Investicija

(Foto) Slovenjgraški župan: Tri mesece predčasno smo slovesno odprli kar dva šolska prizidka

D.K./STA
22. 12. 2023, 16.50
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 17.03
Deli članek:

Ob prisotnosti ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde so danes v slovenjgraški občini odprli nova prizidka k dvema šolama, Osnovni šoli Podgorje in Tretji osnovni šoli.

Spletna stran Ministrstva za vzgojo in izobraževanje - Aleš Uršej
Ob prisotnosti ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde so danes v slovenjgraški občini odprli nova prizidka k dvema šolama, Osnovni šoli Podgorje in Tretji osnovni šoli.

Minister je ob odprtju prizidka k šoli v Podgorju izrazil zadovoljstvo, da se tudi na podeželju skrbi za šole in novosti. Šole na podeželju so po njegovih besedah pomembne za to, da se kraj razvija.

Glede naložbe v Tretjo osnovno šolo Slovenj Gradec pa je med drugim dejal, da je ranljivim skupinam treba nekako dati možnost, da razvijajo vse svoje potenciale. "Oni so morda posebni tudi v tem, da je treba v njih te potenciale poiskati," je med drugim dejal minister. Po njegovih besedah je v Sloveniji na žalost še kar nekaj tovrstnih izobraževalnih centrov, ki jih še niso uspeli prenoviti tako kot Tretjo osnovno šolo v Slovenj Gradcu.

"Sredi avgusta, ko sem obiskal vašo šolo, so gradbena dela kljub vremenskim razmeram, ki so prizadele vašo regijo, še potekala. Prizadevali ste si, da se gradbena dela zaključijo do začetka pouka. Današnji dan pa bo v šolski kroniki Tretje osnovne šole Slovenj Gradec zapisan in obeležen na poseben način, saj bomo namenu predali nove in prenovljene šolske prostore. Ker gradnja in prenova uspe le, če ves čas nad njo nekdo skrbno bdi, se želim zahvaliti ravnateljici in županoma Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja. Povezovanje in sodelovanje vseh deležnikov je pogoj, da tako zahtevna investicija uspe. Investicija v prostore je investicija v prihodnost otrok, ki obiskujejo to šolo iz različnih občin Mislinjske, Mežiške in Dravske doline. Z dozidavo ustvarjamo trajno vrednost za celotno skupnost. Želim vam, da bodo novi prostori nudili učencem in drugim priložnost, kjer se bodo srečevali in sodelovali. Želim vam veliko prijetnih trenutkov v novih prostorih," je ob zaključku poudaril minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Osnovna šola Podgorje, ki jo v tem šolskem letu obiskuje 148 učencev, je s prizidkom pridobila dobrih 370 kvadratnih metrov novih površin, v okviru naložbe pa so preuredili tudi dobrih 430 kvadratnih metrov obstoječih šolskih prostorov. Pridobila je dve novi učilnici, knjižnico, dva kabineta, zbornico in povezovalni hodnik.

Vrednost gradbenih del za prizidek k šoli v Podgorju je bila 1,3 milijona evrov. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je k naložbi v Podgorju prispevalo nekaj manj kot 351.000 evrov, Eko sklad pa dobrih 113.000 evrov.

Tretja osnovna šola, ki izobražuje otroke in mladostnike z motnjami v duševnem razvoju, njena soustanoviteljica pa je poleg slovenjgraške tudi Občina Mislinja, pa je s prizidkom pridobila dobrih tisoč kvadratnih metrov novih prostorov, ob tem pa so obnovili tudi del obstoječih šolskih prostorov.

Šola, ki jo obiskuje 74 učencev iz osmih koroških občin, je pridobila sobo za umirjanje, štiri specializirane učilnice za tehnični, likovni, glasbeni in gospodinjski pouk ter še osem navadnih učilnic. Šola je dobila še tri kabinete, sanitarije, prostor za svetovalnega delavca, avlo in garderobe ter tehnični prostor.

Pogodbena vrednost gradbenih del za to naložbo je znašala 2,6 milijona evrov, pri tej naložbi pa je ministrstvo za izobraževanje prispevalo dober milijon evrov, Eko sklad pa nekaj manj kot 300.000 evrov.

Kot so v zvezi z naložbama še sporočili iz slovenjgraške občine, so dela na obeh šolah izvajalci zaključili pred rokom, ki je bil 31. marca prihodnje leto, v Podgorju pa celo pod pogodbeno vrednostjo. V Podgorju je bil izvajalec del družba SGP Kograd Igem ZOD, v Slovenj Gradcu pa Kolektor Koling.

Učenke, učenci in zaposleni, ki se jim je uresničila dolgoletna želja po izgradnji prizidka, so ob tej priložnosti pripravili bogat kulturni program, z nastopom šolskega pevskega zbora in recitacijami, obiskal pa jih je tudi Dedek Mraz.