Visoka rast prihodkov

Slovenska podjetja lani ustvarila več kot 6 milijard evrov dobička

Žiga Kariž
11. 5. 2023, 14.42
Posodobljeno: 11. 5. 2023, 14.50
Deli članek:

Čeprav se naši podjetniki ves čas bojijo, da jih bodo višje plače in stroški pahnili v propad, so zabeležili še eno izjemno uspešno poslovno leto.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Slovenske gospodarske družbe so leto 2022 sklenile z neto čistim dobičkom že deveto leto zapored. Tokrat je znašal nekaj manj kot 6,1 milijarde evrov, kar je sedem odstotkov več kot leta 2021. »Vendar če upoštevamo indeks rasti življenjskih stroškov, je bil neto čisti dobiček za odstotek nižji kot leto prej,« je ob predstavitvi rezultatov povedala direktorica Ajpesa Mojca Kunšek. Neto čisti dobiček je razlika med dobičkom, ki so ga lani ustvarile vse gospodarske družbe skupaj, ter njihovo skupno izgubo. Celotnega dobička je bilo za 7,3 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov več kot leta 2021, celotne izgube pa za 1,2 milijarde evrov oziroma 55 odstotkov več.

Visoka rast prihodkov

Vseh 70.071 gospodarskih družb, ki so Ajpesu posredovale svoje poslovne rezultate, je lani prihodke v primerjavi z letom prej skupno povečalo za 23 odstotkov na 147 milijarde evrov. Toda realno so bili prihodki višji le za 13 odstotkov, je povedala Kunšek in postregla še s primerjavo glede neto dodane vrednosti na zaposlenega – s 55.688 evri je bila sicer nominalno štiri odstotke višja kot leto prej, vendar realno štiri odstotke nižja.

Vedno višji stroški

»Vemo, da je slovensko gospodarstvo izvozno naravnano,« je nadaljevala in dodala, da se je rast prodaje na tujih trgih v letu 2022 upočasnila, kar pa je glede na energetsko krizo pričakovano. Podjetja so na tujih trgih ustvarila skupaj nekaj več kot 64 milijard evrov prihodkov, ta številka pa je 26 odstotkov višja kot leto prej. Za 24 odstotkov so se lani povečali tudi odhodki slovenskih podjetij, pri čemer je direktorica Ajpesa opozorila na visoko, 60-odstotno rast stroškov energije. Občutno so se povečali tudi drugi stroški, blaga, materiala in storitev denimo za 28 odstotkov, stroški plač pa za 11 odstotkov.

Vse več zaposlenih

Slovenska podjetja so tudi lani povečala zaposlovanje. V celoti se je število zaposlenih na podlagi delovnih ur povečalo za 2,5 odstotka na 535.551. V povprečju so ti zaposleni prejemali plače v višini 2034 evrov, ob čemer je Kunšek dejala, da je bila povprečna mesečna plača na zaposlenega nominalno za deset odstotkov višja, realno pa štiri odstotke nižja kot leto prej. »Rast plač je bila višja kot rast produktivnosti,« je opozorila in menila, da s tem ne moremo biti zadovoljni.

Število podjetnikov narašča

Letna poročila za leto 2022 je Ajpesu oddalo tudi 48.940 samostojnih podjetnikov. Tudi tu je opaziti vpliv inflacije, njihovi skupni prihodki so bili namreč nominalno za 19 odstotkov višji kot leta 2021, realno pa le za deset odstotkov; neto dodana vrednost na nosilca dejavnosti in njegove zaposlene se je nominalno povečala za deset odstotkov, realno pa le za enega. Število samostojnih podjetnikov se je sicer lani povečalo za 5,2 odstotka, število gospodarskih družb pa za 1,3 odstotka. Pri Ajpesu so ob tem zadovoljni, da se je število začetih postopkov zaradi insolventnosti zmanjšalo za 9,2 odstotka. »Zmanjševanje števila začetih postopkov zaradi insolventnosti beležimo že štiri leta,« je dejala Kunšek in ocenila, da je število postopkov zaradi insolventnosti nekje na ravni iz leta 2013, kar se ji zdi razveseljivo.