»Voda, ki je ni, je najdražja«

Zanesljivejša oskrba z vodo za Istro

Petra Mezinec
22. 12. 2023, 20.15
Deli članek:

Voda bo v sušnih obdobjih potovala od zajetja Klariči v istrske domove. Cena na položnicah bo od februarja za gospodinjstva štirih istrskih občin višja za 1,90 evra mesečno.

Petra Mezinec
Pogodbo so podpisali župani štirih istrskih občin, petih kraških in brkinskih občin ter direktorja obeh vodovodov.

»Zmaga, pomemben korak k celostni oskrbi Istre in Krasa z vodo, veliko vloženega dela, temeljni kamen za nadaljnje sodelovanje ...« S temi besedami so župani devetih kraških, brkinskih in istrskih občin pospremili podpis dolgo pričakovane pogodbe o oskrbi Istre z vodo.

Pogodba določa novo oblikovanje cen v prihodnjih letih. Glavna novost je, da bodo ceno oblikovali tudi stroški omrežnine. »Nova pogodba je posodobljena skladno z uredbo. Do zdaj plačevanja omrežnine s Kraškim vodovodom nismo imeli urejenega,« je pojasnil direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj. Cene mesečnih položnic za vodo za istrska gospodinjstva bodo od februarja za 1,90 vra višje, je napovedal.

Skupaj lažje do evropskega denarja

»Dosedanja cena ni odražala dejanskega stanja. Cena bo v prihodnje vključevala stroške, ki jih ima Kraški vodovod, da spravi vodo od Klaričev do Rodika. V zadnjih letih se je namreč cena elektrike povečala za triinpolkrat, zdaj predstavlja kar polovico cene vode,« je pojasnil Primož Turšič, direktor Kraškega vodovoda Sežana. Za prebivalce občin Miren - Kostanjevica, Komen, Sežana, Divača in Hrpelje - Kozina, ki so soustanoviteljice podjetja Kraški vodovod, nova pogodba ne prinaša kratkoročnih sprememb.

Vendar pa je podpis pogodbe pomemben tudi za Kraševce, je poudaril gostitelj Erik Modic, župan občine Komen. »Istra, Kras in Brkini imamo skupne načrte. Želimo zgraditi vodovodno omrežje, dobavljati več vode Istri in izboljšati vodovodno omrežje. Če ne bi imeli pogodbe, ki določa omrežnino, bi bil to stalen predmet spora, kdo plačuje omrežnino za nova omrežja. To je osnova, da se lahko z državo skupaj pogajamo in zagotovimo denar za vodooskrbo,« je pojasnil Modic. Občine podpisnice pričakujejo sto milijonov evrov evropskega denarja iz aktualne finančne perspektive za oskrbo z vodo Istre in Krasa. Je ta načrt realističen? Da, je prepričan Modic: »Pričakujem, da bo vlada držala svojo besedo.«

Stabilno partnerstvo je ključno

Partnerstvo Kraškega vodovoda in Rižanskega vodovoda traja že 30 let. »Voda, ki je ni, je najdražja,« je dejal koprski župan Aleš Bržan, »poleti se Rižana kot naš edini vodni vir posuši in moramo dobavljati vodo iz drugih virov. Eden glavnih dobaviteljev je Kraški vodovod in z njim moramo imeti trdno zavezništvo, ne glede na to, kaj to pomeni za višino položnic. A na koncu smo prišli do kompromisa, da se tudi na položnicah ne bo bistveno poznalo.«

V Istri sicer z nestrpnostjo čakajo na študije glede dodatnega vira vode, ki jih izvaja ministrstvo za naravne vire in prostor. Kot najverjetnejšo rešitev je Bržan navedel zajetje Kubed.