Pomemben obisk

Katera slovenska podjetja so se srečala z visoko kitajsko delegacijo

G.G./STA
30. 1. 2024, 10.45
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 10.54
Deli članek:

V Sloveniji se te dni mudi pomembna kitajska delegacija.

Profimedia
Slovenijo je obiskal tudi predsedujoči kitajskim železnicam Sun Yongcai. Verejtno bo navdušen nad potovalnimi časi vlakov po slovenskih tirih. Na fotografiji hitri vlak v Wuhanu.

Slovensko-kitajski poslovni svet je v ponedeljek v Ljubljani sprejel visoko kitajsko delegacijo, ki jo je vodil podpredsednik kitajskega nacionalnega odbora politične posvetovalne konference Wang Yong. Delegacijo so na dogodku na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sprejeli izvršna direktorica GZS za strateški razvoj in internacionalizacijo Marjana Majerič, predsednik državnega sveta Marko Lotrič in predsednik Slovensko-kitajskega poslovnega sveta Žiga Vavpotič

Majerič je kot področja priložnosti izpostavila izvoz visokokakovostnih potrošniških dobrin, naprednih tehnologij in zelenih rešitev, ki jih je svet kot prioritetne identificiral že na srečanju v okviru zasedanja skupne slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje oktobra 2023. Lotrič je poudaril strateško lego Slovenije oz. njen dober položaj v mednarodni trgovini. Menil je še, da je lahko Slovenija dobra partnerica na področju tehnologije in inovacij. Vavpotič pa je podčrtal, da bo letošnje leto še posebej pomembno za odnose med državama, saj bo aprila v organizaciji sveta na Kitajsko ob načrtovanem obisku ministrice za zunanje in evropske zadeve v tej azijski velesili potovala pomembna delegacija slovenskih podjetij.

Wang je medtem spregovoril o zavezanosti Kitajske ohranjanju prijateljskih odnosov s Slovenijo, pa tudi o spodbujanju poglobljenih trgovinskih odnosov med državama.

Sprejema so se udeležila tudi nekatera slovenska podjetja, ki so že več let uspešna na Kitajskem ali pa na ta trg šele vstopajo. Predstavniki podjetij Cosylab, Dewesoft, Domel, Hidria, Instrumentation Technologies, Medex in PeK Automotive so predstavili predvsem primere dobre prakse delovanja na kitajskem trgu ter pričakovanja in cilje za prihodnost. Ob robu dogodka sta se srečala tudi generalni direktor Pošte Slovenije Marko Cegnar in predsedujoči Pošti Kitajske Liu Aili. Zavzela sta se za vnovično vzpostavitev bilateralnega sodelovanja med poštama.

Kitajsko delegacijo v Sloveniji je sicer gostil predsednik državnega sveta Lotrič, v sklopu delegacije pa so Slovenijo obiskali tudi nekateri visoki predstavniki kitajskih institucij in podjetij, med drugim nekdanji minister za industrijo in informacijsko tehnologijo Miao Wei, nekdanji namestnik ministra za trgovino Wang Bingnan, predsedujoči kitajski pošti Liu in predsedujoči kitajskim železnicam Sun Yongcai.