Povezava z umorom prejšnji teden

Med žrtvami na filozofski fakulteti v Pragi ni tujcev

G.G./STA
22. 12. 2023, 13.46
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 17.47
Deli članek:

Na Karlovi univerzi v Pragi je vedno določen del študentov iz Slovenije. Med smrtnimi žrtvami četrtkovega strelskega napada na filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi ni tujcev, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan.

Profimedia
/

Policija je medtem sporočila, da si je 24-letni napadalec David Kozak sodil sam. Doslej zbrani dokazi kažejo na to, da je napad na fakulteti povezan z umorom 32-letnega moškega in njegove dvomesečne hčerke v Klanovičkem gozdu na vzhodnem obrobju Prage. "Vendar čakamo na balistične dokaze, ki bodo to potrdili," je o povezavi med napadom na univerzi in umorom v gozdu na današnji novinarski konferenci dejal predstavnik praške reševalne službe. Ob tem je pojasnil, da so bili ranjeni v napadu na univerzi, ki so potrebovali operacijo, operirani in da je njihovo stanje stabilno.

Po besedah Rakušana so že identificirali 13 od 14 smrtnih žrtev napada. Med njimi ni tujcev, je pa bila v napadu ubita vodja oddelka za muzikologijo na filozofski fakulteti Lenka Hlavkova. Oddelek je njeno smrt potrdil v objavi na Facebooku.

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okrog 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v predavalnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Strelca je policija iskala že pred napadom, potem ko so v kraju Houston blizu češke prestolnice našli mrtvega njegovega očeta. Sumijo, da je napadalec, 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke, povezan tudi s smrtjo svojega očeta. 24-letnik naj bi si sicer sodil dan po tem, ko so ga policisti obkolili.

Na današnji novinarski konferenci je policija poudarila, da so organi pregona storili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da bi preprečili streljanje. Z umorom v gozdu naj bi se medtem še pred napadom ukvarjali najboljši preiskovalci. Policija tudi meni, da je napadalec streljal naključno, čeprav je med 14 mrtvimi in 24 ranjenimi večina žensk, poroča britanski BBC.

Rakušan je medtem pojasnil, da je policija vedela le za morebiten poskus samomora, ne pa za morebiten množičen napad. Glede motiva, ki ostaja neznan, pa je omenil "nekatere osebne težave, neke vrste depresijo, razočaranje". Ob tem je poudaril, da nimajo posebnih dokazov ali informacij, zakaj se je 24-letnik odločil za strelski pohod.

Ob tem je Rakušan medije pozval k previdnosti pri poročanju, saj, kot je dejal, senzacionaliziranje primera in posamezne podrobnosti ter dezinformacije vplivajo na družine žrtev. Opozoril je tudi, da bi senzacionalizem lahko spodbudil nove napade, in novinarje pozval, naj napadalcu ne dajejo nikakršne publicitete. "To je resničnost, ne detektivska serija," je poudaril.

V luči napada bo v soboto na Češkem dan žalovanja. Zastave na javnih poslopjih bodo spuščene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali. V praški katedrali svetega Vita bo potekala tudi pogrebna maša, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu pa naj bi ugasnili.