Sledi obdolžilni predlog

Foto: Murskosoboški policisti mladoletniku zasegli več kot 4000 kosov pirotehnike

D.K.
22. 12. 2023, 15.26
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 15.36
Deli članek:

Policisti so preiskali hišo in našli ter zasegli 4456 kosov pirotehničnih izdelkov.

PU Murska Sobota
Policisti zasegli 4456 kosov pirotehničnih izdelkov

Policisti Policijske postaje Murska Sobota so danes na podlagi odredbe sodišča na območju PU Murska Sobota opravili hišno preiskavo, kjer so našli in zasegli 4456 kosov pirotehničnih izdelkov.

PU Murska Sobota
Policisti zasegli 4456 kosov pirotehničnih izdelkov

Zoper mlajšega mladoletnika bo sledil obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi kršitev določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

PU Murska Sobota
Policisti zasegli 4456 kosov pirotehničnih izdelkov

Policisti pozivajo k previdni in odgovorni uporabi pirotehnike

Pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki policisti tudi letos opozarjajo na varno in uvidevno uporabo pirotehnike, s čimer želijo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev. "Če se jim torej že ne morete upreti, pirotehnične izdelke uporabljajte vsaj previdno in odgovorno. To pomeni tako, da pri tem ne boste ogroženi ter da ne boste ogrožali in motili drugih," opozarjajo policisti.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Poleg tega pa tudi moti živali in onesnažuje okolje. Upoštevajte torej zakonska določila glede uporabe. Najpogosteje namreč do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči ipd., pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca, so dodali.

Kdaj sta dovoljeni prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov?

Pri nas je pirotehnične izdelke kategorije F1 dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, in še to samo starejšim od 14 let. Uporabljati jih je dovoljeno samo od 26. decembra do vključno 1. januarja, pri čemer jih morajo otroci uporabljati pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Pri tem policisti poudarjajo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost.

Zaradi kršitev zakonskih določb o uporabi pirotehnike lahko policisti posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.