Otoplitev

Za božič sneg? Kje pa, ravno obratno

S.R.
22. 12. 2023, 12.25
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 12.25
Deli članek:

Kot je že malodane tradicija, bodo tudi letošnji prednovoletni prazniki zeleni in nadpovprečno topli. Če je kdo še upal, zdaj ne more več, Agencija RS za okolje (Arso) je danes razblinila vse dvome.

Profimedia
/

»Sanje o belem božiču se bodo tudi letos končale z napovedjo, ki je vse prej kot 'snežena',« so naznanili pri Arsu in obenem poudarili, da smo imeli bel božič v večjem delu nižini nazadnje pred dolgimi 16 leti. Pisalo se je leto 2007, ko je Ljubljano prekrivala pičel centimeter debela snežna odeja, v Mariboru so se veselili petih centimetrov snega, V Celju in Murski Soboti šestih, v Novem mestu pa kar devetih!

Kar zadeva vremensko dogajanje v naslednjih dneh, so meteorologi Arso pojasnili, da imamo nad Evropo trenutno izrazito močan vetrovni stržen. »Na jutranji ljubljanski sondaži je hitrost vetra na višini okoli 10 km dosegla celo 300 km/h. V višinah doteka zrak iz območja severnega Atlantika, ki se preko gorske pregrade Alp suši,« so zapisali ter dodali, da trenutno močneje sneži ponekod v Alpah, pri nas pa zaradi fenskega učinka dobivamo zgolj drobtinice.

Kako kaže?

V soboto nas nato čaka še otoplitev, ob tem pa razmeroma sončno vreme. Le po nižinah osrednje Slovenije bo zjutraj megla. Zjutraj nas čakajo temperature med -2 in 5 stopinjami Celzija, najvišje dnevne temperature pa se bodo gibale med 8 in 14 stopinjami Celzija, pri čemer bo morda na Primorskem in v Beli Krajini morda še kakšno stopinjo topleje. Podobno bo tudi v nedeljo, ko bo delno jasno z občasno koprenasto oblačnostjo. Slednje bo več na vzhodu. Jutro bo morda kakšno stopinjo hladnejše, najvišje dnevne temperature pa bodo znova okoli 10 stopinj Celzija, so zapisali pri Arsu. Nekoliko hladneje bo verjetno v osrednji Sloveniji, kjer bo sprva megleno. V Južnih krajih se utegne segreti do 14 stopinj Celzija.

Meteo.si
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Pa za božič?

V noči na ponedeljek se bo krepil jugozahodnik. oblačnost pa se bo iznad Primorske širila proti osrednji Sloveniji, napovedujejo meteorologi. »Za božič kaže na klasično jugozahodno situacijo, ki pa ne bo prinesla padavin. Na zahodu bo oblačno, več jasnine bo na vzhodu. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Zjutraj bo verjetno zmrzovalo le v zatišnih legah severne Slovenije, najvišje temperature pa bodo verjetno od 6 do 13, na jugovzhodu do 15 °C.«

Glede na napovedi Arsa zaenkrat kaže, da bo »topel, jugozahodni tip vremena vztrajal tudi v času med božičem in novim letom.« Verjetnost za nove padavine se bo nekoliko povečala od četrtka 28. decembra. »Morda pa bo vstop v novo leto zasnežen?« so se vprašali pri Arsu.