Novice / Gospodarstvo

alžirija, plinovod

Iz te države naj bi v Slovenijo tekel plin

G.G./STA
20. 10. 2022, 15.50

Količina ruskega plina, ki teče v Slovenijo je bistveno zmanjšana, zato mora Slovenija iskati druge dobavitelje. Možnost je v državi na severu Afrike.

gregor bobovnik

Kripto in blockchain – kako je to uporabno v praksi in kaj je dodana vrednost za potrošnike?

nn
19. 10. 2022, 16.03

Blockchain oz. veriženje blokov so baze podatkov. Namesto da bi bili zapisi shranjeni v osrednjem strežniku, do katerega imajo dostop vsi uporabniki, so zapisi v blockchainih shranjeni na računalnikih uporabnikov po vsem svetu.

Pivovarna lasko pivo

V Ljubljani bodo prenehali polniti pločevinke piva

STA
8. 10. 2022, 11.26

Pivovarna Laško Union je na sredinem zboru delavcev ljubljanske pivovarne zaposlene obvestila, da bodo konec novembra v Ljubljani prenehali polniti pločevinke piva, v začetku prihodnjega leta pa še sode.

omejitev gibanja koronavirus ljubljana ljubljanica bobo

Ljubljana gostiteljica pomembne konference

Si.R.
5. 10. 2022, 15.03

Med 2. in 4. novembrom letos se bo v Grand hotelu Union v Ljubljani odvila konferenca z naslovom “Poslovne priložnosti v Sloveniji”.

trg, volatilnost, nemirni trg

Ostati investiran ali zapustiti borzni trg

Lidija Selič, finančna svetovalka
2. 10. 2022, 14.15

Borzni trgi se trenutno nahajajo v turbulentnih časih. Nihče ne more z gotovostjo trditi, kaj se bo dogajalo v prihodnje. Ta negotovost pa močno vpliva na reakcije vlagateljev, ki ne vedo, kako naj se obnašajo oziroma odreagirajo na velika borzna nihanja. Poraja se jim vprašanje ali naj ostanejo ali naj zapustijo borzni trg?

varčevanje, šah, denar

Kako postopno in počasi spremenimo varčevalne navade?

Dragana V. Pecman, finančna svetovalka
1. 10. 2022, 21.15

Od ustanovitve prvega slovenskega vzajemnega sklada je minilo že 30 let, vendar smo Slovenci še vedno zadržani nad varčevanjem v skladih.

Aljaž Peklaj, bold.group, je na Weekend Media Festivalu govoril o TikToku

Slovenci znanje o TikTok-u širijo tudi v širši regiji

nn
29. 9. 2022, 15.19

Za nami je največji regijski komunikacijski festival Weekend Media Festival (WMF), ki vsako leto v Rovinj pritegne številne strokovnjake in obiskovalce s področja komunikacije, medijev, gospodarstva, glasbe in IT-ja z različnih koncev regije.

trg, računalnik, posel

Korekcije na trgih so nekaj povsem normalnega

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka
21. 9. 2022, 15.17

Letošnja dogajanja na borzah so podobo naložb pri marsikaterem vlagatelju čez noč obrnila na glavo. Premiki cen delnic na svetovnih borznih trgih so bili številni. Na borzah smo priča dvigovanju obrestnih pričakovanj in posledično obrestnih mer. To je običajen proces centralnih bank, s katerim skušajo preko upočasnitve kreditne aktivnosti upočasniti gospodarsko aktivnost in posledično tudi inflacijo.

posel, sestanek

Kako vlagati, če je recesija pred vrati?

Petra L. Kolenac
19. 9. 2022, 09.09

Svetovna kriza ali gospodarska recesija lahko pomeni povečano negotovost in volatilnost na naložbenih trgih. Divja nihanja se morda zdijo zaskrbljujoča, celo strašljiva, vendar ta ustvarjajo tudi priložnosti. Ali to pomeni, da bi se morali izogniti tveganju ali izkoristiti priložnost?

Philippe Donnet Skupina Generali

Skupina Generali in Philippe Donnet s priznanji revije Institutional Investor

nn
16. 9. 2022, 09.31

Glavni izvršni direktor Skupine Generali Philippe Donnet je prejel priznanje »Najboljši glavni izvršni direktor«, ki ga najbolj cenjenim podjetjem v zavarovalniškem sektorju za leto 2022 podeljuje Institutional Investor, specializirana revija in neodvisno raziskovalno podjetje na področju mednarodnih financ, na podlagi lestvice, ki jo vsako leto oblikuje vseevropska izvršna ekipa.

kristjan-magdič, lušt, paradajz

Iz nič evrov ustvarili šestmilijonski projekt

Majda Horvat / Vestnik
13. 9. 2022, 09.55

»Če bi na začetku vedeli, kaj vse nas čaka, nikoli ne bi šli v ta posel,« po več kot desetletju pove Kristjan Magdič, direktor in solastnik podjetja Paradajz, tudi član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

varčevanje, denar

Z varčevanjem je tako kot z rano uro

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka
12. 9. 2022, 14.35

September je zgodovinsko in tradicionalno gledano neugodni mesec za vlagatelje. Nekateri se že bojijo, da zdajšnji pretresi na borznih trgih napoveduje bolj stresno jesen.

