Novice / Gospodarstvo

dominik s. černjak

Novi predsednik Turistične zveze Slovenije je Dominik S. Černjak

R.T.
24. 3. 2023, 21.04

Dominik S. Černjak je med leti 2006 in 2010 že vodil Turistično zvezo Slovenije (TZS). Sicer pa ga poznamo tudi kot podjetnika in nekdanjega predsednika Stranke mladih Slovenije.

Pavle Hevka

Zamenjave v vrhu družbe, ki bdi nad projektom drugi tir

STA
23. 3. 2023, 22.13

Nadzorni svet družbe 2TDK, ki bdi nad projektom drugi tir Divača-Koper, je na današnji seji predčasno odpoklical poslovodstvo družbe in imenoval novo, so zvečer sporočili iz 2TDK. Novi generalni direktor je namesto Pavla Hevke postal Matej Oset, na mestu direktorja pa je Boža Emeršiča zamenjal Marko Brezigar.

navodila, pisarna, tabla, pomoč

Vodnik po naložbenih razredih za začetnike

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
22. 3. 2023, 21.19

Naložbeno okolje je lahko izjemno dinamično in se nenehno razvija. Toda tisti, ki si vzamejo čas za razumevanje osnovnih načel in različnih razredov sredstev, bodo na dolgi rok znatno pridobili. Prvi korak je, da se naučimo razlikovati med različnimi vrstami naložb in katero stopničko na lestvici tveganja vsaka od njih zaseda.

credit suisse

Padla švicarska bančna trdnjava, zatresel se je ves finančni svet

Žiga Kariž
21. 3. 2023, 06.06

Potem ko sta v Ameriki zaprli vrata dve banki, je padla še druga največja švicarska banka, katere delovanje vpliva na finance vsega sveta. Kaj to pomeni za slovenske banke?

Philippe Donnet_glavni izvršni direktor Skupine Generali

Skupina Generali z najboljšim rezultatom iz poslovanja doslej

nn
16. 3. 2023, 08.17

Na sestanku, ki mu je predsedoval Andrea Sironi, je upravni odbor Assicurazioni Generali odobril konsolidirane računovodske izkaze in osnutek računovodskih izkazov matične družbe za leto 2022. Zabeležili so rast premij, najboljši čisti rezultat, pohvalijo pa se lahko tudi z izjemno trdnim kapitalskim položajem.

bencinska, avtocesta, omv

Madžari bodo bencinske servise OMV prodali Shellu

G.G./STA
14. 3. 2023, 09.34

Bencinski servisi družbe OMV Slovenija bodo po hitri poti šli od madžarske naftne družbe Mol do Shella.

Philippe Donnet

Philippe Donnet prejel nagrado za družbeno odgovornost podjetja

nn
9. 3. 2023, 18.38

Nagrada glavnemu izvršnemu direktorju Skupine Generali je priznanje za njegovo zavezo trajnostnemu razvoju.

gzs, podelitev nagrad

Golob napovedal lažje pridobivanje dovoljenj za delo v Sloveniji

G.G./STA
7. 3. 2023, 22.26

Podeljene so nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke.

varčevanje, naložbe

Varčevanje je kot maraton

Sonja Lovše Bambič
5. 3. 2023, 21.15

Finančni svetovalci se večkrat srečamo z vprašanjem vlagateljev, kam in kako investirati denar, za katerega vedo, da ga bodo potrebovali v roku od 1 do 3 let. Vemo, da je splošno priporočeno minimalno obdobje investiranja vsaj 5 let. To vprašanje je še posebej aktualno v času visoke inflacije, ko denar z vsakim mesecem ležanja na bančnem računu izgublja svojo realno vrednost.

razpršitev, naložba,denar

Pomen alokacije vašega portfelja

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments
20. 2. 2023, 21.28

Za obstoječe in nove vlagatelje je najpomembnejši koncept investiranja pravilna porazdelitev sredstev, torej pravilna razpršitev portfelja med osnovne naložbene razrede, ki so delnice, obveznice in denar.

varčevanje, računalnik

Prednosti mesečnega varčevanja

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
3. 2. 2023, 21.27

Vsako leto znova ob začetku leta razmišljamo o preteklem letu in se zazremo v prihajajočega.

denar, misel

Osnova za dolgoročno uspešno investiranje je mentalna stabilnost

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka
25. 1. 2023, 21.26

Psihološka in mentalna stabilnost sta v tem trenutku najbolj pomembni za vlagatelje.

denar, bankovec

Slovenci bi lahko donirali kar 105 milijonov evrov

nn
23. 1. 2023, 22.15

Z ustrezno motivacijo bi državljani Slovenije donirali več – več kot dvakrat toliko, kot prispevajo trenutno, kažejo raziskave. Poleg tega so podjetja začela delovati odgovorno in trajnostno, pri tem pa jih motivirajo vse bolj ozaveščeni zaposleni, vlagatelji in potrošniki.

