Dobre prakse

Davčna olajšava podjetjem za investicijo v startup do 300.000 evrov?

nn
2. 11. 2023, 10.46
Posodobljeno: 2. 11. 2023, 10.47
Deli članek:

Inženirska akademija Slovenije je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Univerzo v Ljubljani in drugimi podporniki prejšnji četrtek organizirala strateški posvet o inovacijskem in tehnološkem managementu.

Marjan_Verč
Strokovni posvet je vodil predsednik IAS dr. Mark Pleško.

Na posvetu so predstavili dobre prakse in ideje o inovacijskem in tehnološkem managementu iz Nemčije, model in izkušnje vpeljevanja inovacijskega in tehnološkega managementa na Češkem ter osvetlili izzive za Slovenijo pri vlaganju v raziskave in razvoj.

Po uvodnih predavanjih  prof. Andreasa Pinkwarta s Tehniške univerze Dresden in Ulrike Michel-Schneider s Tehniške univerze v Pragi ter zasl. prof. Petra Glaviča, rednega člana IAS, in državnega sekretarja  dr. Jureta Gašpariča je potekala okrogla miza, ki jo je vodil predsednik IAS dr. Mark Pleško. Udeleženci so po poglobljeni razpravi soglasno sprejeli ukrepe, ki naj bi jih sprejela Slovenija, da bi naredila korak naprej na področju inovacijskega in tehnološkega managementa. Poimenovali so jih, Naredimo Slovenijo spet inovativno.

Oblikovali so 8 predlogov ukrepov:

1.    Takojšnja ponovna vpeljava  programa mladi raziskovalci za gospodarstvo, ki je dokazano bil uspešen most med akademsko sfero in gospodarstvom.
2.    Vpeljava predmetov podjetništvo, STEM, vključno z računalništvom in algoritmi v kurikulume od vrtca in osnovne šole naprej.
3.    Na univerzah naj študentje dobijo znanja iz inoviranja in patentnega prava.
4.    Preprečiti moramo beg možganov in  privabiti  uspešne slovenske raziskovalce iz tujine nazaj v Slovenijo. Zato vpeljimo razpis za raziskovalne projekte za najbolj uspešne mlajše raziskovalce v višini 1 milijon EUR za 4 leta, da naredijo svojo raziskovalno skupino. To je slovenski ekvivalent ERC projekta.
5.    Prioriteto moramo dati razvoju novih končnih izdelkov z lastno blagovno znamko. Preseči moramo vlogo, da smo zgolj visoko kakovostni proizvajalci delov v dobavnih verigah.
6.    Podpirati moramo zgolj najbolj inovativna in rastoča podjetja v Sloveniji, ne kar vsepovprek, torej tako imenovane »skrite šampione«.
7.    Kot davčno olajšavo priznamo podjetjem investicijo do 300.000 € v startup. Samo na tak način lahko hitro presežemo izjemno neugodno pomanjkanje rizičnega kapitala.
8.    Vzpostavimo večji javno-zasebni rizični sklad z večinsko javnim denarjem, a podprt s privatnim. Kazalo bi raziskati možnost, da se ta sklad poveže z nemškim »High Tech Gründer Fond« HTGF, zato da ima skupaj večji kapital in bolj razpršen rizik, povrhu pa profitira od dvajsetletnih izkušenj nemških partnerjev.

Izmed vseh pobud so nato izbrali eno, na kateri bodo vztrajali, da jo država izpelje. Odločili so se za naslednjo, ki je jasna, preprosta in hitro izvedljiva: Kot davčno olajšavo priznamo podjetjem investicijo do 300.000€ v startup. Na tak način bi lahko namreč presegli pomanjkanje rizičnega kapitala v Sloveniji.

IAS bo še naprej in redno organizirala take posvete za teme, ki so relevantne za inovativnost in inženirstvo v Sloveniji, saj so ob koncu razprave ugotovili, da so tovrstni pogovori bolj koristni od klasičnih konferenc s predavanji.