Novice / Gospodarstvo

meso, dvig cen, trgovina, košarica

Za izvedbo spremljanja cen osnovnih živil tri ponudbe - poglejte, po kakšni ceni!

E.J./STA
1. 8. 2022, 21.02

Gospodinje in gospodinjci bodo lahko cene živil primerjali od 15. septembra dalje kar na spletu. Prispele so 3 ponudbe za izbiro izvajalca spremljanja cen, ti pa ponujajo svoje storitve za nekaj manj kot 18.000 do skoraj 85.000 evrov.

recesija, kriza, bdp, gospodarstvo,

Federal Reserve predvidoma v novo višanje obrestnih mer

E.J./STA
26. 7. 2022, 06.29

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) začenja dvodnevno zasedanje. Na njem bo po pričakovanjih ponovno zvišal ključno obrestno mero. Vprašanje, za koliko, ostaja odprto.

plača, denar, gotovina, kovanci

Francija bi lahko naslednje leto dobila digitalni evro

E.J./STA
17. 7. 2022, 08.10

Francoska centralna banka je pred kratkim sporočila, da bo prešla v drugo fazo poskusa z digitalnim evrom, pri čemer si želi, da bi kriptovaluta luč sveta ugledala prihodnje leto. Banka je prvo fazo poskusa prestala lani, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

žetev, pšenica

Panvita začela z žetvijo pšenice

nn
5. 7. 2022, 17.45

Skupina Panvita, ki se uvršča med vodilne slovenske proizvajalce varne, kakovostne in okusne hrane, je pričela z žetvijo pšenice. Letošnja sezona bo, zaradi nedavnega vročega in sušnega obdobja, verjetno bolj okrnjena, kot so to pričakovali v Panviti.

prašiček, denar, varčevanje

Je za vas bolj pomembna varnost ali donos vaših sredstev?

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka
22. 6. 2022, 15.20

Šolske počitnice in tudi čas poletnih dopustov se nezadržno bliža. Vsi, ki se še vedno niste odločili, kje in kako boste to poletje preživeli dopust, lovite zadnje trenutke in raziskujete ter iščete ugodne počitniške aranžmaje pri številnih turističnih ponudnikih.

raziskovalni center Huawei v Nankingu[6]

S Huaweijem do revolucije na področju umetne inteligence, 5G in uporabniške izkušnje

nn
15. 6. 2022, 11.55

Kitajski tehnološki gigant je na forumu »Broadening the Innovation Landscape 2022« predstavil številne izume, ki so del bienalnih nagrad »Top 10 inovacij«. Kot poudarjajo, želijo v podjetju licencirati patente in tehnologije, da lahko inovacije delijo s svetom.

marinblu, selea, indijski delavci

Boljši časi za delavce v Sloveniji?

U.P./STA
14. 6. 2022, 13.30

Državni sekretar na ministrstvu za delo, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in namestnik generalnega direktorja Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) ostro obsodili dogajanje v podjetjih Marinblu in Selea

medved, medvedji trg, naložba

Medvedji trg: kako vlagati?

Petra Lamut Kolenac, finančna svetovalka
10. 6. 2022, 15.15

Medvedi in biki so običajno živalske prispodobe, ki se uporabljajo na delniškem trgu. Toda kaj točno ima žival skupnega z delnicami?

joc pececnik

Za toliko milijonov naj bi Pečečnik prodal Interblock

G.G./STA
6. 6. 2022, 16.41

Joc Pečečnik, eden medijsko najbolj izpostavljenih podjetnikov Slovenij, je prodal Interblock.

Urša Mivšek Sitar, NFT konferenca

Prva slovenska NFT konferenca združila NFT navdušence, digitalne artiste in marketingaše

nn
2. 6. 2022, 15.43

V Kristalni palači v Ljubljani je 1. junija potekala 1. slovenska NFT konferenca ENEFTI, ki jo je organizirala digitalna agencija April 8 v sodelovanju s slovensko NFT skupnostjo.

mlekarna celeia

V Mlekarni Celeia ponosni na ohranjanje slovenske mlekarske tradicije

nn
31. 5. 2022, 13.33

Mlekarna Celeia v letu, ko praznujejo 80 let Mlečne ceste in organiziranega odkupa mleka, povezuje 700 mlečnih kmetij.

denar, bankovec

Cene rastejo, inflacija požira denar

G.G./STA
31. 5. 2022, 11.41

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin maja na letni ravni v povprečju zvišale za 8,1 odstotka, od aprilskih pa so bile višje za dva odstotka. Majska letna inflacija je najvišja po aprilu 2002, ko Slovenija še ni bila v EU in območju evra, največ pa so k njej prispevale višje cene naftnih derivatov, je objavil državni statistični urad.

nihanje, trg, strah, panika, naložba, volatilnost

Za koga so primerni vzajemni skladi in kako izbrati pravega?

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka
22. 5. 2022, 21.12

Ljudje, ki imajo na razpolago določena sredstva in niso zadovoljni z donosom na banki, se pogosto ne odločijo za varčevanje v vzajemnih skladih, ker so v dilemi, ali je takšno varčevanje primerno zanje in kateri sklad naj izberejo. Takšna oblika varčevanja pa se jim poleg vsega morda zdi tudi tuja ali tvegana.

