Rdeče opozorilo za severozahod

Neurje Ciaran prihaja v Slovenijo, prinaša še močnejši južni veter in preobilne padavine

G.G.
2. 11. 2023, 09.18
Posodobljeno: 2. 11. 2023, 12.32
Deli članek:

Namočen konec oktobra se je prevesil v november. Zaradi obilnih padavin bo pozornost usmerjena v zahodne dele Slovenije, ki so že v preteklem tednu prejeli večjo količino dežja. Agencija za okolje RS (Arso) je zaradi napovedanih obilnih padavin za severozahod Slovenije za danes popoldne, zvečer in ponoči izdala rdeče opozorilo.

Profimedia
Močni nalivi so že dosegli Nizozemsko.

Danes je najprej začelo padati na zahodu. Sramežljive kapljice se bodo čez dan ojunačile in se popoldne pomaknile tudi proti osrednji Sloveniji. Ob okrepljenem jugozahodnem vetru bodo v noči na petek nevihte z nalivi zajele vso državo.

Vremenoslovec na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter je pojasnil, da ima neurje Ciaran, ki biča zahodne obale Francije, Beneluks in jug Anglije, vpliv na dogajanje v Sloveniji. Čeprav je daleč stran, bo naše kraje dosegel zelo močan vetrovni stržen, razlaga Šter na družbenem omrežju X. »Na južni strani Alp se bo razvil sekundarni ciklon. Nad naše kraje se bo razširil vlažen in nestabilen zrak, ki bo prinesel obilne orografske padavine. Na območju Julijskih Alp lahko znova pade od 150 do 300 mm dežja. Drugod bodo količine bistveno manjše, a še vedno od 30 do 100 mm,« ocenjuje Šter, ki dodaja, da bo južni veter še močnejši od preteklih poslabšanj: »Zlasti močan bo na Primorskem. V Slovenski Istri, na Krasu in v višjih predelih lahko piha s hitrostjo okoli 100 km/h. Podobno močno   v nekaterih alpskih dolinah. Vetrovno bo tudi drugod. Glavnina dogajanja bo v noči na petek.« V petek se bo z ohladitvijo spuščala tudi meja sneženja. Na severozahodu se lahko popoldne spusti do nadmorskem višine 1000 metrov.

V soboto se bo vreme nekoliko umirilo, tudi na zahodu bi se lahko za kratek čas med oblaki do nas prebili sončni žarki. V nedeljo pa spet že znan scenarij. Prehod druge vremenske fronte, ki bo na že preveč razmočenem zahodu postregla z nalivi in močnejšimi sunki vetra.

Nevarnost nastanka novih plazov

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi. Opozorilo velja od danes popoldne, nevarnost za nastanek zemeljskih plazov pa bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.
Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do sedaj niso bila prizadeta. Na geološkem zavodu prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Upoštevajo naj navodila civilne zaščite, še posebej, če je bila odrejena evakuacija, so dodali.