s 13 glasovi za

Varnostni svet ZN po tednu dni pogajanj sprejel resolucijo o Gazi, tako se je odzvala Slovenija

D.K./STA
22. 12. 2023, 18.26
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 19.13
Deli članek:

Varnostni svet ZN je danes v New Yorku s 13 glasovi za in dvema vzdržanima sprejel resolucijo o Gazi, ki so jo predlagali Združeni arabski emirati.

Profimedia
Varnostni svet ZN

Varnostni svet ZN je danes po tednu dni pogajanj med diplomati v New Yorku sprejel resolucijo o Gazi, ki so jo predlagali Združeni arabski emirati. Za resolucijo, ki zahteva varno in neovirano dostavo humanitarne pomoči v velikem obsegu in ustvarjanje pogojev za trajno prekinitev sovražnosti, je glasovalo 13 držav, vzdržali pa sta se Rusija in ZDA.

Združeni arabski emirati so predlog resolucije pripravili že konec prejšnjega tedna, uvodoma pa je zahtevala premirje oziroma prekinitev ognja na območju Gaze. To je bilo nesprejemljivo za Izrael, ki vztraja, da bo vojno končal šele po uničenju skrajnega palestinskega gibanja Hamas, in za ZDA, ki v Varnostnem svetu običajno zagovarjajo interese Izraela.

Vendar pa Washington ni bil kategorično proti vsaki resoluciji Varnostnega sveta, zato so se pogajanja nadaljevala. Ta teden so večkrat preložili že napovedana glasovanja o predlogu resolucije.

Gre za trdno resolucijo 

Končni izdelek, ki je plod dolgotrajnih usklajevanj in pogajanj, je po mnenju nekaterih kritikov precej razvodenel, ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield pa je zatrdila, da gre za trdno resolucijo, ki jo podpirajo tudi arabske države.

Večina članic ZN si sicer želi takojšnje prekinitve spopadov v Gazi in ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je danes opozoril na to, ko je tik pred glasovanjem o predlogu resolucije predlagal amandma v tej smeri. Amandma je dobil podporo desetih članic Varnostnega sveta, štiri so se vzdržale, ZDA pa so znova izkoristile pravico do veta. Varnostni svet je nato glasoval o predlogu resolucije, ki je bila ob vzdržanem glasu ZDA in Rusije sprejeta s 13 glasovi podpore.

Resolucija od vseh vpletenih strani zahteva, da dovolijo in omogočijo uporabo vseh poti za dostavo humanitarne pomoči v Gazo, pooblašča ustanovitev položaja posebnega koordinatorja ZN za humanitarno pomoč, ki bo v sodelovanju s sprtimi stranmi nadziral vse dobave pomoči v Gazo. To pomeni, da bo Izrael lahko preveril, ali tovornjaki ZN na območje ne dovažajo orožja.

Vojna v Gazi je izbruhnila 7. oktobra, ko so pripadniki palestinskega gibanja Hamas napadli Izrael in ubili okoli 1140 ljudi in zajel približno 250 talcev. Silovit izraelski odgovor je na palestinski strani v Gazi zahteval že več kot 20.000 življenj, med ubitimi so večinoma ženske in otroci.

Slovenija pozdravila resolucijo VS ZN o Gazi

Da Slovenija pozdravlja poziv Varnostnega sveta Združenih narodov k ustvarjanju pogojev za trajnostno prekinitev sovražnosti na območju Gaze, so na omrežju X sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Izpostavili so še, da je nujno zagotoviti neovirano in trajnostno humanitarno pomoč civilnemu prebivalstvu na celotnem območju Gaze.