Novi člani

18 vrhunskih strokovnjakov prejelo članstvo v Inženirski akademiji Slovenije

nn
7. 6. 2023, 10.04
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 10.06
Deli članek:

IInženirska akademija Slovenije, ki združuje najuglednejše slovenske in tuje strokovnjake s področja inženirstva in tehnologije, je v ponedeljek, 5. junija, na Brdu pri Kranju v svoje vrste uradno sprejela nove člane.

Marjan Verč
Vsi člani IAS s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom in ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem

To leto je listine prejelo 31 članov – 18 novih (8 dopisnih in 10 izrednih), 13 izrednih članov pa je Akademija povišala v redne. Tuji strokovnjaki, ki so prejeli dopisno članstvo, prihajajo iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Makedonije, Nemčije in Norveške. Slovesne podelitve listin novoizvoljenim članom se je udeležil tudi predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob, ki je tudi sam član IAS, v katero je bil sprejet leta 2018.

Eden od ciljev IAS je spodbujati inovativnost in razvoj

Inženirska akademija Slovenije se lahko tudi to leto pohvali z izjemno raznolikim izborom novih članic in članov. Njihove raziskave segajo na področje od jedrskega do biokemijskega inženiringa, digitalizacije v družbi, razvoja celične tehnologije, gradbeništva, industrijske robotike itd. Predsednik IAS dr. Mark Pleško je na slavnostnem dogodku poudaril, da sta »raznolikost in mednarodno sodelovanje ključna za napredek in inovacije na področju inženirstva, tehnologij, razvoja in gospodarstva. Z novimi članstvi krepimo svoje strokovno znanje, prispevamo k mednarodni izmenjavi idej ter dobrih praks in promoviramo znanost in inženirske poklice v javnosti. Eden od pomembnih ciljev IAS je spodbujati inovativnost in razvoj inženirske stroke v Sloveniji ter vlogo in vpliv inženirjev v družbi«.

Prestižne listine prejele tudi tri slovenske strokovnjakinje

Ženske imajo pomembno vlogo v znanosti, čeprav so bile v preteklosti pogosto podcenjene, prezrte ali omejene. IAS se trudi, da se njihovo delo prizna in spodbuja. Letos med prejemniki listin IAS najdemo tudi tri slovenske strokovnjakinje. Ena izmed njih je prof. dr. Tatjana Isaković, profesorica na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter raziskovalka na področju gradbeništva, ki je dosegla mednarodno odmevne rezultate pri raziskavah gradbenih konstrukcij in potresnega inženirstva. Prav tako je prestižno listino prejela prof. dr. Aleksandra Lobnik iz Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, ki svoje raziskovalno delo posveča razvoju novih optičnih kemijskih senzorjev in biosenzorjev za različne namene uporabe. Med redne članice IAS pa je bila sprejeta znanstvena svetnica na Odseku za nanostrukturne materiale na Institutu Jožef Stefan ter članica UO ESEIA (European Sustainable Energy and Innovation Alliance) prof. dr. Spomenka Kobe. S svojim kakovostnim delom je izjemno prispevala k trajnostnemu razvoju v okoljskem, ekonomskem in socialnem vidiku ter dosegla prebojne dosežke na področju magnetnih materialov.

Danes ima IAS 99 članov

V IAS so člani izvoljeni na podlagi vrhunskih dosežkov na področjih tehniških ved, tehnološkega razvoja, uvajanja novih tehnologij in izdelkov ter učinkovitega razvijanja industrijskih podjetij in drugih poslovnih ustanov. Izvolitev za člana ali članico IAS je visoko nacionalno in družbeno priznanje. Danes Akademija z novoizvoljenimi člani šteje skupno 99 članov, od tega 54 rednih, 25 izrednih, 17 dopisnih in 3 častne člane.