Orkanski veter

Prva žrtev neurja Ciarana: na voznika tovornjaka padlo drevo

G.G./STA
2. 11. 2023, 10.03
Posodobljeno: 2. 11. 2023, 10.07
Deli članek:

Neurje Ciaran je danes zajelo jug Anglije, zaradi česar so oblasti ustavile železniški promet in odredile zaprtje več šol. Sunke vetra s hitrostjo več kot 160 kilometrov na uro so zabeležili tudi na otokih v Rokavskem prelivu in v Franciji, kjer so ponoči zabeležili prvo smrtno žrtev neurja.

Profimedia
Veja na drevesu avtomobila v Le Havru.

Za dele Anglije, Škotske in Walesa veljajo rumena in oranžna vremenska opozorila, ki pomenijo nevarnost za življenje in premoženje. Več kot 300 šol je zaprtih, okoli 40 prebivalcev otoka Jersey pa so evakuirali v hotele, poroča britanski BBC. Najvišja, tretja stopnja opozorila velja tudi za tri francoske departmaje. Opozorila pred močnimi sunki vetra so medtem meteorologi izdali tudi za regijo Ile-de-France, ki vključuje Pariz. Zaprtih je več primestnih železniških linij v okolici prestolnice. V Franciji so ponoči zabeležili tudi prvo smrtno žrtev neurja, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo, je za televizijo France Info povedal minister za promet Clement Beaune. Še dve osebi sta bili poškodovani, vključno z gasilcem. Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev, pristojne službe pa si prizadevajo obnoviti oskrbo, je davi sporočila ministrica za energijo Agnes Pannier-Runacher.

Opozorila pred Ciaranom veljajo tudi za obale Severnega in Baltskega morja, kamor naj bi se neurje postopoma pomaknilo. V Severnem morju bosta po napovedih še posebej prizadeta nemška Vzhodna Frizija in otok Helgoland. Močan veter bodo spremljali gosta oblačnost in nalivi. Veter se bo predvidoma umiril proti koncu tedna.