ivo boscarol bobo

Boscarol je kupil Kolosej

G.G./STA
5. 9. 2022, 12.02

Nekdanji lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je po poročanju Financ na današnji drugi dražbi za 6,4 milijona evrov kupil stavbo Koloseja v ljubljanskem BTC. Kolosej je bil naprodaj iz stečaja podjetja Kolosej kinematografi, ki ga je lastniško obvladoval Sergej Racman.

klemen boštjančič

Janševa vlada je s protikoronskimi paketi pustila prazno proračunsko rezervo

G.G./STA
2. 9. 2022, 13.45

Vlada Janeza Janše je s številnimi ukrepi ustvarila za več kot milijardo evrov dodatnih obveznosti, zato je nujen rebalans proračuna. "Noben ne bo dobil manj, kot je predvidel za letos," je dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

denar, kovanci

Kako postopno in počasi spremenimo varčevalne navade?

Dragana V. Pecman, finančna svetovalka
1. 9. 2022, 15.38

Od ustanovitve prvega slovenskega vzajemnega sklada je minilo že 30 let, vendar smo Slovenci še vedno zadržani nad varčevanjem v skladih.

nš-milan1

Brez dlake na jeziku o vzrokih za propad nekoč paradnega podravskega gospodarstva

N. Š., S. M.
29. 8. 2022, 20.55

Milan Kuster, danes uspešen poslovnež, je v življenju počel marsikaj; njegov prvi večji izziv pa je bila ustanovitev teniškega centra skupaj s prijatelji.

investicija, trend, naložba

Bodi vlagatelj in ne špekulant

Lidija Selič, finančna svetovalka
22. 8. 2022, 15.15

Veliko ljudi misli, da je celotno dogajanje na borzi samo špekulacija in da je borza namenjena le tistim srečnežem, ki so naklonjeni tveganju. Pa je borza res samo špekulacija?

ivan ribnikar

Umrl je ekonomist Ivan Ribnikar

STA
20. 8. 2022, 18.22

V starosti 86 let je umrl slovenski ekonomist Ivan Ribnikar, poročajo spletne Finance. Bil je predavatelj ekonomije in financ ter član številnih organov, od sveta Narodne banke Slovenije do predsedstva Socialistične republike Slovenije in sveta Banke Slovenije.

DSC06373

Trgatve bodo zaradi vročine in suše letos prej

M. T. V./STA
19. 8. 2022, 22.35

Na Vipavskem s trgatvijo začenjajo že prihodnji konec tedna, pridelka bo za približno 40 odstotkov manj kot ponavadi, ocenjujejo v Vipavi.

Traktor, kmetijstvo

Vračila trošarine od 2023. ne bo, nižja bo cena nafte že ob nakupu

Mojca Vtič / Štajerski tednik
19. 8. 2022, 06.00

Trošarine so pomemben prihodek državnega proračuna, lani so predstavljale 13,2 odstotka javnofinančnih prihodkov države oziroma 1,5 milijarde evrov, za državljane pa pomenijo dodaten strošek oziroma davek. Vlada se je pred kratkim odločila, da podaljša obdobje znižanih trošarin za energente, v kmetijski zbornici pa pozdravljajo napoved vlade o 70-odstotni oprostitvi plačila trošarin že ob nakupu goriva za kmetijstvo.

investitor, načrt, strategija

Najpogostejše napake vlagateljev v času večjih razprodaj na borzi

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
17. 8. 2022, 16.02

Ne glede na to, ali gre za panično prodajo na borzi ali za začasen umik oziroma »parkiranje« premoženja v denarnih sredstvih ali za mrzlično trgovanje na nestanovitnih trgih, vlagatelji običajno v teh situacijah naredijo več napak, ki jim na poti plemenitenja vloženih sredstev lahko dolgoročno škodijo. Kako te napake prepoznati in se napačnim odločitvam izogniti vam pojasnim v nadaljevanju.

jajca, plin

Kaj nas čaka v prihodnjih mesecih? "Velika negotovost"

G.G./STA
16. 8. 2022, 15.06

Kakšne so napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za zdravje slovenskega gospodarstva?

2ukrajina žito

Iz Ukrajine bodo jutri izplule še tri ladje z žitom

E.J./STA
4. 8. 2022, 21.27

Včeraj je ladja Razoni z ukrajinskim žitom je prestala inšpekcijo v Istanbulu in nadaljevala pot proti libanonskem pristanišču Tripoli., jutri bodo izplule še 3 ladje.

meso, dvig cen, trgovina, košarica

Za izvedbo spremljanja cen osnovnih živil tri ponudbe - poglejte, po kakšni ceni!

E.J./STA
1. 8. 2022, 21.02

Gospodinje in gospodinjci bodo lahko cene živil primerjali od 15. septembra dalje kar na spletu. Prispele so 3 ponudbe za izbiro izvajalca spremljanja cen, ti pa ponujajo svoje storitve za nekaj manj kot 18.000 do skoraj 85.000 evrov.

recesija, kriza, bdp, gospodarstvo,

Federal Reserve predvidoma v novo višanje obrestnih mer

E.J./STA
26. 7. 2022, 06.29

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) začenja dvodnevno zasedanje. Na njem bo po pričakovanjih ponovno zvišal ključno obrestno mero. Vprašanje, za koliko, ostaja odprto.