Finančna rezerva

Varčevanje je lažje, če obstajajo cilji

Lidija Selič, finančna svetovalka
11. 11. 2023, 11.11
Deli članek:

Danes je bolj pomembno kot kdaj koli prej, ustvariti si finančno rezervo. To imetje bi nam naj pomagalo pred nepričakovanimi ozkimi finančnimi grli, kot so večja popravila, obnova stanovanja ipd.To so prihranki, ki jih moramo imeti za naše vsakdanje življenje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka

Ljudje pa imamo v življenju tudi svoje sanje, želje, potrebe, ki jih želimo uresničiti. Nekateri sanjajo o hiški ob obali, sanjskem potovanju, drugi o novem motorju ali obleki. Zakaj si želite izpolniti prav to željo je odvisno od vas samih. Kako boste to uresničili čimprej, pa je odvisno od vašega varčevalnega vedenja.

Najprej si določite svoje cilje, ki jih želite doseči in jih ovrednotite. Nato poglejte kakšno je vaše razpoložljivo finančno stanje. Naredite si stroškovnik z vsemi postavkami prihodkov in odhodkov, ki so nujno potrebni. Pozitivna razlika med njimi lahko predstavlja vaš znesek, ki bo namenjen varčevanju. V idealnem primeru je to 10 do 20 odstotkov neto dohodka. Nato si samo še postavite časovno obdobje v katerem boste dosegli željeno vsoto.

Mogoče bi se vam zdelo trenutno super, če bi lahko noro zapravljali, si privoščili najnovejši telefon, čudovito usnjeno jakno ali kakšno drugo dragocenost. Vendar ste verjetno že opazili, da občutki sreče, pri tako lahko dosegljivih ciljih, ne trajajo dolgo.

Tako je narejen prvi korak k uspešnemu varčevanju. Svoje finance imate tako pod kontrolo in točno veste za kaj morate oziroma želite varčevati. Sedaj vam bo finančni svetovalec lahko pomagal razviti pravo strategijo, ki vas bo pripeljala do cilja.

Prepričani smo lahko, da so in bodo tudi v prihodnosti, naložbe v delniške trge, torej v podjetja, kljub upoštevanju inflacije, likvidnosti, finančnih kriz, državnih dolgov, ena najvarnejših in najdonosnejših naložbenih oblik. Na žalost, pa se za te oblike naložb, še vedno odloči zelo malo vlagateljev. Zakaj je tako? Ker veliko ljudi še vedno ne razume, kako finančni trgi v resnici delujejo. Številne finančne institucije še vedno ponujajo tiste produkte s katerimi največ zaslužijo in ne tistih, ki jih vlagatelj zares potrebuje. In ljudje več ne vedo, komu lahko zaupajo, katerim napovedim in analizam naj verjamejo,  razvoj dogodkov na borznih trgih pa je zelo nepredvidljiv. In ni ga človeka, ki bi lahko z gotovostjo napovedal kako bo na borznih trgih v prihodnosti.

Seveda pa obstajajo čisto preprosti razlogi, zakaj bodo delnice tudi v prihodnosti rastle: Svetovna gospodarstva se razvijajo in rastejo že stoletja in tako bo tudi v prihodnosti. In če gospodarstva rastejo, rastejo tudi dobički podjetij in s tem tudi tečaji delnic. Mega trendi, kot so digitalizacija, mobilnost in umetna inteligenca, bodo v naslednjih desetletjih spreminjali naše življenje. Revolucija novih produktov in nove tehnologije bodo poskrbeli za globalno gospodarsko rast. Človeštvo seveda ne more drugače, kot da se ekonomsko razvija še naprej. Seveda bodo ta razvoj spremljale tudi večje ali manjše gospodarske krize, izrazita nihanja tečajev delnic, tudi izgube vrednosti premoženja, ampak vse to je normalni, sestavni del borznega dogajanja, pri katerem je spet čas naš zaveznik.

Za vse, ki želijo uspešno investirati, je pomembno, da ostanejo mirni in imajo pred očmi svoj cilj. Dolgoročna naložba, kot je npr. varčevanje za pokojnino, hišo, potovanje ali za otroka, bo dolgoročno okrevala v skladu z razvojem trga. Preteklost nam kaže, da po vsakem padcu, tečaji vedno okrevajo. Zato je dolgoročno razmišljanje najboljša strategija za vašo naložbo. Razvoj kapitalskih trgov skozi leta, nam na splošno kaže pozitivno sliko.

Mnogim, vsa ta dejstva v prid delniškim trgom, še vedno niso dovolj. Delnice še vedno vidijo kot nekaj slabega , kot grožnjo k izgubi premoženja.

Odločitev, kam z denarjem je seveda vaša, vendar vam lahko pri odločitvi pomaga finančni svetovalec. Izberite si izkušenega, zaupanja vrednega in usposobljenega finančnega svetovalca, ki vam bo pomagal pri izbiri ustreznih naložb. Naložbe v delnice oziroma v delniške sklade so primerne tudi za ljudi, ki nimajo ustreznega borznega znanja  in tudi za tiste brez večjih denarnih sredstev, ki bodo z varčevanjem šele začeli. Svetujem, da izkoristite številne prednosti, ki jih nudijo naložbe v vzajemne sklade, si zastavite svoj cilj in mu sledite. Z vsakim storjenim korakom na poti k varčevanju, boste bližje svojim sanjam.

Avtorica članka: Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments