Novice / Gospodarstvo

mark pleško

Davčna olajšava podjetjem za investicijo v startup do 300.000 evrov?

nn
2. 11. 2023, 10.46

Inženirska akademija Slovenije je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Univerzo v Ljubljani in drugimi podporniki prejšnji četrtek organizirala strateški posvet o inovacijskem in tehnološkem managementu.

varčevanje, denar

Kaj vam prinese postopno mesečno varčevanje na daljši rok

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
24. 9. 2023, 06.55

Če povzamem misel ameriškega pisatelja, esejista, političnega aktivista, okoljevarstvenika in filozofa Henryja Davida Thoreaua, ki pravi: »Če bi gradil gradove v oblakih, ni potrebno, da gre tvoje delo v nič; tam naj bi tudi bili. Zdaj pa jim postavi temelje«.

MZ_proizvodnja

Slovenska podjetja razmišljajo o selitvi, zanimiva postaja Hrvaška

Mojca Zemljarič
11. 9. 2023, 21.43

Direktorica Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ) Aleksandra Podgornik ocenjuje, da gospodarstvo vse od začetka koronskega obdobja nenehno slalomira v iskanju najoptimalnejših rešitev poslovanja. Turbulence so postale stalnica, je poudarila.

kovanci, računalo, računanje, varčevanje

Rešitev za optimalno varčevanje je redno mesečno varčevanje

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka
2. 9. 2023, 21.55

Opazite, da so borzni trgi precej nemirni, volatilni? Se vam velikokrat zgodi, da ko se odločate za nakup finančnih naložb, na primer točk vzajemnih skladov, da nikakor ne zadenete pravega trenutka za vstop? Se počutite nesposobni za trgovanje ali se nimate želje ukvarjati s tem?

okno, izolacija

Nov razpis Eko sklada za poslovne subjekte

STA
25. 8. 2023, 16.10

Eko sklad je danes v uradnem listu objavil javni poziv za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte. Nov javni poziv namenja nepovratne finančne spodbude za naložbe, izvedene po 1. januarju, je razvidno iz sporočila za javnost Eko sklada.

ženska, daljnogled, delnice, trg

Zakaj je vaš strah pred delnicami neutemeljen

Lidija Selič, finančna svetovalka
20. 8. 2023, 13.50

Veliko ljudi se boji naložiti svoj denar v delnice. Vidijo jih kot preveč tvegane ali zapletene, zato neradi vlagajo svoj denar v tovrstne naložbe. Če pa si želite ustvariti dolgoročno premoženje za vašo prihodnost, pa so vendarle prav delnice odlična možnost, ki je ne smete prezreti.

investicija, denar

Z ustrezno sestavo portfelja boste lahko sproščeni tudi na dopustu

Lidija Selič, finančna svetovalka
5. 8. 2023, 21.15

Na zasluženem dopustu želi redkokateri vlagatelj razmišljati o svojih naložbah in preživeti večino dneva pred tabličnimi računalniki, pametnimi telefoni in prenosniki. Veliko bolje se bomo počutili, če se bomo lahko sproščeno posvetili svojim poletnim užitkom in družini. Toda, ali je vaš portfelj dovolj varen, da preživi morebitne turbulentne faze?

investicija, tveganje

Tveganje - kaj pomeni pri vlaganju, kako ga izmeriti in upravljati

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
18. 7. 2023, 14.45

Vsakdo je vsak dan izpostavljen določeni vrsti tveganja – pa naj gre za vožnjo s kolesom, z avtomobilom, hojo po ulici, pri izbiri primerne naložbe ali kaj drugega. Vlagateljeva osebnost, njegov življenjski slog in starost so nekateri najpomembnejši dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri upravljanju posameznih naložb in tveganjih. Vsak vlagatelj ima edinstven profil tveganja, ki določa njegovo pripravljenost in sposobnost, da prenese tveganje. Na splošno, ko naložbena tveganja naraščajo, vlagatelji pričakujejo višje donose kot nadomestilo za prevzemanje teh tveganj.

varčevanje. načrt

Kako vlagati v vzajemne sklade – in zakaj bi to morda želeli

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
1. 7. 2023, 21.28

Za vse, ki ste že slišali za vzajemne sklade, vendar z njimi še nimate izkušnje, kaj je torej vzajemni sklad? Je premoženje vlagateljev, ki ga sestavljajo naložbe v različne vrednostne papirje, kot so delnice, obveznice ter druge finančne instrumente. In kdo upravlja sredstva vlagateljev v skladih? Profesionalni in izkušeni upravljavci družbe za upravljanje, ki skrbijo, da sredstva ustrezno razporedijo v vrednostne papirje iz različnih svetovnih regij in gospodarskih panog.

ias (Foto_Marjan Verč)

18 vrhunskih strokovnjakov prejelo članstvo v Inženirski akademiji Slovenije

nn
7. 6. 2023, 10.04

IInženirska akademija Slovenije, ki združuje najuglednejše slovenske in tuje strokovnjake s področja inženirstva in tehnologije, je v ponedeljek, 5. junija, na Brdu pri Kranju v svoje vrste uradno sprejela nove člane.

DSC_1288

Odprtje novega MINI salona

nn
5. 6. 2023, 12.52

MINI se seli v nov dom. Trenutno lokacijo v nakupovalnem centru BTC City je zamenjal za prodajni salon Wallis Motor Ljubljana na Celovški cesti 182 v Ljubljani.

varčevanje, investicija

Pri dolgoročnem varčevanju je čas največji zaveznik

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka
25. 5. 2023, 21.05

Vzajemni skladi so ena bolj najbolj priljubljenih oblik naložb, ki omogočajo vlagateljem, da svoj denar vložijo v različne vrednostne papirje, kot so delnice, obveznice, instrumenti denarnega trga in druge naložbe. Vlagateljem omogočajo dostop do različnih vrednostnih papirjev, ki jih morda sami ne bi mogli kupiti. Na dolgi rok omogočajo višjo pričakovano donosnost kot na primer bančne vloge in bančna varčevanja.

Sejem Gospodarska vozila 050

Kaj z odpadki, ki jih je vedno več?

R.T.
18. 5. 2023, 21.27

Na novem sejmu Komot, ki ga je družba Celjski sejem te dni pripravila z Zbornico komunalnega gospodarstva in bo trajal do 19. maja, predstavljajo podjetja industrijske rešitve in inovacije na področju komunale, oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja odpadnih vod in ravnanja z odpadki. Spremljajoči dogodki na sejmu so predavanja o aktualnih temah z omenjenih področij.

MOL

Ni več ovir: Madžarski Mol prevzema OMV Slovenija

STA
17. 5. 2023, 17.52

Evropska komisija je dala madžarski naftni družbi Mol soglasje za prevzem družbe OMV Slovenija. Pogoj je prodaja bencinskih servisov po Sloveniji skupini Shell.

denar

Strah pred izgubo vrednosti premoženja

Lidija Selič, finančna svetovalka
14. 5. 2023, 20.03

Strah pred naložbami v vzajemne sklade je povsem naraven, saj se vlagatelji zavedajo, da ni nobenega zagotovila, da bodo njihove naložbe uspešne.

ura, denar

Slovenska podjetja lani ustvarila več kot 6 milijard evrov dobička

Žiga Kariž
11. 5. 2023, 14.42

Čeprav se naši podjetniki ves čas bojijo, da jih bodo višje plače in stroški pahnili v propad, so zabeležili še eno izjemno uspešno poslovno leto.

električar, obrt, obrtnik

Vemo, da so obrtniki podražili, vprašanje je, če bodo še višali

G.G./STA
8. 5. 2023, 11.30

Potrošniki so že občutili na svoji denarnici, podražitve obrtnikov je potrdila še raziskava.

trg, vrednost, delnice

Strategija za vsak trg

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
2. 5. 2023, 15.28

Ko vlagatelji v vzajemne sklade slišijo besedo "recesija" in dnevne novice kažejo padanje cen delnic ter, ko posledično padajo tudi vrednosti delniških skladov, se med vlagatelje razvname čredni nagon bega na varno.

SME Enterprize_collage 1 (Large)

Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali

nn
17. 4. 2023, 16.47

Generali zavarovalnica d. d. prvič organizira nagradni natečaj SME EnterPRIZE, ki je namenjen spodbujanju trajnostnih poslovnih praks in modelov med slovenskimi malimi in srednje velikimi podjetij ter javni razpravi o pomenu trajnostnega poslovanja. Prijave v nagradni natečaj so odprte od danes, 17. aprila, do 17. maja 2023 na spletnem naslovu www.generali.si/sme-enterprize.

colaric krka bobo

To so najbolje plačani slovenski menedžerji borznih družb

R.T.
13. 4. 2023, 12.30

Na prvem mestu ostaja predsednik uprave Krke Jože Colarič.

denar, investicija

Pravila uspešnega investiranja

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
10. 4. 2023, 07.58

Življenje je nepredvidljivo, zato je v vsakem obdobju pametno imeti nekaj na strani oziroma nekaj investirati za prihodnost. Investiranje oziroma naložba je način uporabe lastnega denarja z namenom, da dolgoročno povečate svoje premoženje. Investicije so nekaj, kar kupite ali kamor vložite svoj denar z namenom, da se vaše premoženje plemeniti.

varčevanje, denar

Naj varčevanje postane navada že v mladosti

Lidija Selič / finančna svetovalka
9. 4. 2023, 20.49

Mladi ljudje se pogosto izogibajo naložbam v vrednostne papirje in se ne zavedajo, da so prav oni tisti, za katere so naložbe v delnice najprimernejša oblika varčevanja. Takšen način varčevanja, pa niti ni tako zapleten, kot se morda zdi na prvi pogled.

trg, graf, cene, delnice

Kako je lahko volatilnost delniškega trga vaša priložnost

Petra Lamut Kolenac / finančna svetovalka
1. 4. 2023, 11.56

Volatilnost je stopnja, s katero cena delnice v določenem obdobju narašča ali pada. Večja volatilnost cen delnic pogosto pomeni večje tveganje in vlagatelju pomaga oceniti nihanja, ki se lahko zgodijo v prihodnosti. In če cena delnice v kratkem času hitro niha in dosega nove najvišje in najnižje vrednosti, velja, da je zelo volatilna. Če pa se cena delnice giblje višje ali nižje počasneje ali ostane razmeroma stabilna, se reče, da ima nizko volatilnost.

dssmith1

Material in velikost embalaže pomembno vplivata na naše okolje

Oglasno sporočilo
30. 3. 2023, 11.40

Cel svet in z njim tudi Slovenija, se trenutno spopada s prevelikimi količinami odpadkov. Zelo zgovorni so podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki pravijo, da v slovenskih gospodinjstvih količina odpadne embalaže v zadnjih desetih letih nevarno raste. Leta 2018 je slovensko gospodinjstvo v povprečju proizvedlo 146 kilogramov odpadne embalaže, kar je 11 kilogramov več kot leta 2015 in 50 kilogramov več kot leta 2011.

REPORTER 13

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje spopada za lastništvo štiri milijone evrov vredne vile pod Ljubljanskim gradom

Oglasno sporočilo
28. 3. 2023, 09.18

Proces razveze na sodišču med novinarko in publicistko Jerco Legan Cvikl in Milanom M. Cviklom, od lani viceguvernerjem Banke Slovenije, ki sta po medijsko odmevni poroki pred štirinajstimi leti in tudi kasneje veljala za sanjski zakonski par, se vleče kot jara kača.