Nepovabljeni gosti

Foto: Gnus na Osnovni šoli Rače, otroci so zagrizli v mlince s črvi

S.R.
14. 11. 2023, 07.43
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 07.59
Deli članek:

Ker je bilo v soboto martinovo, se je dan pred tem spodobilo, da na osnovnih šolah učencem postrežejo mlince. A so po poročanju časnika Večer učenci na Osnovni šoli Rače prejeli več kot so pričakovali in si tudi želeli.

Večer
Mlince z nepovabljenimi gosti je po poročanju časnika fotografiral eden od otrok.

Nekateri med njimi so namreč med mlinci, ki so jih ob martinovem kosilu na osnovni šoli pričakali na krožnikih, našli črve. Kot poroča časnik Večer, za katerega je spregovoril eden od staršev dveh otrok, ki obiskujeta Osnovno šolo Rače, je najverjetneje šlo za gosenice kuhinjskega molja. Devetošolec je temu staršu razkril, da so neprijetno presenečenje doživeli vsi učenci iz njegovega razreda. Da je črve našlo več otrok, so za časnik potrdili tudi drugi starši, pozneje pa tudi podravnateljica Romana Zupančič, ki je navedla, da je »ob koncu razdeljevanja kosila majhne črve našlo nekaj otrok.« Zupančičeva je sicer poudarila, da do kontaminacije ni prišlo v njihovi kuhinji, saj je mlince dobavitelj v šolo dostavil v petek zjutraj, torej na dan, ko so se znašli na krožnikih otrok. Obenem je bilo živilo po besedah podravnateljice ustrezno deklarirano in z rokom trajanja do 30. julija 2024, da bi bilo z mlinci kar koli narobe oziroma da bi ti vsebovali kakršne koli neželene tujke, pa niso zapazili niti v kuhinji. Golazen je na plano prilezla šele v trenutku, ko so v mlince zagrizli otroci.

Andrej Petelinšek / Večer
Na Osnovni šoli Rače so pojasnili, da staršem otrok tega oporečnega martinovega kosila ne bodo zaračunali.

Zupančičeva je za časnik izpostavila še, da so živilo takoj, ko so ugotovili, da je hrana oporečna, zavrgli ter o dogodku obvestili dobavitelja. Slednjemu so manjšo količino mlincev z reklamacijskim zapisnikom vrnili, niso pa na šoli razkrili, kdo jim je mlince dobavil oziroma kdo jih je proizvedel. Podravnateljica je ob tej priložnosti izrazila obžalovanje, da je prišlo do tega »neljubega dogodka, na katerega nismo imeli vpliva.« Po njenih besedah si namreč na šoli zelo prizadevajo, da učencem in drugim odjemalcem zagotavljajo »zdravo in neoporečno hrano.« Poudarila je še, da staršem otrok tega oporečnega martinovega kosila ne bodo zaračunali.

»Šola je ustrezno ukrepala in pričakujemo, da se tak dogodek ne bo več ponovil. Treba pa je upoštevati, da šola dela kosilo za 2,7 oziroma 2,4 evra na otroka na dan. To ni enostavno in šole nasploh se glede tega kar izkažejo, dogodki, kot je bil v petek, pa so izjema. V zadnjih desetih letih česa podobnega na OŠ Rače ni bilo,« pa je dogodek za časnik komentiral predstavnik sveta staršev OŠ Rače Aleksander Zidanšek.