Politika

Premier Golob danes v Rimu, Klakočar Zupančič začenja dvodnevni obisk na Švedskem

D.K./STA
14. 11. 2023, 07.35
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 07.35
Deli članek:

Premier Robert Golob bo danes na obisku v Rimu, kjer se bo sešel z italijansko premierko Giorgio Meloni. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa danes začenja dvodnevni uradni obisk na Švedskem.

Sa. R.
Nova podpredsednica stranke Sara Žibrat, premier Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič.

Slovenski premier bo v Rimu po napovedih predstavil svoje zamisli o tem, kako ohraniti schengen in preprečiti, da nadzor na mejah med državami schengenskega območja postane trajen.

Italija je namreč sredi oktobra uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, posledično je Slovenija uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, skupno pa nadzor na mejah zdaj izvaja že enajst držav schengenskega območja. Odločitev o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo je premierka Meloni opisala kot nujno zaradi trenutnih razmer v svetu, od Bližnjega vzhoda do migrantske krize.

Golob in Meloni bosta govorila tudi o drugih aktualnih vprašanjih, kot so razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini, pri čemer ni zaznati večjih razlik v pogledih Ljubljane in Rima. Ob mednarodnih temah bodo na dnevnem redu Goloba in Meloni tudi dvostranske teme, med njimi tiste, povezane s slovensko manjšino v Italiji. Golob, je pred obiskom v ponedeljek gostil predstavnike manjšine, bo po napovedih izpostavil vprašanje zagotovljenega zastopstva v italijanskem parlamentu.

Golob se bo srečal tudi s predsednikoma obeh domov parlamenta, ne pa s predsednikom republike Sergiom Mattarello, ki ga v času obiska ne bo v Rimu.

Klakočar Zupančič začenja dvodnevni obisk na Švedskem

Predsednica DZ danes začenja dvodnevni uradni obisk na Švedskem, kjer se bo sestala s predsednikom riksdaga Andreasom Norlenom in zunanjim ministrom Tobiasom Billströmom. Namen obiska je krepitev medparlamentarnega sodelovanja, v ospredju razprav pa bodo trajnostni razvoj, podnebne spremembe in migracije, so sporočili iz DZ.

Slovensko delegacijo bo danes v Stockholmu sprejel predsednik parlamenta Norlen, nato pa bodo sledili pogovori s člani več parlamentarnih odborov. Tekom dneva se bo Klakočar Zupančič sestala še z ministrom Tobiasom Billströmom. V sredo bo delegacija spremljala parlamentarno razpravo voditeljev strank o politiki EU, Klakočar Zupančič in Norlen pa bosta imela pogovor na štiri oči.

Proti koncu uradnega obiska bo predsednico DZ z delegacijo sprejel tudi kralj Karel XVI. Gustav. Klakočar Zupančič se namerava sestati tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Stockholmu. V ospredju obiska bodo pogovori o razvoju bilateralnih odnosov med državama, s poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju. Obisk pa bo tudi priložnost za razpravo o trajnostnem razvoju, podnebnih spremembah, migracijah ter za izmenjavo stališč glede aktualnih kriznih žarišč po svetu.

Predsednico DZ bosta na obisku spremljala poslanca Monika Pekošak (Svoboda) in Anže Logar (SDS) ter generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar.