Opozorilo

11-mesečnemu malčku robotska kosilnica razmesarila stopalo

R.T.
7. 5. 2024, 12.32
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 15.18
Deli članek:

Po zelenicah počasi premikajoče se robotske kosilnice se zdijo povsem nedolžne. Nekaj pozornosti pa je vendarle na mestu. V Avstriji so zabeležili več poškodb manjših otrok.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Zdravniki na avstrijskem Koroškem so nedavno opozorili na previdnosti pri uporabi robotskih kosilnic. Na pediatričnem oddelku bolnišnice v Celovcu v zadnjih treh letih zaznavajo po dve ali tri resne poškodbe manjših otrok, ki so prišli v bližnji stik z robotsko kosilnico, poroča Kleine Zeitung. V nekaterih primerih so morali opraviti celo delno amputacijo prstov.

Minuli konec tedna so zaradi poškodb v bolnišnici v Celovcu sprejeli 11-mesečnega fantka. Veselo je kobacal po trati pred hišo in »trčil« v robotsko kosilnico, ki je mirno mlela travo po svoji trasi. Utrpel je kar hude poškodbe stopala, so sporočili iz bolnišnice in pojasnili, da so morali malčka nujno operirati. Pri operaciji so sodelovali otroški kirurgi in specialisti plastične, rekonstrukcijske in estetsko kirurgije. Ko pride do stika z robotsko kosilnico, so poškodbe v večini primerov kar resne.

Ker bodo v prihodnjih letih robotske kosilnice postale še bolj priljubljene in se bodo pogosteje pojavljale na zelenicah pred hišami, koroški pediatri opozarjajo starše, naj bodo bolj pozorni na svoje malčke, ki se brezskrbno igrajo na zelenicah. Robotske kosilnice namreč ne zaznajo vedno ovir in se ne ustavijo. Najbolje je, da so robotske kosilnice na delu takrat, ko so otroci v vrtcu ali hiši. Ponoči? Takrat pa so lahko nevarne za ježe in druge nočno aktivne živali.