Italija žaluje

Umrl velikan smučarskega alpinizma, 41-letni Denis za seboj pustil ženo in tri otroke

D.K.
7. 5. 2024, 13.36
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 13.46
Deli članek:

Italijanski gorski vodnik in nekdanji prvak v smučarskem alpinizmu Denis Trento je v petek v starosti 41 let umrl na severni steni Testa del Paramont v Valle d'Aosta.

FB Denis Trento
Alpinist, gorski vodnik in večkratni prvak v tekmovalnih preizkušnjah je umrl na gori Paramont.

Denis Trento iz doline Aoste, alpinist, gorski vodnik in večkratni prvak v tekmovalnih preizkušnjah, je umrl na gori Paramont (3301 m), v občini La Salle v dolini Aoste. Ker se ob predvidenem času ni vrnil, so družinski člani v zgodnjih popoldanskih urah sprožili iskalno akcijo. Gorska reševalna služba Valle d'Aosta je na kraju posredovala s helikopterjem. Ko so našli pogrešanega, je zdravnik lahko le potrdil njegovo smrt. Trento, ki je smučal sam, je verjetno padel. Preiskava je sicer še v teku. 

Njegovo srce je utripalo predvsem za visoke gore

Trento je bil kot gorski vodnik zaposlen v vojaškem športnem centru v Courmayeurju. V tekmovalni karieri se je ponašal z najvišjimi uvrstitvami na smučarskih-alpinističnih tekmah. Dosegel je prvo mesto na ekipnem svetovnem prvenstvu v letih 2008 in 2011 ter se uvrstil na najvišje stopničke zmagovalnega odra na evropskih prvenstvih v letih 2007 in 2009. Zmagal je tudi na velikih smučarsko-alpinističnih klasikah, kot so Pierra Menta, Adamello Ski Raid, Mezzalama Trophy in Tour du Rutor.

Po tekmovalni upokojitvi ni pozabil na gore, bil je prvi, ki je smuči nadel na začetku sezone in zadnji, ki jih je snel mesece in mesece kasneje. Pravzaprav zanj ni bilo uradnega konca sezone in v tem kontekstu se je podal novim izzivom naproti. Vse do usodnega petka se je zdelo, da je popolnoma nepremagljiv. Leta na tekmovanjih, nato v gorah. Noben vzpon ni bil preveč naporen, noben spust preveč tehničen, noben nasprotnik ni bil prehiter. 

41-letnik, o katerem tuji mediji pišejo, da je bil eden tistih ljudi, ki so izžarevali varnost in zaupanje. Čeprav bi lahko bil, sploh ni bil poln samega sebe, nasprotno, bil je veliko preveč skromen, je na svojih družbenih kanalih delil besedila, slike in posnetke s svojih podvigov v gorah, vključno s strmim smučanjem in alpinizmom.

Za seboj pa je pustil ženo in tri otroke.