Zadeva sega v leto 2019

Znova uvedena sodna preiskava za domnevne ugrabitelje in morilce Danijela Božića

S.Č./STA
30. 1. 2024, 10.15
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 10.18
Deli članek:

Potem ko je zaradi več bistvenih kršitev kazenskega postopka senat ljubljanskega okrožnega sodišča lani poleti razveljavil sklep o uvedbi sodne preiskave za domnevne morilce 35-letnega Ljubljančana Danijela Božića, je preiskavo zdaj znova uvedel. Sklep sicer še ni pravnomočen, je poročal Večer.

PU Ljubljana
Danijel Božić

Maja lani je namreč sodišče zaradi suma ugrabitve in umora Danijela Božića ter poskusa ugrabitve in umora Žarka Tešanovića izdalo sklep o uvedbi preiskave zoper osem oseb, in sicer Klemna in Blaža Kadivca, Drejca Kovača (vsi trije so tudi med obtoženimi v zadevi Kavaški klan), Vladana Kljaljevića, Bojana Stanojevića, Savo Čošovića, Marca Skerbca in ljubljanskega podjetnika Semirja Hajderpašića, ki je osumljen pomoči pri omenjenih kaznivih dejanjih. Obramba se je na sklep pritožila, poleti pa ga je sodni senat razveljavil zaradi več bistvenih kršitev kazenskega postopka.

Zadeva sega v 25. oktober 2019

Preiskovalni sodnici je senat tudi naložil, naj zadevo znova temeljito preuči. In zdaj se je po informacijah Večera sodnica Irena Topolšek vnovič odločila, da preiskavo uvede. Sklep sicer še ni pravnomočen, saj se lahko obramba obtoženih nanj znova pritoži.

Zadeva sega v 25. oktober 2019, ko je po pisanju medijev iz skladišča, ki ga je imela slovenska celica Kavaškega klana na Gorenjskem, izginilo za poldrugi milijon evrov kokain. Vodstvo klana naj bi za to okrivilo več oseb, med katerimi so tri že pokojne. 22-letnega Blejčana Davida Šolajo naj bi leta 2019 likvidirali v Španiji, 34-letnega Igorja Mančića pred letom sredi Ljubljane, Božića pa so 15. novembra 2019 ugrabili v Ankaranu in ubili na Gorenjskem. Skupaj z njim so ugrabili tudi Božićevega prijatelja Tešanovića, a ga je policija že po nekaj minutah po klicih občanov, ki so vse skupaj videli, kmalu rešila.

Sodišče ni našlo dovolj dokazov

Zaradi očitkov o ugrabitvi Božića ter poskusu ugrabitve Tešanovića, izvršeni v hudodelski združbi, je sicer že potekalo sojenje pred koprskim okrožnim sodiščem. Sodišče ni našlo dovolj dokazov, da je trojica obtoženih, Kadivec, Stanojević in Dragan Čikojević, sodelovala v hudodelski združbi. Čikojevića je sodišče oprostilo, Kadivca in Stanojevića pa obsodilo, vendar ne za kaznivo dejanje ugrabitve, temveč za milejše kaznivo dejanje protipravni odvzem prostosti. Sodba po pisanju Večera sicer še ni pravnomočna.