moral storiti do 11. decembra. Iz Komisije za preprečevanje korupcije so potrdili, da izkaznica ni prispela, torej da je kršil zakon, poroča 24 sata.