Sandi Zajc

Junaški gasilec z ženo v boju za denar; zdaj so ga izločili še iz operative

S.Š.
13. 11. 2023, 22.07
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 08.14
Deli članek:

Mnogi se gasilca Sandija spomnimo kot junaka, ki je v času avgustovskih poplav reševal otroke iz poplavljenega mengeška vrtca Gobica, medtem ko je voda zalivala in povsem uničila njegovo hišo.

PGD Mengeš
Sandi Zajc

Donacije slovenske javnosti, ki je želela nesebično pomagati herojskemu gasilcu, so bile nakazane na račun PGD Mengeš. Zdaj pa so se pojavile dileme, kako prejeti denar razdeliti med Sandija Zajca in njegovo ženo.

Zajc se je namreč v zadnjih dneh znašel pod drobnogledov medijev, saj naj denarja, ki so mu ga dobri ljudje nakazali za obnovo hiše, nikoli ni želel porabiti za to. Ženo z otroki naj bi namreč zapustil, zdaj pa želi kupiti drugo hišo.

Denar je za Zajca takrat zbiralo prostovoljno gasilsko društvo (PGD Mengeš), zdaj pa se poraja vprašanje, ali bo ta denar pripadel Zajcu ali njegovi ženi, ki živiv poplavljeni hiši.

Na PGD Mengeš bodo zato izvedli zaprto sejo upravnega odbora gasilskega društva, na kateri bodo razpravljali, kolikšen delež donacij komu pripada. V PGD Mengeš so sicer na družbenem omrežju zapisali, da bodo, če dogovora o delitvi denarja med Zajcem in njegovo nekdanjo partnerko ne bo, sredstva nakazali skladno z mnenjem njihovega odvetnika.

Kot poroča portal N1 naj bi odvetnik društva predlagal, da bi celotno donacijo nakazali Sandiju Zajcu. Gre za znesek nekaj več kot 280.000 evrov.

Izločen iz operative

So pa Zajca danes člani operativne enote prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mengeš soglasno izločili iz operative, kar pomeni, da ne bo smel sodelovati na intervencijah. Gre sicer za začasni ukrep, dokler Gasilska zveza Slovenije ne predlaga ustrezne sankcije. Še naprej pa Sandi Zajc ostaja član PGD Mengeš.

To naj bi v PGD Mengeš storili zato, ker na eni izmed intervencij, ki so bile izvedene pred kratkim, ni upošteval povelja. 5. novembra so po poročanju N1 gasilci PGD Mengeš dobili poziv za intervencijo v prometni nesreči, v kateri so bile poškodovane štiri osebe. Zajc je prišel v gasilski dom, a ga je vodja enote PGD Mengeš zavrnil, saj da imajo dovolj ljudi. Čeprav mu je vodja enote ukazal, naj zapusti vozilo, naj bi mu Zajc dejal: “Ne grem, ker sem bolničar”.

Po besedah poveljnika PGD Mengeš je bilo sicer usposobljenih gasilcev dovolj, povelje morajo gasilci upoštevati, pritožijo pa se lahko pozneje.