medved, medvedji trg, delnice

Kako vlagati in kam vložiti svoj denar, ko na trgu vlada medved

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka
13. 1. 2023, 21.27

Borze se tako kot ekonomije, gibljejo ciklično. To pomeni, da v določenem obdobju vrednost na borzah narašča in govorimo o t. i. bikovskem trgu in v naslednjem obdobju pada, govorimo o t. i. medvedjem trgu. Ko na trgih vlada medved, govorimo o padajočem trendu vrednostnih papirjev oziroma je obdobje, ko cene vrednostnih papirjev v glavnem padajo.

finance, denar, račun

Pogled za nazaj in nov začetek

Petra Lamut Kolenac, finančna svetovalka
6. 1. 2023, 21.20

Čeprav nikoli ne smete zanemariti spremljanja svojih osebnih financ, je konec leta ali začetek novega leta pravi čas, da pregledate svoj proračun, naložbeni portfelj in finančne odločitve. Tako preverite, ali ste na dobri poti, da dosežete svoje cilje in ugotovite, ali morda portfelj potrebuje prilagoditve. Takšen pregled mora biti temeljit, če želite odkriti morebitne slabosti in graditi na prednostih.

čas, investicija, denar

Kako investirati v kriznih časih?

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka
1. 1. 2023, 11.06

Statistični podatki nam kažejo, da borze v povprečju padejo na vsake devet let za približno 20 odstotkov in nato, po nekem obdobju nadaljujejo v trend rasti.

sveti gral, božja svetoloba

Za potrpežljivost boste nagrajeni

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
17. 12. 2022, 21.55

Vsak vlagatelj tako pri nas in po svetu že dolga leta vneto išče sveti gral - ključ do hitrega in zanesljivega zaslužka. Seveda vsakdo želi doseči čim več v čim krajšem času, vendar pa to za nekoga, ki v delniške naložbe naloži pomemben del večjih prihrankov, ni pravo vodilo za investiranje.

metaverse

Sčasoma bodo premik v metaverzum okolje naredile večinoma vse industrije

R.T.
10. 12. 2022, 18.55

O metaverzumu se je začelo vse bolj govoriti oktobra 2021, ko je Facebook spremenil svoje ime v Meta in oznanil svojo vizijo in načrte za metaverzum. O tem, kako ta nov fenomen izkoriščajo podjetja ter o trendih na tem področju v različnih panogah smo se pogovarjali z Anžetom Herbstom iz agencije bold.group.

Podelitev donacije Varuha zdravja Fundaciji Vrabček upanja

Priznanja za vrhunsko kakovost ob boku dobrodelnosti

nn
8. 12. 2022, 17.51

V prazničnem času, ko je zdravje na vrhu seznama želja mnogih izmed nas, je prav, da si vzamemo trenutek in se zahvalimo tistim, ki nam pomagajo, ko gre kaj narobe – našim varuhom zdravja.

Valentin Hajdinjak

V Darsu zamenjave članov uprave, Hajdinjak ostaja

G.G./STA
1. 12. 2022, 19.46

Nadzorni svet Darsa je na današnji seji s tremi člani uprave Petrom Gašperšičem, Romano Fišer in Boštjanom Riglerjem sklenil sporazumni dogovor o predčasnem prenehanju mandatov.

dm, fram1

Nova dm prodajalna v Framu

Oglasno sporočilo
29. 11. 2022, 12.49

V četrtek, 1. decembra 2022, bo v Trgovskem centru Fram na Turnerjevi ulici odprla vrata že 102. dm prodajalna v Sloveniji. Na otvoritvi boste lahko izkoristili posebne ugodnosti, zato ne zamudite!

Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum

Tehnologija prihodnosti ima svoj sedež v Škofljici

Lumentum
29. 11. 2022, 04.00

Podjetje Lumentum je vodilni ponudnik diodnih laserjev za zaznavanje v tridimenzionalnem prostoru, ki se uporabljajo v mobilnih napravah, podpira tehnologijo, potrebno pri avtonomni vožnji, nadzoru voznika v kabini ter ostale aplikacije naslednje generacije. Je vodilni oblikovalec in izdelovalec inovativnih optičnih in fotonskih izdelkov na trgu, ki zagotavljajo rešitve za optični prenos in komercialne laserje po vsem svetu. In je še veliko več. Podjetje iz Kalifornije je namreč pred petimi leti velik potencial našlo tudi v Sloveniji, kjer je postavilo svojo podružnico.

cg_stecaji

Število stečajev vse večje, ukrepi le obliž

Senka Dreu
21. 11. 2022, 20.17

Po statističnih podatkih je bilo septembra novoregistriranih podjetij v primerjavi z avgustom manj, več pa je bilo stečajev.

luna take off

Luna \TBWA razpisuje prvi #agencylife bootcamp v Sloveniji!

nn
14. 11. 2022, 16.11

otrok, denar, varčevanje

Kako in kdaj začnemo varčevati za otrokovo prihodnost?

Petra Lamut Kolenac, finančna svetovalka
7. 11. 2022, 15.35

Zgodnje finančno načrtovanje za otroka je zelo pomembno, saj lahko bistveno pripomore za finančno brez skrbnejše življenje. Če boste finančne odhodke pravilno načrtovali, jih boste v prihodnje tudi lažje obvladovali. Ustrezno načrtovano varčevanje pa bo pri tem imelo najpomembnejšo vlogo.