Inšpekcija

Primer krških krav: Izločili uradno veterinarko, odzval se je tudi Žveglič

S.R./STA
22. 12. 2023, 13.31
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 20.43
Deli članek:

Saga okoli krav s kmetije pri Krškem še zdaleč ni končana. V ozadju tečejo ustrezni procesi, iz inšpekcijskega postopka pa je po novem izločena uradna veterinarka.

FB Društvo za zaščito konj
V takem okolju naj bi bile krave, ki so jih pri Krškem odvzeli kmetu

Prah okoli goveda iz Leskovca pri Krškem, ki so ga odvzeli tamkajšnjemu kmetu, se je dvigal večji del novembra. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 10. novembra prejela prijavo v zvezi z zaščito živali na zadevni kmetiji, inšpekcijski nadzor pa je nato uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu oskrbniku. Sledil je upor dela javnosti, uprava pa je nato v okviru izredne verifikacije odvzema goveda ugotovila kršenje posameznih določb zakonodaje.

Kot so danes sporočili iz uprave, so po izredni preverbi postopka odvzema živali na kmetijskem gospodarstvu na območju Leskovca pri Krškem iz inšpekcijskega postopka izločila uradno veterinarko. Do zaključka postopkov uprava ne bodo podajala dodatnih komentarjev.

"Izvedena izredna verifikacija, ki jo je odredil direktor Inšpekcije RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos, v ničemer ne posega v konkretni upravno inšpekcijski postopek, ki poteka neodvisno v skladu z zahtevami zakonodaje, ki urejajo vodenje upravnih postopkov," so poudarili v upravi.

Ob tem so dodali, da so se za to potezo odločili na podlagi zaključkov izredne verifikacije oz. preverjanja zagotavljanja učinkovitosti, primernosti, nepristranskosti, kakovosti in doslednosti uradnega nadzora na področju zaščite živali v tem primeru.

Na vsebino verifikacijskega poročila se je danes za STA odzval tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Kot je dejal, je pokazalo, da so bile navedbe in zahteve KGZS glede tega, da je bil pri tem primeru odvzem živali opravljen nestrokovno in nezakonito, pravilne.

Po Žvegličevih besedah je iz sporočila uprave razbrati, da so primer dodelili drugemu veterinarju. "Pričakujemo, da bo inšpekcijski postopek šel v smer, da bo sledil temu verifikacijskemu poročilu, da se bodo živali vrnile na kmetijo, kmetu pa izplačalo ustrezno odškodnino," je še izpostavil.

Z delom končal tudi inšpektorat za javni sektor

Kot je danes poročala TV Slovenija, je upravni nadzor v postopku odvzema goveda na kmetiji pri Krškem končal tudi inšpektorat za javni sektor. Ta je zaradi večkratnega kršenja pravil o upravnem postopku, ki imajo posledice za stranko v postopku, upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin predlagala uvedbo disciplinskega postopka zoper veterinarko, ki je postopek vodila.

Po navedbah TV Slovenija je bilo v okviru nadzora pregledanih 22 dokumentov v zvezi z odvzemom govedi, in sicer od prvega zapisnika oziroma ustne odločbe do vseh nadaljnjih. Pri večini je inšpekcijski nadzor pokazal nepravilnosti oziroma kršitve zakona o splošnem upravnem postopku. Natančneje je šlo za to, da so se dokumenti med seboj razlikovali oziroma so bili pomanjkljivi ali sestavljeni naknadno, fotografije pa niso bile evidentirane. Pristojni inšpektor po navedbah TV Slovenija meni, da pogoji za izdajo ustne odločbe o odvzemu niso bili izpolnjeni. Hkrati pa ugotavlja, da se ta razlikuje od pozneje izdane pisne odločbe ter da ni razvidna vloga oseb, ki so v postopku sodelovale.