Nove podrobnosti

Razrešeni hrvaški minister Banožić vozil pijan in neprivezan

D.K.
14. 11. 2023, 08.39
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 09.18
Deli članek:

Mario Banožić, zdaj že nekdanji hrvaški obrambni minister, je v času prometne nesreče, ki se je končala s smrtnim izidom, kot kažejo rezultati odvzema krvi v Splošni bolnišnici v Vinkovcih, vozil pod vplivom alkohola.

Profimedia
Mario Banožić

Spomnimo, Banožić je v soboto zjutraj v gosti megli v bližini Vinkovcev s svojim terenskim BMW-jem prehiteval tovorno vozilo, ni pa se prepričal, da je na drugi strani cesta »prosta«. Nasproti mu je pripeljal 40-letni voznik kombija puljskih registrskih oznak, ki se mu ni uspel umakniti. Prišlo je do silovitega trčenja. Povzročitelj nesreče je utrpel hujše poškodbe, a preživel, 40-letni Goran Šarić iz Privlake, kraja v bližini Vinkovcev, je umrl, je poročal Index.hr. Šarić je bil poročen, z ženo sta imela dva otroka. Banožić bo zaradi povzročitve nesreče kazensko ovaden, premier Andrej Plenković pa ga je že razrešil s položaja.

Rezultati odvzema krvi pokazali, da je bil minister pijan

Banožić je imel v krvi 0,21 promila alkohola. Vzorec krvi so vzeli dobre pol ure po nesreči, oziroma v času, ki ga je uradno navedla policijska uprava Vukovarsko-Srijemska.

Različne informacije, kdaj so mu odvzeli vzorec krvi

Po informacijah portala Telegram naj bi vzorci krvi in urina, poslani v Center za forenzične raziskave in izvedenske storitve "Ivan Vučetić", ne bili tisti, ki so bili odvzeti v Splošni županijski bolnišnici Vinkovci, ampak v KBC Osijek, kjer je bil Banožić premeščen nekaj ur kasneje. To postavlja pod vprašaj verodostojnost ugotovitev glede na potek časa.

Omenjeni portal tudi trdi, da je bil Banožić pred usodnim jutrom na druženju, ki se je zavleklo pozno v noč, in da je le nekaj ur pozneje, zgodaj zjutraj v soboto, odšel na lov v Kunjevce. "Ko dodamo utrujenost, pomanjkanje spanja, ugotovljeno količino alkohola in vožnjo v megli, postane jasno, da gre za usodno kombinacijo, ki je privedla do tragičnega izida," navaja portal Slobodna Dalmacija. Ob tem še dodajajo, da niti Banožić niti tragično preminuli Goran Šarić nista bila pripeta z varnostnim pasom. Banožić je vozil več kot 80 kilometrov na uro. Toksikološke ugotovitve bodo poleg hitrosti, s katero je vozil, ključne pri ugotavljanju vseh okoliščin nesreče. 

Portal 24 sata je pred tem objavil, da je iz več virov potrjeno, da je bila zjutraj, ko se je zgodila nesreča, v kateri je umrl Goran Šarić, Banožiću ob 6.45 uri na nujnem sprejemu v Splošni županijski bolnišnici Vinkovci dejansko odvzeta kri, da bi mu določili krvno skupino. Rezultat te preliminarne analize naj bi, po trditvah sogovornikov portala 24 sata, pokazal 0,29 promila alkohola v krvi in so navedeni v zdravstveni dokumentaciji v sistemu bolnišnice. 

Po trditvah sogovornika portala 24 sata naj bi Banožiću uradno vzeli vzorce krvi in urina ter jih poslali na preiskavo v Center "Ivan Vučetić" v Zagrebu med 13. in 14. uro. Sedem ur po nesreči, ko je verjetno v krvi in urinu že ni več začetnih sledi alkohola. Kri so poslali na analizo v Center za forenzična preiskovanja Ivan Vučetić v Zagrebu, po poročanju RTL Danas pa ta običajno ni dolga. Vendar pa bi do končnih rezultatov prisotnosti alkohola v krvi lahko minil tudi teden dni, saj se analize izvajajo po vrstnem redu prihoda. 

Zapleta se tudi pri ogledu kraja dogodka

Zanimiv podatek, ki ga izpostavlja portal 24 sata, je, da je ogled vodila namestnica Okrožnega državnega tožilstva iz Vukovarja, ne okrožni državni tožilec. Na vprašanje, zakaj ni ogleda vodil nekdo iz Okrožnega tožilstva, je namestnica okrožnega državnega tožilca Biljana Luburić dejala, da Okrožno državno tožilstvo izvaja preglede prometnih nesreč s smrtnim izidom, kadar se sumi, da je storilec bil pod vplivom alkohola ali opiatov.