Boško Praštalo

Ste prepričani, da že veste vse o mreženju?

R.T.
20. 5. 2022, 15.57

Mreženje in grajenje trdnih, dolgoročnih odnosov je ena ključnih veščin tako v poslovnem kot v zasebnem življenju, a ji pogosto namenjamo premalo časa in pozornosti. Tega se zaveda tudi Boško Praštalo, avtor pravkar izdane knjige "Mreženje – skrivnosti mreženja v zasebnem in poslovnem svetu", ki je prva slovenska knjiga o tej tematiki.

evro-plačilo

Kako se bo vojna v Ukrajini odrazila na evropskem gospodarstvu?

A.R./STA
16. 5. 2022, 09.18

Evropska komisija bo predstavila spomladansko napoved gospodarske rasti in inflacije v Evropski uniji in evrskem območju. To bo prva gospodarska napoved komisije, pri kateri bodo upoštevane tudi rast cen energentov, hrane in druge posledice ruske invazije na Ukrajino.

svetovalec, naložbe, investicija, varčevanje

Vzajemni skladi so za povprečnega vlagatelja prava oblika dolgoročnega varčevanja

Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments
12. 5. 2022, 15.22

Vzajemni skladi so v zadnjih letih postali vse bolj dostopni tudi za povprečne vlagatelje. Omogočili so dostop do naložb v vrednostne papirje (delnice, obveznice …) in druge oblike finančnih naložb (instrumentov denarnega trga, izvedenih finančnih instrumentov …) bolj kot katerakoli druga oblika varčevanja.

melamin

Kočevski Melamin zaposluje skoraj 200 delavcev

STA
12. 5. 2022, 11.45

Melamin, v katerem je zjutraj po eksploziji izbruhnil obsežen požar, je kemično podjetje, katerega glavna dejavnost je proizvodnja plastičnih mas, barv, lakov in podobnih premazov ter drugih kemičnih izdelkov.

natakar

»Plače so vendarle ključne, da živimo neko normalno življenje«

Polona Krušec
11. 5. 2022, 08.30

Gostinstvo in turizem sta ena od panog, kjer najbolj primanjkuje delovne sile. Kako bodo s takim pomanjkanjem zvozili poletje?

prazna denarnica

Kreditojemalci v strahu, euribor poskočil, obroki bodo kmalu višji

Žiga Kariž
10. 5. 2022, 17.30

Očitno se zaključuje dolgo obdobje ugodnih kreditov. Banke so jih podražile, viša se euribor in le vprašanje časa je, kdaj bo prestopil mejo in začel vplivati na višino mesečnih obrokov.

domen zadravec

Od ustrahovanja zaradi naglasa do enega najuspešnejših podjetnikov na svetu

R.T.
8. 5. 2022, 09.27

Kaj stoji za uspešno zgodbo hrvaškega fanta, ki so ga v šoli ustrahovali zaradi naglasa, in je sedaj izvršni direktor enega najpomembnejših podjetij na področju električnih vozil?

Andrej Šircelj

Nas čaka novo obdobje zatiskanja pasov v paketu z optimističnimi strokovnimi napovedmi?

Aleš Rojc
1. 5. 2022, 07.20

Po dveh letih od začetka epidemije, ki je v Sloveniji sovpadel s predčasnim nastopom Janševe vlade, na sredini mandatnega obdobja, se njeni kritiki in člani verjetno lahko strinjajo vsaj glede ene stvari: gre za obdobje veriženja kriz, ki mu še ni tako kmalu videti konca.

jože možina

Novinar Jože Možina in bivša Matozova pripravnica v nadzornem svetu Mladinske knjige

G.G./STA
28. 4. 2022, 17.15

Delničarji družbe Mladinska knjiga Založba so na današnji skupščini na predlog večinskega delničarja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z mesta člana nadzornega sveta odpoklicali Andreja Božiča. Ob tem so za obdobje štirih let za člane nadzornega sveta imenovali Mateja Pirca, Jožeta Možino in Nino Marin.

načrt, računanje, investicija

Zlata pravila varčevanja ali investiranja

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
23. 4. 2022, 11.30

Vprašanja glede varčevanja so vedno aktualna. Kje in kako naj posamezniki oziroma gospodinjstva varčujejo? Zavedamo se, da je varčevanje v naših življenjih nujno, a želimo si, da to ne bi vplivalo na naš način življenja. Težko je namreč, če se moramo nečemu odreči.

otrok, kovanci, denar

Ste med tistimi, ki se sprašujete kako vlagati?

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments
22. 4. 2022, 21.17

Dandanes lahko vsakdo vlaga v delnice, obveznice, nepremičnine, ETF-e, vzajemne sklade ... Lahko celo vlagate v tisto, v kar resnično verjamete. V kaj vlagate, pa je odvisno od vaših ciljev – tako dolgoročnih kot kratkoročnih.

Predstavitveno vozilo Huawei SOLAR Roadshow

Huawei ob dnevu Zemlje predstavlja rešitve sončne energije

nn
22. 4. 2022, 13.23

Izkoriščanje sončne energije spada med obnovljive vire energije, ki poleg svoje okoljske naravnanosti med podjetji in gospodinjstvi postaja vedno bolj priljubljeno tudi zaradi nizkih stroškov.