Že testirali

Kdo je na slabšem z uničenjem jeza, Rusi ali Ukrajinci?

R.T.
7. 6. 2023, 09.55
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 11.15
Deli članek:

Porušenje jeza na hidroelektrarni Kahovka ima in bo imela katastrofalne posledice za prebivalstvo. Ni pa jasno, kdo je povzročil eksplozijo.

Profimedia
Poplave v Hersonu. Še bolj so prizadete mesta bližje jezu.

Rusija in Ukrajina za uničenju jeza pripisujeta krivdo druga drugi. Podobno se je zgodilo pri eksploziji na plinovodu Severni tok septembra lani. Mednarodna skupnost je v prvih odzivih krivdo pripisovala Moskvi, zadnje ugotovitve pa nakazujejo, da je sabotožo izvedla skupina Ukrajincev, pri čemer ni potrjeno, če so sodelovali z uradnim Kijevom.

Po eksploziji je voda poplavila levi in desni breg Dnepra. Hujše razmere so na nižjem, levem bregu, ki je pod nadzorom ruskih sil. Kdo bi imel koristi od uničenega jeza? Rusija ali Ukrajina, ki se pripravlja na protiofenzivo. Ukrajinska vojska je na tem območju v preteklih mesecih »testno« preluknjala protipoplavno zaporo v jezu Kahovka. Ukrajinski general Andrij Kovalčuk je za Washington Post konec lanskega leta povedal, da so želeli ugotoviti, ali se reka Dneper dovolj dvigne, da bi ovirla ruske prehode, ne bi pa poplavila bližnjih vasi. S preiskusom so bili zadovoljni.

Protiofenziva ne bo zastala

Zdaj pa se soočajo s poplavo velikih razsežnosti. Če pustimo ob strani humanitarno in zaradi iztekle nafte ekološko katastrofo, kako bo to vplivalo na načrtovano ukrajinsko ofenzivo? Čeprav ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pravi, da je bil napad na jez namenjen upočasnitvi ukrajinske protiofenzive, so narasle vode bistveno več škode prinesle ruski vojski na položajih ob Dnepru. To je potrdil tudi stotnik v ukrajinski vojski Andrij Pidlinskij, ki je poročal, da so ukrajinske pozicije od Dnepru na varnem, medtem ko je ruske povsem zalilo, zaradi česar so se morali umakniti.

Uničenje jeza ima lahko posledice za oskrbo s pitno vodo v južnem delu Ukrajine, tudi na Krimu, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija. Ker imajo trenutno zadostne zaloge vode, bi lahko na Krimu pomanjkanje čutili šele čez nekaj mesecev. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov zato trdi, da so jez raketirali Ukrajinci, ker da so tako hoteli onemogočiti preskrbo Krima s pitno vodo.

Na satelitskih posnetkih, ki jih je v torek objavil Maxar Technologies, je videti obsežne poplave na obeh bregovih Dnepra, zlasti na nižje ležečih predelih na levem bregu, ki je pod nadzorom Rusije. Ponekod so zaradi poplav ljudje preživeli noč na strehah in na drevesih, kjer so čakali, da jih bodo rešili. Ukrajinske oblasti vrhunec poplav pričakujejo danes, voda pa naj bi na običajno raven po ocenah upadla v štirih do petih dneh.